søndag 27. juni 2010

Tidenes NM fellesstart

Det er bare et uttrykk som kan beskrive dagens fellesstart for menn senior og det er gåsehud. Det var et fenomenalt løp fra start til mål. Første seriøse gruppa som gikk avgårde inneholdt en del gode ryttere som Bjørn Tore Hoem, Jahn Fredrik Grue og Vegard Stake Laengen. De fikk opp mot 6 minutter, men da satt hovedfeltet opp farten. Vegard Stake Laengen skjønte faren og stakk. Med seg fikk han førsteårs senior og hjemmehåpet Bjørn Tore Hoem fra CK Nor. Bak hadde det skilte seg ut en gruppe med Frederik Wilmann, Christer Rake, Roy Hegreberg og Vegard Robinson Bugge. De tre førstnevnte var sterkest og tok opp jakten på Stake Laengen og Bjørn Tore Hoem. Også fasvorittene begynte å bli utålmodige og Edvald Boasson Hagen angrep i den ene bakken. På bakhjulet satt en opplagt Thor Hushovd. Dagens første gåsehud meldte seg. Det ble en kamp på tre fronter. Frederik Wilmann, Roy Hegreberg og Christer Rake kom først opp til Bjørn Tore Hoem og Vegard Stake Laengen. Gruppa ble tidlig til en duo da Frederik Wilmann satt opp farten i bakkene. Kun Ringerike GP-vinner Christer Rake klarte å følge.

Wilmann virket fantastisk sterk og dro nesten hele tiden. Hver gang det ble bakke fikk han noen meter på Rake. Men Wilmann gjorde en juniorfeil da han ble overivrig. Han sløste masse med kreftene og stoppet helt opp. Rake ble overlatt til seg selv i kampen om å holde unna for kanonen. For kanonene hadde blitt til kanonen. Borte var Arvesen og Rasch som hadde gjort mye grovarbeid, i tillegg til at Edvald Boasson Hagen overraskende nok hadde fått det til de grader. Han var kun en blek kopi av seg selv. Det kan selvsagt uro mange bare 6 dager før Tour de France starter, men så lenge det ikke skyldes tilbakefall av mageproblemene eller akillisen han har slitt med tror jeg det skal gå bra. Thor Hushovd jaktet alene på fronten. Først spiste han opp Roy Hegreberg og Vegard Stake Laengen. Roy Hegreberg bidro litt i gruppa, men det var Thor Hushovd som gjorde 95% av jobben. Opp den første av to bakker på sisterunden forlot Hushovd sine to følgesvenner og jaktet en tapper Christer Rake. Gåsehud! Hushovd gikk på tunge gir og hentet Rake ca hundre meter fra toppen. Han gikk rett fra Rake og så ut til å gå rett mot en klar seier.

Christer Rake derimot nektet å gi opp. Han brukte utforkjøringen som fulgte til å kjøre opp Norges sterkeste syklist (i hvertfall i dag). Gåsehud helt ned til tærne! Opp siste bakke dro Rake med en smilende Hushovd på hjul. Han visste at han var best, og vant spurten lett. Det var jo tross alt spurt i slak motbakke! Hushovds andre NM gull på fellesstart, 6 år etter at han sikret seg sitt første. Han vil nå ikle seg rødt, hvitt og blått til Tour de France, til glede for Grimstad ekspressen og alle norske Tour de France seere. Dagens siste gåsehud. Rake som kjørte et glitrende løp tok sølvet. Det er bare for profflagene å finne frem en kontrakt for denne rytteren fortjener et proffeventyr. Bronsemedaljen var også velfortjent. Roy Hegreberg har slitt og jobbet hardt i mange, mange år for å nå toppen. Hans ungdomsdager er over, men han gir seg ikke og blir sterkere og sterkere. Han har nok innsett at han aldri blir proff, og derfor smaker kanskje en NM-medalje ekstra godt. Det var så utrolig velfotjent. Det samme var fjerdeplassen til Vegard Stake Laengen. Etter å ha sittet i brudd nesten hele dagen burde man nesten opprettet en egen medalje til fjerdeplassen. Han viste en fighterevne som overgår det meste. Meget imponerende av talentet.

