mandag 31. mai 2010

Tour of Norway - et spennende prosjekt

Leste i dag at Tour of Norway, et ritt som skal ha samme kategori som Danmark Rundt, er nærmere en realitet enn noensinne. Et slikt arrangement, som hadde gitt mulighet for våre proffer til å kjempe om seire på hjemmebane, har potensiale til å bli veldig viktig for å utvikle norsk sykkelsport. Vi så senest forrige helg hvor lite medier bryr seg om "mindre" ritt i Norge. Landsdekkende medier som TV2, VG og Dagbaldet ofret ikke Rogaland GP så mye som en spaltemillimeter. Sykkelritt i Norge uten de store stjernene til start er tydeligvis ikke interessant for media. De lokale avisene brukte sine nettaviser til å følge rittet omtrent like tett som de følger en gjennomsnittelig fotballkamp i 3. divisjon. At det var stort oppmøte i Stavanger (målbyen) var allikevel ikke nok til å få media til å innse at det er en stor "happening". Sybes desverre også dette gjaldt for en del norske sykkelnettsteder.

Det jeg prøver å poengtere er at det må noe spektakulært til for at media og publikum virkelig skal bry seg om sykkelsporten. Vi er desverre ikke like heldige som fotballen, som kan levere begredelige prestasjoner og allikevel få bøtter av oppmerksomhet. Det må skje noe ekstraordinært. Oslo GP i fjor er et godt eksempel. Med Armstrong og Hushovd i sentrum var det plutselig full tenning i media og blant publikum. Et Tour of Norway har samme potensiale, bare at det kan vare over flere dager. En ukes sykkelfest i starten av sommeren, som en slags oppkjøring til Tour de France hadde vært perfekt. At det er Birger Hungerholdt og hans Interspons som står bak planene er forsikrene. De vet virkelig hva de driver med. Joker Bianchi, Ringerike GP og Tour of Norway for Kids (prosjekter Interspons står bak) har alle vært en braksuksess. Organisasjonen virker bunnsolid, og er nok veldig kapable til å kunne arrangere et ritt av dette formatet.

Slik jeg forstår det er planen å oppgradere Ringerike GP til Tour of Norway. Det vil selvsagt kreve mer penger, men det virker som at næringslivet i Norge ofte "tenner" på slike spektakulære prosjekter. Når et traust norsk landaslag i fotball (Drillos ord) kan spikre en utstyrsavtale til 100 millioner kroner, bør det vel være mulig å skrape sammen en ca 10 millioner til å skape et fantastisk sykkelritt? Skulle prosjektet bli en realitet blir det bare for oss sykkelinteresserte å begynne å diskutere detaljene. Hvor bør løypa gå? I spektakulære fjell i Jotunheimen eller gjennom storbyer? Bør løpet avsluttes opp Karl Johan, ved operaen, i Hushovds hjemby Grimstad eller et helt annet sted?

3 kommentarer:

  1. Litt pirking kanskje, men rett skal være rett! ;)
    "Leste i dag at Tour of Norway, et ritt som skal ha samme kategori som Danmark Rundt, er nærmere en realitet enn noensinne."
    Danmark rundt har 2.HC kategori, så vidt jeg har forstått skal Tour of Norway få 2.1. Altså ikke samme kategori som danmark rundt.

    SvarSlett
  2. Sant. Hadde vært riktigere å si at Tour of Norway kan bli noe liknende Danmark Rundt. Det vesentlige er at med en slik kategori vil det være mulig å tiltrekke seg noen protourlag og noen prokontinentallag til rittet. I tillegg passer tidlige juni ganske godt inn i sykkelkalenderen. Rett etter giroen og før Dauphine Libere og Sveits Rundt er perfekt timing. Men du har helt rett, Danmark Rundt vil fortsatt være skandinavias høyest rangerte sykkelritt.

    SvarSlett
  3. Her bør en i hvertfall få lagt inn noen av de spektakulere bakkene - bakketempo opp Trollstigen, evt en fellesstart med finish på toppen, opp Sognefjellet og til Lom kan være en annen etappe, Geiranger - Dalsnibba er også fin. En verdig og publikumsvennlig avslutning legges til Karl Johan. Hvorvidt en klarer å lokke pro-tour lag hit gjenstår å se. Men det ville vært stort!

    SvarSlett