søndag 9. mai 2010

Brent Bookwalter

Hvis du ble overrasket over å se Brent Bookwalters navn på andreplass på resultatlisten fra gårsdagens åpningsetappe i Giro d'Italia er du neppe den eneste. Overraskelsesmannen så lenge ut til å vinne etappen, men ble til slutt slått av Bradley Wiggins med to fattige sekunder. Bak han på listen finner vi store navn som David Millar, Cadel Evans og Gustav Larsson. Den 26 år gamle amerikaneren (født 16.02.1984) er en av få på BMC laget som har kjørt for dette laget i mange år. Han har deltatt i en del store ritt, men aldri markert seg spesielt. Vi kan trygt si at han har levd litt "under radaren".

Bookwalter har en mountainbike-bakgrunn, og satset ikke fullt på landeveissyklingen før i år 2005. I 2007 pådro han seg en stygg skade under løpet Tryptique Monts et Chateaux. Et møte med en lyktestolpe resulterte i et brukket lårben. Lårbeinet grodde ikke skikkelig, noe som skapte mye problemer for amerikaneren. Flere operasjoner måtte til, og han fikk ikke syklet ritt på 11 måneder. Allikevel tok BMC sjansen på å signere han før 2008 sesongen. Husk at BMC den gang ikke var et like stort lag som de er i dag. Kanskje var det hans tittel som amerikans U23 mester på tempo fra 2006 som ga han kontrakt med BMC. 2008 ble først og fremst et comeback år etter den langvarige skaden for Bookwalter. Det største rittet han fikk sykle var Tour de Romandie, et løp han fullførte uten å vise seg spesielt frem. I fjor var et bedre år for Bookwalter. Store ritt som Paris-Roubaix, Tour de Rormandie og Dauphine Libèrè kjørte han, uten å vise seg spesielt frem i noen av de. Allikevel hjalp nok den gode matchingen han opp et nivå for han avsluttet sesongen med en fjerdeplass i det amerikanske mesterskapet på landevei (fellesstart)og en 9. plass på en etappe av Tour of Missouri. Det ble også en etappeseier (på prologen) i det nasjonale rittet Tour of Utah. Han deltok også i VM for USA, men klarte i likhet med de fleste i feltet ikke å fullføre det knalltøffe løpet.

Selv om Bookwalter alltid har hatt et naturtalent på tempoer (spesielt de litt kortere) har han aldri trent spesielt mye på temposykkelen. Før årets sesong tok han derimot litt mer tak i denne grenen og brukte en del tid på å optimalisere sittestillingen sin. De som så de siste par hundremeterne av løpet hans i går vil nok ikke tro det, for maken til gyngende stil skal man se lenge etter. Vi var en liten stund redd for at han skulle falle av sykkelen så vinglete var det. Men på den andre siden kunne man virkelig se hvor hardt han tok i. Det har ikke vært noe annet enn det faktum at han har trent mer tempo i år som har tydet på at han skulle overraske så fryktelig i går. Hverken i Tirreno-Adriatico eller Ardenner-klassikerne har han overbevist. Så plutselig slår han til i går og viser hvor herlig uforutsigbar sykkelsporten kan være. Bookwalter satser på å heve seg som en sammenlagtrytter. Å få ikle seg en av ledertrøyene (får "låne" poengtrøya av Wiggans) allerede på den andre etappen i hans første grand tour må da være en drøm som går i oppfyllelse. Så får vi se om han har klatreferdighetne til å kunne hjelpe Cadel Evans opp de stupbratte bakkene de skal opp i årets giro. En ting er i hvertfall sikkert; Brent Bookwalter har dukket opp på radaren!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar