mandag 10. mai 2010

Plussbank Cervelo - en positiv overraskelse

Før årets sesong presenterte vi rytterne på Plussbank Cervelo og kom med noen spådommer om hva vi kunne forvente av laget. Nå har vi kommet til midten av mai, og laget har imponert voldsomt. De har kjørt inn topplasseringer i de fleste viktige ritt de har deltatt i. Dette selv om laget ikke har ryttere med utpregede "spisskompetanser". Det er ingen lynraske spurtere i laget og heller ingen lette klatrere som lett fyker ifra alle andre når bakkene blir lange. Så hvordan får man da topplasseringer i sykkelsporten? Man bruker hodet og innser hva man må gjøre for å få toppresultater, og hvilke løpsopplegg som må til for å få det beste ut av rytterne. Helgens ritt i Sverige viste at Plussbank Cervelo evner dette. Spesielt lørdagens UCI ritt i Sverige (Scandinavian Race) var en imponerene oppvisning av Plussbank Cervelo i hvordan man gjør alt man kan for å få til et ønsket løpsprogram.

Lur kjøring i Sverige
Den største styrken til laget er at de har en del ryttere med stor kjørestyrke. Plussbank Cervelo innså at de ikke kunne vente på en samlet spurt, og at skulle rittet bli hardt var det lurere å ta saken i egne hender enn å sitte og håpe at noen andre skal gjøre det for de. Derfor angrep Torgeir Strandberg tidlig i løpet. Sørlendingen har forøvrig imponert stort i sesongstarten. Jeg skal ærlig innrømme at han kjører mye sterkere enn jeg hadde forventet. På lørdag ble han ofret. Han gikk alene i brudd og lå alene foran feltet i et par runder. Det var med på å dra opp farten i feltet. De som bare leser resultatlisten vil ikke innse hvor viktig han var for lagets suksess, men uten hans støt hadde ikke løpet utviklet seg slik det gjorde. Da han ble hentet gikk nemlig kontrabruddet som gikk hele veien til mål. Offensive som sørlandslaget var gikk de "all-in" ved å sende med både Øystein Stake Laengen og Niklas Åkvik (de to som i det siste har vist størst kjørestyrke i laget). Hadde bruddet blitt hentet kunne fort hele dagen blitt mislykket for Plussbank Cervelo, men det motet de viste ved å sende med begge rytterne ga full uttelling. 3. plass til Øystein Stake Laengen og 6. plass til Niklas Åkvik var nok enda mer enn laget hadde turt å tro på før løpet. En stor lagprestasjon!

Riktige valg
Også på søndagen viste laget hvor kjøresterke de er i relativt flate løyper. I et knalltøft gateritt hvor bare 9 ryttere fikk fullført hele rittet ble Åkvik nummer 4. Han viste til og med litt spurtstyrke i Sverige. Det er ikke bare i Sverige de har vist seg frem i år. Øystein Stake Laengen har kjørt strålende for landslaget og de var godt med i norgescupåpningen, selv om løypa ikke passet laget veldig godt. Jeg prøver ikke å si at Plussbank Cervelo er et topplag som kan markere seg sterkt i store internasjonale ritt ute i Europa. Hadde de hatt samme løpsprogram som Joker Bianchi for eksempel, hadde det nok ikke vært mange toppresultater. Det jeg vil frem til er at laget har gjort det meget godt tatt i betraktning av hvor nyetablert det er. De har konkurrert på et riktig nivå og ikke minst hatt riktig tilnærming til rittene. De er ikke bare med for å være listefyll. Det virker som at de virkelig ønsker å oppnå noe når de først er med. Ambisjoner er nok et dekkende ord. Det virker som at laget har videreført den entusiasmen de viste da laget ble presentert ut på landeveien. De er en samlet gjeng som ønsker alt godt for hverandre og hvor rytterne er villig til å ofre seg for å oppnå noe i fellesskap.

Spennende fremtid
Når norgescupen byr på noe flatere løyper vil dette laget bli ett å se opp for. De har vist at de kan henge med vel så bra som Sparebanken Vest - Ridley (som så langt i sesongen har vært det beste norske laget) når de har en god dag. Laget vil nok fortsatt være noe ustabilt, men siden stadig flere syklister har bevist at de er sterke nok til å kjøre inn gode plasseringer, vil de bli enda mer stabile. Jeg håper virkelig at dette laget får et godt høstprogram. Med godt mener jeg ikke tøffest mulig, men et så riktig program som mulig for fortsatt å utvikle seg. Løp som Irland Rundt og Tour of Britain blir selvsagt for tøft (og de hadde heller ikke blitt invitert), men flere litt mindre UCI ritt tror jeg hadde vært bra for laget. Da får de tøff motstand samtidig som de fortsatt kan være offensive og gjøre seg bemerket. Sånn sett byr Rogaland GP og Ringerike GP i juni på perfekt matching. Når vi i dag skriver 10 mai kan vi i hvertfall konkludere med at så langt har prosjekt Plussbank Cervelo vært en suksess. Det er takket være kollektivt arbeid hvor både støtteapparatet og rytterne har hatt samme drømmer og ambisjoner. Mer moro er garantert i vente...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar