mandag 28. juni 2010

Opptakt til Tour de France - del 1

NM er så vidt ferdig, men sykkelhøydepunktene kommer tett som haggel, så her blir det ikke noe sykkelpause. Heldigvis! For ingenting får det til å krible like mye i magen som Tour de France. Bare lukk øynene og hør Tour de France hymnen. Se for deg spektakulære blider fra franske fjelltopper; syklister som forserer fjellet og bare blir små mygger i forhold til de enorme fjellene. Noe av det som trekker så mange folk til sykkelsporten er nettopp de fantastiske omgivelsene. Mens idretter som fotball, ishockey og håndball må bygge arenaer i millonklassen (for ikke å snakke om milliardklassen) for å få de perfekte rammene rundt sine konkurranser, bruker sykkelsporten bare det som allerede ligger der. Det eneste som trengs er en asfaltert vei. Det at syklistene sykler de samme veiene som en hvilke som helst syklist kan kjøre når som helst, skaper en enorm nærhet mellom tilskuerne og syklistene. Det er noe ujålete over det å konkurrere i slike omgivelser. Der andre idretter distanserer utøverne og fansen er sykkelsporten mestre på å skape nærhet mellom disse. Det å se at topptrente Tour de France deltakere lider like mye i fjellene som du selv gjør, at også de får krampetendeser og går på en smell, gjør at du som tilskuer kan sette deg bedre inn i sporten.

Grunnen til at det allerede nå kommer et innlegg som presenterer Tour de France skyldes at vi som skriver denne bloggen snart drar ned til Nederland for å overvære prologen. Noe vi ser utrolig frem til. Ikke bare skal vi oppleve sykkelstemning av beste merke i et av verdens mest sykkelfrelste land, men vi får også oppleve to nordmenn som skal kjempe om etappeseieren og den gule trøya. For Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd er blant favorittene til å vinne prologen. Det kommer til å bli jevnt og tøft, men det alt tyder på at det blir en god norsk åpning på årets Tour de France. Og en god start betyr et godt utgangspunkt for et stort norsk Tour de France. Den første uka blir nemlig utrolig viktig for de norske. Begge våre representanter har etappeseier som mål og grønn trøye som drøm. Den må de vinne den første knappe uka. Prologen, etappen til Arenbergskogen (den med brostein) og etappen til Spa er etapper hvor våre gutter må slå Cavendish og Farrar for å kunne vinne trøya. Ja de kan hente poeng på utbrudd i fjellene, men der ligger de innlagte spurtene på mindre gunstige tidspunkt enn de gjorde i fjor. Å tro at Hushovd og Boasson Hagen skal hente mer poeng enn Cavendish og Farrar i massespurtene er mildt sagt optimistisk. De kan riktignok slå dem på en god dag, men over tid skal de to være et lite hakk vassere enn de norske. Men en spurt er mere enn rene fysiske egenskaper. Det handler også om timing, plasseringsevne, lagstyrke og intuisjon.

Ingen av de to "norske" lagene ser veldig bra ut i spurter. Team Skys lag er mer bygget rundt Bradley Wiggins enn Edvald Boasson Hagen. Spesielt savner jeg Chris Sutton og Greg Hendersom på laget. Begge har rutinen og smartnessen som kunne hjulpet Edvald frem i vinnerposisjon. Nå må han gjøre mye av den jobben alene. Det blir tøft for debutanten. Hushovd må også gjøre mye av jobben alene, men dette har han god rutine på. Brett Lancaster blir selvsagt en viktig mann, men vi frykter han fort kan bli litt alene om å hjelpe Hushovd. Blir han det må han bruke kreftene 2-3 kilometer fra mål istedenfor 500-600 meter fra mål. Det er ikke ideelt. Men ingen av spurterne har hatt en ideel oppladning. Hushovd, Boason Hagen og Cavendish har slitt med sykdom og skader, mens Freire og Farrar ikke har kjørt mange gode ritt i det siste. Det er med andre ord mange spenningsmomenter i de første flate spurtene. Hva tror dere om de norske

Når det kommer til sammendraget kommer jeg tilbake med et innlegg i morgen som tar for seg det. Der er det mye å ta for seg og mange interresante dueller og mulige konstelasjoner. Vi oppfordrer dere lesere til å bli med på vår privatliga på TV2s Tour de France managerspill. Vi er ikke nettsiden med flest lesere, men vi skal sannelig vise at vi er siden med de smarteste leserne. Derfor må målet først bli å flå "ekspertene", for deretter å gå for totalseieren. Det er bare å søke opp ligaen som heter "sykkelerbest". Bli med og vis at dere er smartere enn både oss og resten av Norge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar