søndag 9. mai 2010

Farrar vant høydramatisk etappe! - oppdatert

Alle de store sykkelnavnene (Contador, Schleck, Armstrong med fler) som satt hjemme å så dagens Giro d'Italia etappe må ha blitt skikkelig skremt. Etappen som gikk i Nederland, fra Amsterdam til Utrecht inneholdt nemlig så mange smale veier med teknisk krevende svinger at nesten alle syklister i feltet måtte i bakken minst en gang. Grunnen til at dette kan skremme en del tour favoritter er at Tour de France i år kommer til å starte i Nederland. Vi kan fort oppleve noe av de samme ville tilstandene når alle stjernene skal kjempe om posisjonene i rittet til sommeren. Det skal sies at de ville tempoet skal feltet hadde i dag bidro til å gjøre det ekstra farlig. Det virket ikke som at det var mange i feltet som hadde sett på løypeprofilene til giroen, for her tenkete ingen på å spare seg til den tøffe siste uka. "Alle" ønsket å ligge topp 10, og det endte i så mange velt at de tilslutt ikke kunne telles på en hånd. Det var allikevel en helt fantastisk etappe. Folkelivet i Nederland var helt enormt. Folk hadde samlet seg i småbyene rittet kjørte gjennom i nesten like stort antall som vi ser i Flandern rundt. Sjeldent har den første fellesstarten i Giro d'Italia vært preget av et liknende folkeliv. Nederland er rett og slett verdensmestere i å lage sykkelfest.

Splittelse i feltet
Spesilet dramatisk var velten som gikk ca 7 kilometer fra mål. Det var riktignok ikke alt for mange som så ut til å bli alvorlig skadet (gikk kanskje verst utover Fillipo Pozzato), men det ble store splittelser i feltet. I fremste felt lå blant annet Vinokourov, Cadel Evans, Basso og Scarponi. Verre gikk det for lederen Wiggins og Carlos Sastre. Wiggins lå i andre gruppe som kom i mål ca 36 sekunder bak vinneren. Der kom også Sastre takket være god hjelp av laget med blant annet Gabriel Rasch som gjorde en flott drajobb. Han lå opprinnelig i en tredje gruppe, men klarte altså med hjelp av laget å minimere tapet. Grunnet denne splittene i feltet overtok Cadel Evans ledelsen i sammendraget. Det er nok en seier med bismak siden BMC laget ikke er i nærheten av sterkt nok til å forsvare den i 19 etapper. "Heldigvis" for Evans mister han den etter all sannsynlighet på lagtempoetappen om bare noen dager, om ikke tidligere.

Spurten
De fleste spurterne hadde kommet seg fint unna veltene og satt med i finalen. Spurten ble allikevel preget av at mange lag manglet en del hjelpere, og det hele ble ganske uoversiktelig. Det vi allerede nå kan si er at Garmin og Tyler Farrar taklet stresset best. Han utnyttet en langspurt av Sky-syklist Sutton og vant klart. Columbia som ikke klarte å samle laget på slutten fikk andreplassen med Matthew Goss, som tok sjansen da kaptein Greipel kom litt for langt bak på slutten. Tredjeplassen gikk overraskende nok til Liquigas syklist Sabatini. Farrar, som var i bakken tidligere på etappen, er takket være bonussekundene på andreplass sammenlagt. Bare et lite sekund skiller han og Evans, så i morgen er Farrar favoritt til å ta over ledertrøya.

Analyse
Farrar vinner i dag mye på grunn av flott lagarbeid. Som dere kan se i videoen under er det bare Garmin som klarer å holde seg godt samlet. Med 500-600 meter igjen til mål holder David Millar et høyt tempo. I det han er ferdig med jobben og Julian Dean overtar så går Chris Sutton hardt til på yttern. Dean tetter luka til Sutton for kapteinen Farrar. Dette var helt avgjørende. Hadde Farrar måttet tette denne luka på egenhånd hadde han trolig ikke vunnet etappen. Den andre viktige jobben Dean gjør er rundt og etter den siste svingen med ca 250 meter igjen. I en slik sving må man holde litt avstand til mannen foran og Dean er flink til å hente inn de få meterne Sutton får rundt svingen. Da er Sutton ferdig, Matthew Goss fra Columbia går først, men Farrar reagerer så raskt at Goss aldri kommer forbi han. Rett og slett et opptrekk og en spurt tatt ut av læreboka. Men det var ikke alle som gjorde alt rett som Garmin, det var flere feil som ble gjort. Colnago rytter Sacha Modolo har ingen hjelpere og satt langt bak. Istedenfor å prøve å jobbe seg sakte oppover i feltet gjør han et voldsomt rykk med ca 700-800 meter igjen. Han får en voldsom fart, men fordi det kommer en høyre sving blir han raskt sperret litt inne på høyresiden og han har brukt opp rykket sitt på å avansere kun noen få plasser. Petacchi så lenge ut til å sitte flott med. Foran seg hadde han Hondo og vi bare satt og ventet på at han skulle klinke til, men plutselig var han borte. Hva skjedde? Han stolte rett og slett for mye på Hondo. I det Millar var ferdig med sin drajobb og Sutton angrep satt Dean og Farrar opp farten for å få ryggen på Sutton. Denne akselerasjonen klarte ikke Hondo og da mistet Petacchi raskt 6-7 plaseringer. Han får bakhjult til Modolo som allerede har brukt opp det meste av sin kraft. I løpet av det ene sekundet hvor det "smeller" i lårene til Hondo mister Pettachi sjansen på etappeseier. Så rakt kan det skje i en spurt! Sistemann som skal få litt refs er Andre Greipel. Tyskeren var favoritt på etappen, men gjorde også han en sjebnesvanger feil. Vi har tidligere kritisert Greipel på denne bloggen for ikke å være flink nok til å holde bakhjulet til sin opptrekker. I dag gjorde han samme feil (han kunne med fordel lest denne bloggen :). 600-700 meter fra mål finner Greipel bakhjulet til opptrekkeren Goss. Som tidligere har han en meter avstand frem til lagkameraten, og da han forserer på venstresiden etter Sutton og forbi Hondo og Brown blir det trangt og Greipel kommer ikke frem. Hadde han vært klistret på bakhjulet til Goss hadde han kommet frem bak han og kunne gått fra hans hjul når Goss nesten var på siden av Farrar. Da hadde han kommet på pallen. Istedenfor havner han i samme situasjon som Petacchi og forsvinner i mengden.


Hva syntes dere om etappen? En fantastisk actionfylt etappe eller ble det for mye uhell?

PS! Vi tar også med at Plussbank Cervelo fortsetter sin fine kjøring i Sverige. I et ufattelig tøft gateritt hvor omtrent bare 10 ryttere kom til mål og et tremannsbrudd gikk hele veien, klarte Niklas Åkvik å kapre en flott fjerdeplass. Han viste med det meget stor kjørestyrke, akkurat som i går. Løpet ble vunnet av Rabobank syklisten Tom Slagter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar