onsdag 9. juni 2010

Boasson Hagen er tilbake - sommeren er reddet!

Med dagens kanontempo viste Edvald Boasson Hagen at han er tilbake, ikke bare på sykkelen, men også i form. Selvsagt er ikke formen helt på topp ennå, men det gjør bare dagens tredjeplass enda mer imponerende. Den rekordraske formutviklingen hans skyldes mange faktorer. For det første er han så utrolig godt trent. Mange sier at det er talentet hans som gjør han så unik. Jeg tror det først og fremst er personligheten og profesjonaliteten hans som gjør han helt unik. Han virker til å være ekstremt god til å koble ut negative tanker rundt ting han ikke kan gjøre noe med. Han har vært god til å være tålmodig, og gitt skaden tid til å gro. Istedenfor å la seg stresse opp av problemene han har opplevd, har han fokusert på hva han skal gjøre for å bli fortest mulig frisk. Han har vært tålmodig der vi sykkelsupportere har begynt å bli lettere utålmodige. Han droppet den essensielle delen av vårsesongen fordi det var viktigere å være 100 % i Tour de France enn 80 % i Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Et valg som virker veldig fornuftig i dag. At han i tillegg har vært heldig med hvilke mennesker han har fått rundt seg skal nevnes. Birger Hungerholdt (manageren), Fredrik Mohn (treneren) og Scott Sunderland (har vært en av de mest sentrale mennene i Team Sky) er alle helt på bølgelengde med Boasson Hagen. Der er rolige og kalkulerende av natur, akkurat som rudsbygdingen. Gruppa rundt Boasson Hagen har gjort en utmerket jobb i å følge han opp. Resultatet kan bli et fyrverkeri av et Tour de France.

Touren passer nemlig Edvald Boasson Hagen meget godt. Forventningene fra Norge kommer til å være enorme. Alt annet enn en etappeseier vil oppleves som skuffende. Noe som i utgangspunktet er sinnsykt. Han er tross alt debutant i rittet! Det flotte er at alt mediestyret og snakket om alt han skal prestere virker til å gå inn det ene øret og ut det andre. Han er ekstremt god på å fokusere på det han skal gjøre, ikke hva andre håper og drømmer at han skal gjøre. På det området likner han veldig på Petter Northug. Han kan allikevel åpne touren så bra at det allerede etter prologen blir slutt på spørsmålet om han skal klare å vinne en etappe. Bak Fabian Cancellara er han en av storfavorittene til å stikke av med seieren i Rotterdam. Det ville også gitt han den gule ledertrøya. Men den er mindre viktig. Fokuset bør heller ligge på den grønne trøya. Hvis Team Sky tør å satse på at Boasson Hagen skal vinne den trøya, og legger opp en realistisk plan for å lykkes med det, vil sannsynligheten være stor for at Boasson Hagen kan kjempe om grønn ære hele veien til Paris. Småkuperte og hektiske etapper i Nederland og Belgia kan bli direkte utslagsgivende i hvem som vinner de ulike trøyene. Mark Cavendish er favoritt til å ta den grønne trøya. Slik jeg ser det kan det ikke være noe tvil om det. Er han i form er han rett og slett den raskeste. Derfor må Boasson Hagen se seg ut noen etapper hvor han og laget kan parkere briten. Den tredjeetappen, med brostein, er slik jeg ser det en ypperlig anledning til å slå en norsk klo i trøya. Team Sky bør kunne klare å sette så høy fart på brosteinspartiene at Cavendish får store problemer. Men hva hvis Wiggins får like store problemer som Cavendish? Går da drømmen om gult foran det realistiske målet om grønt? Et annet morsomt scenario er hvis Boasson hagen vinner tempoetappen nest siste dag og med det fratar Cavendish trøya. At kampen om den grønne trøya blir avgjort på etappen som skal bestemme sammenlagtlista (gul trøye) er like sannsynlig som det er spesielt. Men viktigs er det at Boasson Hagen kommer til å stille til start. I god form. Da kan virkelig alt skje. Er bare å glede seg.

1 kommentar:

  1. Edvald er utvilsomt et stortalent. Jeg har en gammel utgave av sykkelmagasinet med en reportasje fra Raumerrittet tror jeg det var. Geir Lien vant rittet i kjent lokomotiv-stil der han kjørte hele feltet i filler. Bare en rytter hang med nesten helt inn. Den 16 år gamle Edvald Boasson Hagen. At han tok en 3. plass nå på tempoen er jo vill vest. Måtte formen holde, og skader utebli!

    SvarSlett