søndag 13. juni 2010

Janez Brajkovic - talentet som endelig slår til

Alle som har fulgt sykkelsporten en stund har ventet på at slovenske Janez Brajkovic skal vinne ett av de store etappeløpene. Talentet hans har vi sett ved flere anledninger, men 26 åringen har ikke klart å leve opp til de enorme forventningene det har vært knyttet til han. La oss ta historien fra start av. Da Brajkovic begynte med sykling, var det absolutt ingen umiddelbar suksess. Han var liten av vekst og hadde rett og slett ikke muskelmassen til å følge de beste. Han sto allikevel på, noe han garantert ikke angrer på. Han har en kropp som er laget for å sykle raskt i lange motbakker. Fattige 58 kilo er fordelt på en 177 cm lang kropp. Med andre ord ikke mye unødvendig fett på den kroppen. Det som er overraskende er at denne relativt spinkle syklisten alltid har vært et tempotalent. Han har gjennom hele karrieren vært en av de beste i sitt årskull i kampen mot klokka. Det var også slik han fikk sitt første store gjennombrudd.

Tempo VM i U23 i 2004 hadde bare en favoritt. Gullet var nærmest forutbestilt av det nederlandske folk. Stortalentet Thomas Dekker var et av de største funnene i nederlandsk sykkelsport (og det sier sitt) og skulle bare "cruise" inn gullet. Da kom Janez Brajkovic og kjørte en fantastisk tempo. Han sikret seg gullet med 18 sekunders margin. Et knapt år og flere gode resultater senere var han inne i varmen hos selveste Johan Bruyneel, hos Discovery Channel. Han markerte seg direkte med en fjerdeplass på tempoen i Polen Rundt. Han fulgte opp med en 19. plass på VM tempoen og en 11. plass på fellesstarten. Det i en alder av 21 år! Ikke rart han ble lagt merke til. I 2006 fortsatte oppturene. En flott første del av sesongen med blant annet en 5. plass sammenlagt i Sveits Rundt, ble fulgt opp med en fantastisk Vuelta Espana. Selv om han fortsatt var ung nok til å kunne ha deltatt i U23 løp, markerte han seg som en av de sterkeste blant de "voksne". En fjerdeplass på den innledende tempoen i Spania Rundt, andreplass på den første fjelletappen og fjerdeplass på den andre fjelletappen, sikret han ledertrøya i rittet. Han klarte ikke å følge opp i resten av rittet, men en stjerne virket til å være født.

Seieren sammenlagt i Georgia Rundt tidlig i 2007 kom ikke veldig overraskende på sykkelverdenen, men det skulle også vise seg å bli det siste toppresultatet på over et år. For syklisten som har fulgt Johan Bruyneel lojalt (fra Discovey Channel til Astana, og videre til Radioshack) slet med sykdom og overtrening. Talentet forsvant fra søkelyset, uten at det virket til at det ble lagt skikkelig merke til. Han hadde tross alt ikke vunnet noen virkelige storløp enda. Som sagt var han overtrent i starten av 2008 sesongen, men han klarte å finne tilbake til formen mot slutten av året. 3. plass sammenlagt i Tyskland Rundt og 2. plass i Lombardiet Rundt var hans beste resultater i karrieren. Fjorårssesongen var en stabil sesong, uten de alt for store høydepunktene. Det virket som at han kanskje ikke skulle klare å få en etterlengtet storseier. Noen hadde begynt å avskrive ham. Det liknet mer og mer på nok et stortalent som aldri klarte å ta det siste steget.

Årets sesong ser ut til å bli vendepunktet. Han har startet året fint med 8. plass sammenlagt i Paris-Nice, 4. plass sammenlagt i Castilla y Leon, 5. plass sammenlagt i Romandiet Rundt og 9. plass sammenlagt i Tour of California. Med andre ord; veldig gode reultater, men ingen store seire. Et mønster vi har sett før. Det mønsteret kommer han til å bryte i dag, da han kjører inn som sammenlagtvinner i Dauphiné Libéré. Det er seieren sykkelverdenen har ventet på av sloveneren, men som de nesten hadde gitt opp håpet om at skulle komme. Men det viser at sykkel er en idrett hvor det må jobbes hardt over lang tid. Det finnes få snarveier (lovlige), og en karriere utvikler seg ikke alltid slik man skulle tro.

Neste steg for Janez Brajkovic blir å vise sitt talent gjennom en hel treukers tour. Han er den fødte Grand Tour rytter, med sin tempostyrke kombinert med fantastiske klatreegenskaper. Første mulighet kan bli i årets Tour de France. Han er en del av et lag med store katrere som ikke har kjørt særlig bra i år. Kanskje blir Brajkovic jokeren Lance Armstrong kan spille ut, når han skal prøve å vinne Tour de France. Det vil isåtilfelle bli Brajkovic sin Tour de France debut. Får han plass i Radioshacks tropp til sommerens store eventyr, vil han dra til Frankrike med en stor posjon selvtillit. For nå er han ikke bare god, han er best. En vinner!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar