lørdag 26. juni 2010

Høydepunktet i NM står for tur

Fellesstarten for menn senior avslutter det som til nå har vært et tettpakket NM program, som har inneholdt overraskelser, favorittseire og offensiv kjøring. Det eneste som mangler er en trøndersk hjemmeseier i menn senior. Det kan de få i morgen, men det er Edvald Boasson Hagen som er storfavoritt. Etter å ha truffet bra med hvilke juniorer som skulle havne høyt oppe på resultatlista (alle de 5 jeg nevnte som favoritter ble nr 1,2,3,4 og 7) tar jeg sats å sier at det er 3 favoritter og 2 sterke outsidere i morgendagens løp. Under normale omstendigheter bør en av de fem vinne.

De tre store favorittene er i prioritert rekkefølge: Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen. Edvald Boasson Hagen er den største favoritten, men han kan bli tvunget til å gjøre mye av jobben alene. At Lars Petter Nordhaug måtte kaste inn håndkle med sykdom var et hardt slag i tryne på den sympatiske rudsbygdingen. Nordhaug ville trolig hjulpet Boasson Hagen lojalt og vært blant de sterkeste i rittet. Nå må Boasson Hagen stole på hjelpen Kurt Asle Arvesen (hvis ikke han skal sykle som kaptein på Nesset) og Lillehammer kan tilby. I tillegg har han jo en relativt stor motor selv som han kan stole fullt og helt på. Tråkker han det han er mann til opp en av bakkene vil det ikke være mange som følger han. Kanskje er det ikke noen i det hele tatt. Thor Hushovd liker nok løypa meget godt. For en gangs skyld trenger han ikke å uro seg alt for mye for det taktiske spillet i NM. Løypa er så hard at antall ryttere med en reel vinnersjanse krymper kraftig i forhold til det som hadde vært scenarioet i en flatere løype. Hushovd vil ha Gabriel Rasch som super hjelperytter og et helt Plussbank Cervelo i ryggen, om han skulle ønske det. Med andre ord står han langt sterkere enn i andre NM. Formen i bakker virket til å være fin i Sveits Rundt, så tro ikke at kragebeinsbruddet har redusert sjansene for NM gull så alt for mye. Kurt Asle Arvesen er kanskje ute av form etter magesykdommen og må kanskje bruke sine krefter til å hjelpe EBH, så å nevne han som en av tre favoritter er kanskje litt overraskende. Men mannen fra Eresfjorden er en mesterskapsrytter av dimensjoner. Han kommer til å kjøre fint i morgen. Om det er for å oppnå resultater selv, eller for å hjelpe Edvald til en rød, hvit og blå trøye gjenstår å se.

De to outsiderne er Frederik Wilmann og Christer Rake. Wilmann på hjemmebane er nok maksimalt motivert for å vinne, men virker ikke til å være i den absolutte toppformen. Det må han være for å vinne. Jeg har også problemer å se hvordan Wilmann taktisk kan klare å vinne rittet. Han er god i bakker, men neppe så god at han klarer å parkere Hushovd, EBH og Arvesen. Samtidig taper han enhver spurt mot alle de tre. Han må med andre ord klare "å snike" seg avgårde. Et angrep fra en liten gruppe hvor EBH og Hushovd ser litt mye på hverandre kan være veien å gå, men da må han være sterk nok. Christer Rake er slik jeg ser det en større favoritt til å ta en medalje enn det Wilmann er. Rake klatrer så bra at det skal bli veldig vanskelig å riste han av seg. At han i tillegg har en god spurt gjør at det lukter litt medalsje av han. Han er også en del av det sterkeste laget i feltet, Team Joker Bianchi. Ryttere som Remme, Robinson Bugge og Sørtveit kan brukes taktisk til å skape situasjoner hvor Hushovd og EBH må gjøre en jobb, mens Rake sitter på hjul. Da er rogalendingen så sterk at han kan stikke på slutten, eller knekke de andre i en spurt.

Bak disse fem finnes det en god del ryttere som er så sterke at de kan prege ritter, og i tillegg kjempe om medaljer. Men da må de ha en god dag. De rytterne jeg da tenker på er først og fremst Kristoff, Rasch, Remme, Robinson Bugge, Sørtveit, Grue, Hegreberg, Aasvold, Forbord, Jarstø, Stake Laengen og Gjølberg. Løpet starter i morgen klokka 13.00 og vi vil på denne siden ha kommentering/diskusjoner om det som skjer. Håper dere tar dere bryet med å klikke innom å komme med deres meninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar