søndag 6. juni 2010

Klart for Dauphiné Libéré

Det franske storløpet Dauphiné Libéré er et av de viktigste oppkjøringsrittene til Tour de France. Det er på mange måter en nedskalert utgave av Tour de France. I år er hovedfokuset lagt på temposyklikng. En innledende prolog i dag, og en 49 kilometer lang individuell tempoetappe på rittets fjerdedag, utgjør tilsammen nesten like mange tempokilometer som de skal kjøre i Tour de France. Det blir nesten litt vel mye tempo for et 7 etappersløp (pluss prolog). Rittprofilen ville passet en Boasson Hagen i form meget bra. Han kunne vunnet løpets prolog og de tre første etappene, men hovedfokuset hans ligger på å komme seg gjennom løpet uten å slå opp igjen skaden. Alt fokus ligger nå på touren. Edvald Boasson Hagen og de andre syklistene vil utover i rittet bli tvunget til å ta skikkelig i. Løpets fjerde, femte og sjette etappe er alle knalltøffe fjelletapper. Det hele ender opp i en stor folkefest på legendariske Alpe-d'Huez, som er målgang på den sjette og nest siste etappen. Sisteetappen er småkupert og avsluttes med flere lokale runder med en liten bakke. Etappen passer Edvald Boasson Hagen som hånd i hanske, og skulle han komme fint gjennom fjelletappene prøver han seg kanskje på denne etappen.

Fjelletappene vil bli en god test for de sammenlagtfavorittene (til touren) som stiller i Dauphiné Libéré. De ønsker nok å vise at formutviklingen er god, da det er under en måned til Tour de France starter. Samtidig må de være forsiktige med ikke å brenne av for mye krutt i dette rittet. Det er svært sjeldent at vinneren av Dauphiné Libéré også vinner Tour de France. Det gjelder å sitte med i fronten over de store fjellene, men ikke presse seg i kjelleren for å parkere motstanderne. I fjor var Cadel Evans den mest aktive i Dauphiné Libéré, og det resulterte som alle vet ikke i noe godt Tour de France. Men det vil selvsagt ikke være sånn at vi får et ritt hvor alle bare vil sitte å se på hverandre. Det er nok mange ryttere som vil risikere et litt dårligere Tour de France for å vinne det prestisjetunge Daphiné Libéré.

Favoritter
Sammenlagtfavorittene til rittet er Moreau (?), Contador, Menchov, Millar, Le Mevel, Horner, og Samuel Sanchez. Med andre ord er det ikke det mest spektakulære startfeltet i rittets historie. Det kommer mye av at Sveits Rundt har overtatt statusen som det aller viktigste oppkjøringsrittet til touren. Det er allikevel fortsatt stor prestisje å vinne Dauphiné Libréré, så her blir det et spennende sykkelritt. Det er to norske på startstreken. Edvald Boasson Hagen som jakter formen til Tour de France, og Gabriel Rasch som forhåpentligvis er ferdig restituert etter Giro d'Italia, og nå jakter en startplass i Tour de France for sitt Cervelo Test Team.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar