lørdag 1. mai 2010

Tyngre norsk dag i Danmark

GP Herning, senior
Med nesten hele den danske eliten på plass ble det en tøff oppgave for de utvalgte på Ringeriks Kraft og Plussbank Cervelo å hevde seg i GP Herning, som noe misvisende blir kalt danskenes svar på Paris-Roubaix. 16 gruspartier sørger for at rittet er en slags blanding av Paris-Roubaix og Strade Bianche (tidligere Monte Patchi Eroica). Ikke overraskende var det topplagene Vacansoleil og Team Saxo Bank som kjempet om seieren. Den tok Saxo Bank med tempo og spurtsterke Alex Rasmussen. Han spurtslo Martin Mortensen. De norske fikk det tung og var aldri med og preget rittet skikkelig. Øystein Stake Laengen, som vi kunne ha størst forventninger til, ble beste nordmann med en 26. plass. Altså ingen resultater å skrive hjem om, men helt sikkert veldig mye lærdom for unge norske syklister. Resultatlisten finner dere her.

GP Herning, junior
Som vi skrev i går ladet de fleste danske juniorene opp til juniorutgaven av GP Herning istedenfor å sykle Youth Tour. Dermed ble norsk dominans i juniorklassen i det rittet i går etterfulgt av dansk dominans i GP Herning i dag. Riktignok var alle de norske deltakerne (landslaget) godt med nesten hele veien, men de manglet det siste lille på slutten. Sven Erik Bystrøm ble beste nordmann på 8. plass. Plassene bak han ble også fylt med nordmenn. Daniel Hoelgaard ble nummer 9 og Kristian Dyrnes (står Sondre Holst Enger på resultatlisten, men det tror jeg ikke stemmer) ble nummer 10. Full resultatliste.

Youth Tour
Etter en fantastisk norsk dag i går, ble det i dag verre for nordmennene når den første fellesstarten stod på programmet i dag. Et 8 mannsbrudd gikk i juniorklassen inn med nesten 2 minutter og 30 sekunder. Her satt det 3 nordmenn. Stavanger satt selvsagt med og fortsetter å vise frem bredden de har i denne klassen. De hadde to mann i bruddet og Tormod Jacobsen (fra Stavanger SK) ble beste nordmann på etappen med sin tredjeplass. Lagkamerat Per Moe tok en flott 8. plass. Dagens nordmenn var allikevel Fredrikstad syklist Kristofer Aurang. Med en femteplass på dagens etappe gikk han opp i ledelsen sammenlagt, mye takket være en god tempo i går. Film av spurten (kommer sent i videoklippet), tatt av Stavanger SK, finner dere på denne siden. I og med at bruddet i dag fikk såpass mye tid på resten av feltet kan rittet virke noe "satt", men ingen lag virker til å være så sterke at de kan kontrollere feltet på morgendagens fellesstart. Det betyr at løpet fortsatt er åpent, og utslagene kan bli store i morgen når rytterne har flere konkurransekilometer i beina fra de siste dagene enn de pleier å ha. Den som takler det best kan vinne både etappen og sammenlagt. Forhåpentligvis blir det en nordmann.

Konklusjon fra dagens ritt
Selv om vi nærmer oss samme sykkelinteresse i Norge som i Danmark har vi fortsatt et stykke frem til vi er på samme nivå som danskene, spesielt i bredden. Det er derfor spesielt gledelig at mange nordmenn har kjørt bra i Youth Tour. Med mange unge syklister som får kjenne på følelsen av å kjempe om seieren i internasjonale ritt vil nok bredden bare øke. Fårhåpentligvis blir de resterende norgescuphelgene i juniorklassen preget av hardkjør, slik at nivået der kommer opp på et godt internasjonalt nivå. Mange unge norske syklister vil dra fra Norge i morgen med bedre selvtillit og tro på at nivået ute i resten av Europa ikke er så avskrekkende. Det er gjort masse positivt i norsksykkelsport de siste årene og det begynner vi å se resultatet av nå. Allikevel er det et stykke opp til de beste, så det er bare å fortsette med den gode innsatsen og ha stadig forbedringer som målsetting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar