fredag 28. mai 2010

Rogaland GP - tidenes beste?

I Norge blir det sykkelfest to ganger i året. Først når den norske eliten møter internasjonal motstand i Rogaland GP og Ringerike GP i månedsskifte mai/juni og når hele den norske sykkelfamilien samles under NM i slutten av juli. Nå står den første festen på trappene. Rogaland GP arrangeres på søndag. Det blir tredje gang rittet arrangeres, og alt ligger til rette for at årets utgave skal bli den beste så langt. I fjor var rittet preget av svak deltakelse, i den form at det var få gode lag på start. Da fikk en stor gruppe gå tidlig, uten at de ble truet av feltet. Dette fordi de få store lagene alle var representert. I år har de fått et fantastisk sterkt felt. Faktisk så sterkt at det fort kan bli tynt med norske topplasseringer. Utlendingene må nemlig finne seg i å være favoritter. Som alltid når de stiller til start må "farmerlaget" til Rabobank innfinne seg med å ha et favorittstempel. Laget har lange og gode tradisjoner med å utvikle toppryttere (som for eksempel Robert Gesink, Theo Bos og Lars Boom). De stiller ikke med toppet lag, men man skal se opp for unggutten Wilco Kelderman, som har fått et aldri så lite gjennombrudd i år. Rabobank kommer alltid til start som et sterkt kollektiv, og blir det sidevind på slettene kommer garantert Rabobank til å starte viftekjøring. De som ikke er med i fronten da får en tøff reise.

Den danske trussel
Sannsynligheten for at det blir en gjentakelse av den danske seieren vi fikk i rittet for to år siden (Michael Tronborg vant den gangen) er rimelig høy. Det stiller 4 meget sterke danske lag til start. Kanskje sterkest virker Glud & Marstrand til å være. De to tidligere proffene Mads Christensen og Lasse Bøchmann utgjør sammen med Michael Tronborg og Jacob Nielsen et firkløver det skal bli vanskelig å hamle opp med. Team Energi Fyn har en giftig trio i Jacop Kodrup, Andreas Frisch og Thomas Guldhammer (storebror til HTC Columbias Rasmus Guldhammer). Team Concordia har en av feltets raskeste menn i Daniel Foder. Resten av laget er også stabilt godt og hvem som helst på dette laget kan stikke av med seieren på en god dag. Det siste danske laget, Team Designa Kökken, har også flere seierskandidater. Råsterke Daniel Kreutzfeldt, erfarne Michael Reihs og Rene Jørgensen og Sergey Firsanov (fjorårets vinner av Ringerike GP og en altfor god syklist til å sykle på dette nivået) er alle blant favorittene.

De norske håpene
Selv om konkurransen er hard fra utlendingene, har vi en del meget gode norske håp. Sparebanken Vest - Ridley stiller opp med ambisjoner om å kopiere fjorårs triumfen (da vant Håvard Nybø). Roy Hegreberg og Michael Stevenson er ders to beste kort, men også Geir Inge Berg og Johan Fredrik Ziesler kan komme høyt opp hvis de har en toppdag. Vestlandslaget, som er så på hjemmebane som det overhode er mulig, vil nok kjøre offensivt og håpe at de kan få rittet litt inn i samme spor som i fjor. Et utbrudd med et par rød og hvit kledde syklister som skal gjøre opp om seieren i Stavanger, er nok drømmescenarioet til laget. Også Joker Bianchi er avhengig av at det ikke blir en ren massespurt. Svein Erik Vold nærmer seg en internasjonal seier, og kan med sin rutine fort havne i et avgjørende brudd. Ellers er det mange kandidter til gode plasseringer, men få store favoritter på laget. Christer Rake, som er lokalrytter, har nok store drømmer, og kan få årets første UCI seier på hjemmebane.

Det finnes også en del spennende norske outsidere. Hva er vel morsommere enn en overraskende topplassering av en ung norsk syklist, som ingen forventet mye av? Plussbank Cervelo må nesten innfinne seg med å bli puttet i samme kategori som Sparebanken Vest - Ridley og Joker Bianchi, etter deres meget sterke sesongåpning. Sterkest virker Øystein Stake Laengen, Adrian Gjølberg og Niklas Åkvik til å være. Denne trioen vil sammen med laget sikkert prøve å gjøre løpet hardt, og tvinge frem et avgjørende brudd. Slike avgjørende brudd har nærmest vært som magneter på Plussbank Cervelo rytterne så bli ikke overrasket hvis de er godt representert i bruddene. Bak dem finner vi en hel haug med spennende ryttere. TVKs Lorents Ola Aasvold og Bersvenn Støen, Nesset CKs Krister Hagen, Bergen CKs Anders Stensaker og Eidsvoll SKs Marius Andre Hafsås. I tillegg kommer også de mange lokale håpene. Rogalandsområdet har fostret opp den ene gode syklisten etter den andre, og i tillegg til de som har tatt steget til kontinentallag, har både Stavanger SK og Sandnes SK gode lag med. Stavanger må sette sin lit til sine to meget godt kjørende ryttere Daniel Jarstø og Håvard Blikra. Førstnevnte har vært god hele sesongen og kan kjempe om en topp 10 plassering på søndag. Det kan også Blikra, som har blitt bedre og bedre utover sesongen. Han kjørte fantastisk godt under Eidsvollrittet forrige helg, og har tydelig truffet perfekt med formen. Sandnes satser nok på at Kent Aadnøy og Thor Inge Espeland har en toppdag.

Det kommer garantert til å bli en topp sykkeldag på søndag. Publikum har alltid stilt opp i hopetall og kommer nok til å sette preg på rittet, spesielt avslutningsrunden i Stavanger sentrum. Mange norske syklister vil få tøff internasjonal motstand, noe de kommer til å ha stor nytte av. I tillegg er det lov til å håpe på mange nordmenn langt fremme og kanskje en overraskelse eller to. Vi tipper at pallen blir: 1. Daniel Foder, 2. Wilco Kelderman, 3. Øystein Stake Laengen. Programmet med løypeprofil og startliste finner dere her.

Vi vil oppdatere denne artikkelen på søndag, med måter å følge rittet på. Trolig er det få, men noe skal vi nok klare å lete frem. Vet du om personer eller klubber som skal twitre eller på andre måter komme med tilbakemeldinger fra rittet underveis, så gi gjerne beskjed i form av en kommentar.

5 kommentarer:

  1. Yo, jeg har planer om å farte litt rundt i løypa med sykkel og iphone. Legger du ut et mobilnr her skal jeg sende en melding eller tre hvis jeg ser noe spennende.

    Gleder meg forøvrig stort til dette, den lokale medidekning er fraværende (aftenbladet vil bare skrive om konflikten mellom jobbsyklister og bilister), håper dog alle kjenner sin besøkelsestid og er ute i løypa.

    SvarSlett
  2. Veldig hyggelig at du har lyst til å bidra. Hvis du sender en mail til sykkelerbest@hotmail.com kan vi sende deg mobilnummerene våres på mail.

    SvarSlett
  3. Mulig at Twitteren på Sandnes Sykleklubb sin hjemmeside (sandnes-sykleklubb.no) blir oppdatert under rittet.

    SvarSlett
  4. Takk for tipset. Har registrert at de har vært aktive med å oppdatere twitteren sin under tidligere ritt, så vi skal holde et øye med den. Har også registrert at det kommer noe LIVE på rittets hjemmeside. Så får vi se om vi kan konkurrere med det :)

    SvarSlett
  5. Supert innlegg! Norske ritt trenger mere oppmerksomhet!

    SvarSlett