tirsdag 4. januar 2011

10. plass - Yoann Offredo

Vi gjentar fjorårets begrensede suksess ved å presentere de 10 utenlandske rytterne vi spår at vil få sitt gjennombrudd i årets sesong. Det er ingen hemmelighet at vi bommet rimelig stygt på rimelig mange av valgene i fjor, så i år er det gjort mye bedre forarbeid. Siden halve moroa med å presentere en slik liste er å presentere rytterne, har vi valgt ikke å ta med ryttere vi tidligere har presentert på denne siden. Selv om vi tror noen av dem kan slå igjennom i år. Eksempler på slike ryttere er Taylor Phinney, Andreas Stauff og Rein Taaramäe. Når det er sagt er det bare å presentere første mann ut på vår topp 10 liste.

Yoann Offredo
Yoann Offredo skal i år ut i sin fjerde hele proffsesong. Den 24-årige franskmannen har kjørt for Française des Jeux siden han ble proff. På høsten i 2007 fikk Offredo kjøre for laget som stagiaire etter å ha imponert i blant annet Tour Alsace. Han gjorde et godt inntrykk på lagledelsen og ble nummer to i Tour de la Somme. Han fikk kontrakt for 2008, og viste seg frem allerede under Tour Down Under. Takket være offensiv kjøring lå han en stund på 6. plass i sammendraget. Meget sterkt for en første års proff. Han klarte ikke å forsvare plasseringen, men hadde definitivt vist seg frem. For Offredo er en syklist som synes. Han er en typisk endagsrytter, som kjører offensivt og impulsivt. I 2008 var han veldig het på grøten og ga alt i hvert eneste ritt. Det endte med mange brukbare, men få strålende resultater. En 16. plass i Nokere-Koerse var i tillegg til innsatsen i Tour Down Under høydepunktet den sesongen. I tillegg fikk han vist at han taklet nivået meget godt, for han ble veldig sjeldent frakjørt.

I 2009 skiftet han mentalitet litt. Istedenfor å gi absolutt alt i alle ritt begynte han å bruke enkelte ritt som ren trening/gjennomkjøring for å være best mulig forberedt til de viktigste rittene. Det er slik ekte klassikerryttere tenker. Den nye tankegangen ga også resultater. I mai det året fikk han sin første og så langt eneste proffseier, da han vant fjerdeetappen i Tour de Picardie. Etappen vant han da han kjørte alene i mål, 46 sekunder foran hovedfeltet. Samme året viste han også at han har gode avslutninger da han ble nummer 8 i en massespurt i Sveits Rundt. Han kjørte meget godt i Tour de Wallonnie, hvor han tilslutt endte på 5. plass sammenlagt.

Noe stort på gang
Det er allikevel først i fjor at folk la skikkelig merke til den kjøresterke franskmannen. Selv om du ikke husker navnet så fikk du sikkert med deg innsatsen hans i fjorårets Milan-Sanremo. Det var nemlig Offerdo som var rytteren som overraskende angrep før Poggio. Det var kanskje ikke verdens mest veloverveide angrep, men godt var det. Det holdt ikke helt inn, men han viste sin styrke da han klarte å bite seg fast i feltet og kapre en 16. plass, da han ble kjørt inn av favorittene. Selv om angrepet ikke førte helt frem fikk han for første gang markert seg som en av de mest lovende talentene på endagsritt. Han har selv uttalt at favorittrittet er Flandern Rundt, men foreløpig har han ikke taklet brosteinsrittene så veldig bra. Han ble riktignok nummer 14 i fjorårets Omloop Het Nieuwsblad, men kom ikke topp 50 i hverken Flandern Rundt eller Paris-Roubaix i fjor. Etter en god vårsesong i fjor slet han noen måneder med sykdom. Deltakelse i Tour de France var derfor uaktuelt, noe som kanskje er like greit i og med at han synes det rittet er litt kjedelig. Han kjørte istedenfor Tour de Wallonnie og Polen Rundt for å finne formen. Det fungerte godt, for da det var tid for nye klassikere var han igjen med i toppen. Han endte på en 11. plass i Vattenfall Cyclassic, mens han en uke senere havnet på pallen i GP Ouest France - Plouay med sin tredjeplass (se de siste kilometerne fra det rittet i videoen under).Han hadde vist at han stadig tok steg i riktig retning i klassikerne. Nå var det på tide å debutere i en Grand Tour. Egentlig skulle han kjørt Spania Rundt allerede i 2009-sesongen, men da brakk han kragebeinet under ENECO Tour. Derfor måtte han vente helt til fjorårets sesong for å få prøve seg i rittet. Det gikk ikke helt som planlagt. Han ønsket å bruke rittet som forberedelser til VM, men måtte bryte rittet på den 10. etappen etter en velt. Heldigvis var han heldig og slapp unna stygge skader. Allerede ti dager senere var han tilbake på sykkelen i et mindre fransk ritt. I VM viste han stor kjørestyrke, og han var med i teten hele tiden. Det ble ingen topplassering, men en 26. plass er ikke noe å skamme seg over. Uka etter VM beviste han at han er kommet for å bli i toppen av klassikerne, med en flott 7. plass i Paris-Tours. Han prøvde seg også på Lombardiet Rundt, men det ble for kupert. Alt i alt har han hatt en god sesong hvor han har fått vist at han er best når det gjelder.

På tide med en klassikerseier
Selv uttaler Offredo at han er en vinnertype, selv om han foreløpig kun står med èn proffseier på tre sesonger. Selv om han ikke har bevist det ennå så tror vi på det Offredo sier. Han er en vinnertype i den forstand at han alltid jakter de store seirene. Utfordringene hans er at han hverken er brilliant i en spurt eller i motbakker. Hans vinnende våpen er kjørestyrken og offensiviteten han innehar. Det gjør det vanskelig å vinne sykkelritt, for de fleste ritt avgjøres enten i en spurt eller ved at noen kjører fra i motbakkene. Offredo har imidlertidig bevist at han kommer stadig nærmere en storseier, og at spurten hans er langt ifra dårlig. Faktisk tror jeg han har en spurt som er et hakk bedre enn han selv tror, i hvertfall på slutten av lange ritt. For det er som han selv sier; han blir bedre idet de andre begynner å bli dårligere. Han takler rett og slett lange distanser bedre enn de fleste andre. Det er kanskje ikke så rart når han trener mye alene og slett ikke er redd for å sykle mange treningsturer på over 250 kilometer. Mange vil sikkert mene at det er risikabelt å sette opp en franskmann på lista over ryttere vi tror at vil slå gjennom i år, men han er en rytter som i tidlig alder har forstått hvilke ritt som passer han best. Han har i tillegg blitt gradvis bedre for hvert eneste år han har vært proff. Så i våre øyne er det lite som tyder på at han har nådd toppen.

Så hva kan vi forvente av Offredo neste år? Først og fremst kan vi forvente at han er med og kjemper om seieren i ritt som Milan-Sanremo, noen semiklassikere, Vattenfall Cyclassic, GP Ouest France - Plouay, VM og Paris-Tours. Vi tror han ikke bare kommer til å kjempe om seieren, men også kommer til å vinne minst ett av disse rittene. Han er en mann som liker seg bedre jo viktigere rittene er. I de nevnte rittene bør han være FDJs kaptein. Det samme bør han kunne bli under VM. Den lette løypa som venter i Danmark, med en spurt i slak motbakke, bør passe Offredo meget godt. Han vil helt sikkert være en outsider til verdensmestertittelen. Flandern Rundt og Paris-Roubaix kan nok i fremtiden passe Offredo godt, men vi tror ikke han kommer til å prege disse rittene allerde denne sesongen. For Offredo har allerede bevist hvilke ritt som passer han. Nå er bare spørsmålet om han i år tar enda et skritt fremover og slår skikkelig gjennom.

Tror dere at Offredo blir en etterlengtet fransk klassikerstjerne?

2 kommentarer:

  1. Han virker jo til å være veldig lovende, og jeg er veldig spent på om han slår igjennom, for Frankrike trenger det. Angående VM så tror jeg at han vil bli en likestilt kaptein med R.Feillu. Han var jo med i finalen og fikk en godkjent 10 plass.

    SvarSlett
  2. Ble veldig overrasket over at Offredo satt med i tetgruppa hele veien i Geelong og han har imponerende kjørestyrke. Blir spennende i 2011!

    SvarSlett