tirsdag 1. juni 2010

Det du trenger å vite før Ringerike GP

I morgen starter Ringerike GP. Løpet har vært det viktigste av sitt slag i Norge i mange år nå. I år har de fått et meget godt startfelt. I tillegg er etappene varierende, noe som betyr at her er det noe for enhver smak. Selv om det finnes en del tøffe etapper i årets ritt er det verdt å merke seg at ingen av etappene har målgang på toppen av en bakke. Det kan være med å gjøre rittet tettere enn det var i fjor. Da smadret Sergey Firsanov alle de andre på den tøffeste etappen og sikret seg med det en klar sammenlagtseier.

Løypetrasèen
Etappeprofilene finner dere her. Første etappe starter og ender i Geilo. Det er en etappe hvor det kommer til å gå et brudd før bakkene starter. Halvveis på etappen begynner det kuperte terrenget. Det går opp og ned hele veien, og det er en kategorisert bakke nære mål. Dette er en av etappene som blir viktige for sammenlagtrytterne. Andre etappe er mye mindre kupert. Den begynner med et par stigninger, men etter det flater det nesten helt ut. Etappen er ganske åpen. Hva som skjer på denne etappen avhenger mye av hvordan den første etappen endte. Hvis den første etappen skiller mye og et lag som Rabobank ikke var helt med, kan det hende at de vil prøve å ryste lederlaget på denne etappen. Er det mye vind får vi kanskje sidevindskjøring. Etappen kan også ende med at et utbrudd for gå hjem fordi de fleste lagene sparer seg til de tøffe etappene som kommer. Det mest sannsynlige er dog at det ender med en massespurt. Det at det er få utpregede spurter til start øker sjansen for at et brudd kan gå hjem. Det hade vært morsomt hvis noen nordmenn hadde vært offensive på denne etappen, og fått en god etappeplassering som betaling. Tredjeetappe, fra Drammen til Vikersund, er rittets mest åpne slik jeg ser det. Her går det opp og ned hele dagen, uten at det er noen vannvittige stigninger. De største favorittene sparer nok litt på kruttet til neste etappe, mens lag på jakt etter etappeseire kommer til å angripe fra start. Fjerdeetappen er et av rittets hardeste. Fire kategoriserte stigninger, og lite hvile er det som venter syklistene. Hvis et lag har forsvart ledertrøya fra dag en kan de fort være slitne allerede før denne etappen. Det kan skape muligheter for andre til å angripe ledertrøya. Han som leder rittet etter denne etappen kommer mest trolig til å vinne rittet. For selv om den siste etappen inneholder Riperbakken, som skal kjøres flere ganger (en tradisjon i Ringerike GP), skiller den sjeldent noe veldig. Du skal være en sterk syklist for å lede rittet før denne etappen, og da er du trolig så sterk at du klarer å forsvare den på sisteetappen.

Favorittene
Å snakke om favoritter i flertall blir nesten litt feil. Det finnes en soleklar favoritt, men han får tøff kamp av mange utfordrere. Den soleklare favoritten er fjorårsvinneren Sergey Firsanov. Han har kvaliteter i motbakkene som hadde ført han ganske langt også i Protourløp. Det gjør han til storfavoritt. At han viste god form, ved å kjøre fra resten av feltet i Rogaland GP (sammen med Rake) opp den første bakken, gjør ikke favorittstemplet noe mindre. I tillegg har han et sterkt og rutinert Designa Kökken lag i ryggen, som kan klare å forsvare en eventuel ledertrøye i flere dager. Kanskje mangler hjelperytterne litt klatrestyrke. Rabobank må man alltid regne med, og de setter nok sin lit til Wilco Kelderman. Team Jayco-Skins har jeg desverre ikke veldig mye kunnskap om. Av det jeg har klart å grave frem av informasjon er Michael Matthews mannen å se opp for på dette laget. Han har fire seire så langt i år, inkludert en i kjente Tour de Langwaki. Ellers er det veldig mye tempostykre i laget. Så gjenstår det å se hvordan de takler norske fjell. Et annet lag jeg ikke er godt oppdatert på er ISD. Jeg kan allikevel advare mot Popkov, som vant Rogaland GP. Han har flere seire fra russiske ritt tidligere i år. Ellers kan vi advare mot følgende andre utenlandske syklister: Lasse Bøchmann (Glud & Marstrand), Lars Andersson (Svenske landslaget), Johan Lindgren (Cykelcity), Rikke Dijkxhoorn, Bram Schmitz (begge Van Vliet) og Christofer Stevenson (Borås). Sistnevnte var i enstygg velt for ikke lenge siden. Det er mulig han ikke stiller. Hele startlista er forøvrig her.

De norske håpene
Det finnes også flere norske håp. Både til sammenlagtseieren og etappeseire. Flest finnes det i kategorien "potensielle etappevinnere". Joker Bianchi kan satse på etappeseire med Rake, Robinson Bugge og Remme. Sparebanken Vest - Ridley har Hegreberg, Stevenson (svenske) og Berg. Plussbank Cervelo (som har vært det beste norske kontinentallaget i år?) har Stake Laengen, Åkvik og Gjølberg som alle er kapable til å lykkes. TVKs Aasvold, CK NORs Hoem og Forbord, og Sør-Norge Mix Teams Jarstø kan alle på en god dag overraske med en etappeseire. Det er i årets ritt nok av etapper som er såpass uvisse at de kan bli utnyttet av de mindre lagene til å skape resultater, gjennom lange utbrudd.

Skal vi være realistiske er det bare et norsk håp til en sammenlagt seier. Slik sesongen i år har utviklet seg er Christer Rake den eneste nordmannen som virker sterk nok til å ta opp kampen mot utlendingene. Hans kombinasjon av gode klatreegenskaper og eksplosivitet passer perfekt med årets løype. Så spørs det om han orker å gå med Firsanov og de andre gode klatrerne når de setter inn det siste giret.

De siste årene har syklingensverden fulgt rittet LIVE. Jeg håper de gjør det også i år. Hva er ders forventninger til rittet? Risikerer vi et Ringerike GP uten norske etappeseire?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar