torsdag 3. juni 2010

Favorittseier til Team Jayco-Skins

Michael Matthews vant den andre etappen i Ringerike Grand Prix. Mannen som blant annet har vunnet en etappe i Tour de Langwaki (som tidligere nevnt) vant spurten foran den raske dansken Jens Erik Madsen. Team Jayco-Skins er som laget for å kjøre opptrekk. Alle deres syklister er raske og har stor tempostyrke. Det kommer av at de fleste av deres ryttere har en bakgrunn fra banesykling. I Norge derimot sliter vi med å få frem flere spurtere. Det har lenge vært tynt med gode spurtere i Norge, men det at vi har hat enere som Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff har dekket over problemet. I år har vi sett at blant annet manglende sprintkvaliteter har sørget for en dårlig sesonginnledning for de norske kontinentallagene. Ingen seire og få pallplasseringer i internasjonale ritt gjør at det blir umulig å få "eksportert" flere talenter til øverste nivå.

I dag gjorde riktignok Christer Rake en flott spurt. 4. plass er veldig bra for en syklist som ikke er en utpreget spurter. Det er også et lite klaps i bakhode på de som kaller den lovende syklisten en klatrer. Ellers var det ganske begredelige norske resultater i dag. Roy Hegreberg er nok mindre fornøyd med sin 8. plass. Han er utrolig god på å kjøre inn topp 10 plasseringer, men klarer ikke å få ut det siste, for å nå pallen. I tilleg kom Svein Erik Vold på 9. plass. Daniel Jarstø var dagens norske høydepunkt. Det ble en flott 13. plass til Stavanger-rytteren som har minimal erfaring på dette nivået. Kanskje er han talentet som kan bli en ny norsk toppspurter? For vi må nå begynne å dyrke spurtkvalitetene til unge, talentfulle og eksplosive norske ryttere. Vi har talenter i blant annet Mats Lohne og Daniel Jarstø. Jeg synes i grunn at det er en tendens til at vi er litt dårlige til å dyrke spisskvaliteter i Norge. Vi er gode på å produsere bunnsolide syklister, med gode holdninger og stor lojalitet, men vi er ikke veldig gode på å dyrke frem spesialister. Thor Hushovd, Frederik Wilmann og Alexander Kristoff er unntakene. Forhåpentligvis kan vi få frem flere supre klatrere, spurtere og temposyklister. Så får vi heller leve med at de ikke er jevnt gode, men at de heller slår skikkelig til noen ganger. Kanskje er det på tide å ta lærdom av Team Jayco-Skins, og få bygget en skikkelig velodrom i Norge (men den diskusjonen har vi allerede tatt)

Ble lite Ringerike GP i dag og heller litt annet, men sånn ble det nå en gang. For å oppsummere dagen fra Ringerike, kan vi konkludere med at Christer Rake er i toppform. Det lover meget godt før de tøffeste dagene i rittet. Han er utvilsomt det største norske sammenlagthåpet. Det var noe merkelig at topplagene lot et brudd med en svensk landslagssyklist gå i dag. Det sørget for at laget med ledertrøya fikk en rolig dag, fremfor at de måtte slite seg ut for å forsvare trøya. Litt merkelig taktisk avveing fra topplagene. Kanskje undervurderer de det svenske landslaget litt? Det var eller meget gledelig å se at de to andre i tremannsbruddet var norske. En friskmeldt (og stadig bedre) Jahn Fredrik Grue og alltid offensive Øystein Stake Laengen fikk desverre ikke alt for mye igjen for innsatsen, men forsøket var meget godt. Hadde bruddet vært litt større og med litt flere av de store lagene representert kunne det fort gått hjem. I morgen blir det litt mer kupert, men ikke altfor hardt. Perfekt terreng for angrep og fartsøkninger. Kanskje får Rake sin etterlengtete seier.

2 kommentarer:

  1. Synspunkter på mannefallet bakerst i feltet? Er forskjellene for store?

    SvarSlett
  2. Det er enorme forskjeller på den beste og dårligste i feltet. Naturlig nok. Vi snakker om en konkurranse mellom fulltidssyklister med et stort støtteapparat rundt seg, og norske mosjonister som er i fullt arbeid og kun får trent etter jobb. Noen av de som er med i løpet er rent stallfyll i allerede relativt svake lag. Gamle helter (som kanskje har lagt opp en gang eller to tidligere) blir tatt frem,slik at en klubb/et mix lag kan stille med fullt mannskap.

    Det gjør at det er mange i feltet som ikke er vant til å sitte tett sammen med over 100 andre syklister, i et felt som går i 40 km/t i gjennomsnitt. Da kan det fort oppstå småluker i feltet som det koster krefter å tette, og det kan bli en del uhell/velt.

    SvarSlett