onsdag 19. mai 2010

Noen hjemme, Astana?

Dagens etappe i Giro d'Italia er den merkeligste sykkeletappen jeg noensinne har hørt om. At et brudd med 56 ryttere får et forsprang på 20 minutter er nærmest uvirkelig. Når ryttere som Sastre, Wiggins og Arroyo sitter der burde Astana kjent sin besøkelsestid og satt hele laget frem. Bruddet burde aldri fått minuttet en gang. Men det er herlig godt å sitte og le av Vinokourov. Det er nesten litt vanskelig å beskrive dagens etappe for sykkelhistorien byr ikke på mange historier som likner på denne. Den eneste som slår meg er historien om hvordan Oscar Pereiro Sio vant Tour de France i 2006. Han var helt ute av sammendraget inntil han på en flat etappe gikk i et brudd og fikk nesten 30 minutter "gratis" til feltet. Det endte med at han vant hele rittet, noe som også kan skje med en fra dagens brudd. For av forhåndsfavorittene er plutselig Sastre den som ligger best an, selv om han er den som har vært klart dårligst av dem. Han ligger nesten 3 minutter foran Vinokourov, helt plutselig. Men jeg tror ikke Sastre vinner årets Giro d'Italia. Jeg tipper sammenlagt seieren går til Xavier Tondo. Det vil i så tilfelle være en av historiens mest overraskende Grand Tour seiersherre. At rutinerte, men relativt annonyme Tondo plutselig seiler opp som favoritt bør få de fleste til å sette kaffen i halsen.

Det er ikke vanskelig å begrunne hvorfor Tondo er favoritt. For det første har han fått en stor ledelse på resten av sammendrag favorittene. Drøye 3 minutter til Sastre (som han har hjulpet så langt i giroen) og over 6 minutter til resten av favorittene. For det andre har han kjørt sterkt i hele år, med Paris-Nice som høydepunktet. For det tredje og siste har han levert et godt Giro d'Italia. Han har tapt en del på noen etapper, men det er mest fordi han har sittet "barnevakt" for Sastre. Opp Terminillo fikk han frie tøyler og kom i mål foran gruppa med Cadel Evans. Hans kanskje største utfordrer ligger nok foran han i sammendraget. Den like annonyme landsmannen David Arroyo kan nemlig også godt tenkes å vinne hele løpet. Han igjen ligger omtrent 2 minutter foran nevnte Tondo. Nå som verden har gått helt av skaftet kan vi også nevne at det er en mulighet for kroatisk sammenlagtseier. Da snakker vi bombe i verdensklasse! Robert Kiserlovski ligger nemlig på tredjeplass sammenlagt, 1.56 bak Richie Porte og 14 sekunder bak Arroyo. Giroen har gått fra å være helt "satt" til å bli vidåpen. Hvem tror du vinner og hvorfor? Legg gjerne inn en kommentar med ditt tips eller vær med på avstemningen.

PS: Etappen i dag viser hvorfor laget med ledertrøya pleier å sitte og dra i hele starten av etappen. Det er for å unngå krisetilstander av det nivået Astana opplevde i dag. Og husk; dette laget skal føre Contador til sammenlagt seier i Tour de France...

4 kommentarer:

  1. Tondo sykler sin første Grand Tour (vær klar over det) og det blir spennende og se hvordan han takler den siste harde uken. Jeg tror David Arroyo vinner sammenlagt, men håper på en av Cervelo-gutta. Sastre er kjent for å kjøre bedre og bedre utover i rittet, og en Tondo med 5 minutters forsprang på de store kanonene ser det bra ut. Laget har hatt en tøff sesong så langt med skader og sykdom og jeg unner dem en stor seier!

    SvarSlett
  2. Flere som ikke er begeistret for Vino her? Jeg var i utgangspunktet klar for en seier til Evans - i allefall ikke noen Vino-seier - men nå har det jo skjedd ting. Et utrolig brudd!

    SvarSlett
  3. Vi er slett ikke Vino fans nei. Er vel få i Norge som er det. I Kasakhstan derimot er han vel fortsatt folkehelt. Det er der problemet ligger. Ellers er vel årets giro maksimalt uforutsigbart. Hva tror du skjer? Hvem tror du vinner?

    SvarSlett
  4. Nei, hvem som vinner er ikke godt å si. Jeg er mer opptatt av dagens tempo i california. Det skal imidlertid sies at det var svært kjedelig med lance som gikk ut. Det interessante hadde jo vært å se hvordan han hadde greid seg mot cancellara og leipheimer.

    SvarSlett