torsdag 13. januar 2011

2. plass- Adam Blythe

Adam Blythe kan fort bli den nye Mark Cavendish. Likhetene er mange, men de er også ganske forskjellige. De er begge briter, har begge en bakgrunn fra banesykling, har begge vært innom det velkjente britiske baneprogrammet, de er fulle av selvtillit og de er begge spurtere. Enn så lenge er Cavendish langt mer kjent enn den yngre Blythe, men i løpet av denne sesongen kan fort sistnevnte gjøre seg bemerket i de største sykkelrittene.

Har gått sine egne veier
Adam Blythe var en banestjerne, som markerte seg som en strålende banesyklist allerde som 14-åring. Etter flere suksessfulle år ble han i oktober 2007 tatt opp i det britiske baneprogrammet. Det er dette programmet ryttere som Cavendish, Thomas og Stannard kommer fra. For Blythe var det derimot ikke ideelt. I februar 2008 brøt han med programmet og flyttet til Belgia for å fortsette karrieren. Der kom han i kontakt med den tidligere sykkelproffen Tim Harris, som ble hans mentor og veileder. Valget om å droppe det sikre britiske baneprogrammet for å prøve seg på egenhånd i Belgia sier mye om hvilke person han er. Full av selvtillit og med en urokkelig tro på at han kan lyktes, har han sakte men sikkert bygget seg opp til å bli en strålende syklist. Han er ikke redd gor å gå egne veier, og følger den veien han er overbevist om at er den rette for han.

Proff i Lotto
I 2009 kom han inn i Davo-Lotto-Davitamon laget. Dette var rekruttlaget til Protour-laget Silence-Lotto (nå OmegaPharma-Lotto). Etter flere fine resultater som inkluderer en andreplass på en etappe i Triptyque des Monts et Châteaux, andreplass i 1 Meiprijs - Ereprijs Victor De Bruyne og ikke minst etappeseier i Thüringen Rundfahrt (foran sterke spurtere som Adreas Stauff, Michael Van Stayen og John Delgenkolb), ble han tilbudt en stagiaire kontrakt av Silence-Lotto. Selv om han resultatmessig ikke gjorde de store bragdene spurte lagledelsen om han ikke burde skrive kontrakt med laget først som sist. Blythe takket ja til det tilbudet og skrev under en toårskontrakt for det belgiske storlaget. Dermed ble han proff i fjor. Han gjennomførte en meget sterk debutsesong i proffsirkuset. Etter en ålreit start på året fikk han prøve seg i Giro d'Italia. Han brøt rittet på den 11. etappen, noe som sikkert var lurt for en så ung spurter. Til sammenlikning kan vi nevne at Mark Cavendish brøt sin første Grand Tour, 2007 utgaven av Tour de France, på den 8. etappen. Året etter vant Cavendish to etapper i Giroen og fire i Touren. Før Blythe brøt Giroen fikk han med seg en flott femteplass på den tredje etappen.



Etter et tøft program i vårsesongen brukte den raske briten lang tid på å komme i storform igjen. Men formen kom. For han avsluttet sesongen med stor stil. 4. plass i Schaal Sels - Merksem, 4. plass i GP de Fourmies, 3. plass i Omloop van het Houtland - Lichtervelde, to etappeseiere og sammenlagtseier i Circuit Franco-Belge (hvor han blant annet spurtslo Kenny Van Hummel, Wouter Weylandt og Gerald Ciolek) og seier i Nationale Sluitingprijs - Putte-Kapellen er en imponerende høstsesong for en førsteårsproff. Med sine fire seiere ble han lagets nestmestvinnende rytter i fjor, kun slått av Gilbert. Da bør vi kanskje også nevne at i tillegg til de to nevnte var det kun Lloyd som vant sykkelritt for det belgiske laget. At Blythe ble så suksessfull i et lag som var såpass dårlige som OmegaPharma-Lotto var i fjor, sier i grunn sitt opp talentet han besitter.



Må regne med å spille andrefiolin
Før årets sesong har det vært store endringer i stallen til OmegaPharma-Lotto. Inn har storspurter Andre Greipel kommet, og han har tatt med seg en gjeng med tidligere lagkamerater på flyttelasset. En så sterk spurter kan selvsagt gjøre Blythe sin posisjon i laget noe usikker. Sett på en annen og rimelig ironisk side kan Adam Blythe i "verste fall" vise seg å bli Greipels nye overmann. Greipel flyttet fra HTC på grunn av Cavendish og nå er han i laget med mannen som fort kan vise seg å bli den nye Mark Cavendish. Når det er sagt så er det nok absolutt ingen tvil om at Greipel går inn i 2011 som lagets klare spurtkaptein. Det er både bra og dårlig for Blythe. Det er bra fordi det fjerner en del av presset på briten. Det betyr nok også at briten får kjøre litt mindre ritt, hvor han har store muligheter til å kjøre inn veldig flotte resultater. Det negative er at Greipel trolig vil ha førsterett på hvilke ritt han vil opptre som spurter i. Derfor tviler vi sterkt på at det blir noe Tour de France på Blythe neste år. Det vil derimot være store muligheter for at han får kjøre Giroen som lagets spurter. I beste fall kan han ta med seg en etappeseier fra det italienske storrittet. Blythe ønsker også å kjøre Vueltaen for å komme i form til VM (hvor han håper han får være med), men samme plan har nok Greipel. Skulle han bli tatt ut til dette rittet blir det nok som hjelper for tyskeren.

Etter å ha bodd i Belgia en del år så har Blythe ikke bare utviklet spurtegenskapene, men også en styrke på klassikerne. Han har en 6. plass i juniorutgaven av Paris-Roubaix, noe som beviser at han kan mer enn bare å spurte. De store klassikerene kan han ikke forvente å gjøre det bra i allerede neste år, men i semi-klassikerene kan han kanskje vise hva som bor i han. Han har uttalt at han i fremtiden ønsker å vinne Milan-Sanremo. Dette er et ritt som passer han godt, men som han nok trenger minst et par år på å takle. I 2011 må han nok konsentrere seg om å vinne en del mindre ritt, i tillegg til at han kan jakte etappeseiere i de større rittene. Om 2-3 år tipper vi at Blythe er en av verdens beste spurtere, og allerde neste år kan alle sykkelfans forberede seg på flere seiersintervjuer med en ny selvsikker brite.

Hva tror dere Adam Blythe kan klare neste sesong? Er det noen som helst mulighet for at han kan få samme karriereutvikling som Mark Cavendish?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar