fredag 18. juni 2010

NM åpner med et meget åpent U23 ritt

Sykkel NM åpner i morgen, en drøy uke før høydepunktet, fellesstarten for menn elite. Selv om de største stjernene ikke deltar, er morgendagens ritt meget spennende. U23 rittet gir en god indikasjon på hvem som har det som trengs for å ta neste skritt i karrieren. Løpet har i år ingen klare favoritter, noe som gjør det til en åpen og meget interessant affære. Løypa er relativt lett, i motsetning til den som venter eliten (og en del av de som stiller i morgen) søndag om en drøy uke. Det er en løype som gjør rittet så hardt som syklistene selv vil ha. De som ønsker å sette tempo kan fint gjøre det, og utnytte løypas to korte bakker til å strekke feltet.

Det er nok først og fremst Norges tre beste kontinentallag som ønsker seg stor fart. De har mye kjøresterke i lagene sine, og vil nok prøve å minimere risikoen for at en outsider fra et mindre lag vinner på taktisk kjøring. Skal et brudd gå hjem tror jeg det enten må inneholde minst en representant fra alle de tre lagene, eller ingen fra noen av lagene. For ordens skyld; de tre lagene jeg snakker om er Plussbank Cervelo, Joker Bianchi og Sparebanken Vest - Ridley. Plussbank Cervelo har 7 syklister til start, mens Joker Bianchi har 4 og Sparebanken Vest har kun 2 ryttere. Med andre ord har Plussbank Cervelo et klart overtall på sine argeste konkurrenter når det gjelder kvantiteten i troppen. Så gjenstår det å se om de kan matche spesielt Joker Bianchi også kvalitetsmessig. Øystein Stake Laengen, Adrian Gjølberg og Niklas Åkvik er lagets tre fremste våpen. Og la det være helt klart at dette er en løype som passer sørlandslaget meget godt. Den passer lagets offensive og kjøresterke stil ypperlig. Men løypa er også etter Joker Bianchis smak. Deres kaptein er nok Vegard Robinson Bugge. Han er en offensiv rytter som kan forsere korte bakker (som de møter i morgen) i et meget høyt tempo. En litt typisk mesterskaps rytter. Men også de tre andre Joker-rytterne har potensialet til å ta hjem mesterskapet. Sparebanken Vests deltakelse er mildt sagt dårlig. Kun Grue og Lund starter fra laget. Hvor er Eidsheim og Ziesler? Grue kan skape liv og røre i rittet og kjempe om en god plassering, men laget vil nok være en skygge av seg selv.

Men det er viktig å understreke at det ikke er sikkert at det er en rytter fra noen av disse lagene som vinner. Det er nemlig også flere spennende klubblag som kan bringe hjem seieren til sitt distrikt. Mest forventninger knytter det seg til de lokale trønderske håpene. U23 rittet er trøndernes beste mulighet til å få en seier i dette mesterskapet, på herresiden. Den trønderne kan forvente mest av er Lorents Ola Aasvold. TVK-rytteren er stabil og god, og er alltid med og kjemper om topplasseringer hvis rittene blir harde nok. Han vil få støtte av et stort og godt TVK lag. De er nok høymotivert for å vise hva de duger til på hjemmebane. Det er nok også CK Nor. Også de har et stort lag med en del spisskvaliteter. Kristian Forbord er i likhet med Aasvold alltid med i kampen om seieren på dette nivået. De har også en av de mest interessante "outsiderne" i Bjørn Tore Hoem. Det er med andre ord flust av trønderske vinnersjanser.

Vinnersjanser har de også i Stavanger. Stavanger SK har "surfet" på en gigantisk medgangsbølge i år. Stor dominans i juniorklassen og sterk innsats av et veldig lite seniorlag virker til å ha skapt en vinnerkultur i klubben som vant fjorårets norske U23 mesterskap, med Alexander Kristoff (representerte riktignok Joker Bianchi). I år har de to syklister til start, og like mange vinersjanser. Håvard Blikra og Daniel Jarstø er begge blant de aller største favorittene. De kan vinne ved å gå i brudd eller ved å kjøre frem Jarstø i en spurt. Den største faren for det lille laget er at det blir et veldig taktisk løp med mange bruddforsøk. Da kan de oppleve at de ikke kommer med i det rette bruddet fordi de har måtte gått på mange bruddforsøk som har endt i ingenting.

Det er som dere skjønner et meget åpent ritt som skal kjøres i morgen. Det er vanskelig å lese hva som skal skje, for det er så mange sterke lag til start. Hvem som vinner avhenger helt av hvilke plan de store lagene har og hvor godt de klarer å utføre dem. For de som er litt undertall, er det godt å vite at U23 NM ofte kan by på en overraskelse eller to. Det er få ritt det passer bedre å slå gjennom i, enn i U23 NM.

1 kommentar:

  1. Håper det blir kjørt hardt og at Lorents tar det!!

    SvarSlett