Skryt skal også gis til Kjetil Erstås, Bjørn Tore Hoem, Ola Kjøren, Christer Jensen, Krister Hagen og alle andre som kjørte offensivt, og lagde et fantastisk løp. Det ble en sykkelfest av dimensjoner. Selv om løypa var hard, viste flere hjemlige ryttere at de er sterke nok til å konkurrere med proffene. Og med Thor Hushovd i storform bare 6 dager før Tour de France starter er det bare å glede seg til flere dager med gåsehud!

PS: Syklingensverden, procycling.no, arrangøren og NRK skal ha vannvittig mye skryt for deres LIVE bilder og tekst. Dere bidro alle til å overbringe den fantastiske stemningen og spenningen til oss som desverre ikke kunne være tilstede selv. Måten dere fikk til å formidle alt som skjedde var helt utrolig, og står ikke noe tilbake til det man finner i utlandet. Tusen takk for at dere valgte å bruke deres tid til å gjøre opplevelsen større for oss andre.

6 kommentarer:

  1. Flott sending og god kommentering på NRK. Svært underholdene, og da spesielt mot slutten. Imponerende kjøring av Rake. Thor ovebeviste også i bakkene og gjentar kanskje klatrebragden fra fjorårets tdf? Men et par minus i karakterboken til NRK blir det:

    1. Antall km igjen til mål MÅ stå på skjermen.
    2. Mellomtider - bare et fåtall steder ble dette tatt.

    Velfortjent til Hushovd!

    SvarSlett
  2. Er vel første gang på lenge at NRK produserer bilder fra et sykkelritt direkte (ser bort ifra Oslo GP som bare var en kort runde) så synes alt i alt de klarte seg meget bra. Men er enig med deg på de to punktene du kritiserer de for. SYnes kommenteringen var helt grei. Ikke helt topp, men Jan Post er i hvertfall MYE bedre enn Over Eriksen. Syntes det skortet litt på kunnskapen om de hjmlige rytterne, men eller var det bra. De klarte for eksempel ikke å nevne navnene på de som satt sammen med Hushovd og Boasson Hagen før de gikk, selv om det var lett og se hvem de var og hvilke klubber de representerte.

    Men alt i alt en meget positiv opplevelse med sykkel NM på TV. Så får vi håpe at NRK gjentar sendingen neste år. Det vil gi dem mulighet til å fortsette suksessprosjektet og rette opp de små manglene som var der i dag.

    SvarSlett
  3. Takk.

    Siden jeg ikke fikk sett dette på TV selv, så var dette en veldig fin oppsummering av hendelsene.

    SvarSlett
  4. Bare hyggelig. Glad du likte det. Jeg måtte jo prøve å leve opp til nivået på løpet :) Ikke for å helle sår i saltet, men for et løp du gikk glipp av. Utrolig morsomt at norsk sykkelsport fikk vist seg så fint frem når de fikk en sjelden plass på riksdekkende norsk TV.

    SvarSlett
  5. En-de-lig! Får norsk sykkelsport den oppemrksomhet den fortjener på hjemmebane. Stiller meg i rekken av gratulanter ovenfor arrangører, Procycling.no og NRK. Ja, NRK kan bli bedre, men hvis de nå fanger opp interessen så kan de i det minste prøve å dekke Rogaland GP og Ringe...Tour of Norway sammen med NM neste år.

    Solid av Oksen, gleder meg til å se den norske trøya på starten av 2. etappe, etter det må den desverre vike for grønn poengtrøye hele veien inn til Paris.

    Solide av Christer Rake - gi den gutten solfaktor 75 og en proffkontrakt!

    SvarSlett
  6. Ha, ha. Du kan få sagt det Torgrim! Håper bare engasjementet alle de norske sykkelsidene og ikke minst NRK viste i dag fortsetter også etter NM. NM er jo selve festen, men alle som syntes det var morsomt med NM bør også ha en interesse for å følge med på Rogaland GP, Ringerike GP og Norgescupen. Forhåpentligvis var ikke dette et engangstilfelle, men heller starten på det som kan løfte norsk sykkelsport videre. Som journaliseter og mediefolk må jo den påvikningskraften de har være utrolig inspirerende. Når norske juniorer og ungdommer sykler så bra er det fint om media vier de den oppmerksomheten de fortjener. Det er ikke bare velfortjent for dem personlig, men også utrolig viktig for at norsk sykkelsport skal ta enda et skritt i utviklingen.

    SvarSlett