søndag 3. oktober 2010

Det sykeste av det sykeste!

Thor Hushovd er verdensmester! Thor Hushovd har stått for en prestasjon det er vanskelig å sette ord på. Noen ganger er det ekstra deilig å være norsk, og noen ganger er det bare helt sinnsykt å være sykkelfan. I dag er en slik dag! Et VM preget av stadig endringer i løpsopplegg, og hvor det svingte enormt, holdt Hushovd roen og knuste resten i spurten. Like overlegent som han er suveren.

Slik vant han Norges første seniorgull for menn
Løpet begynte ekstremt rolig, og et tidlig brudd fikk 25 minutter på feltet. Det var en stund fare for at bruddet skulle ta igjen feltet med en runde. Slik gikk det ikke, for italienerne hadde fått beskjed om å gjøre rittet knalltøft. Nesten med engang de kom inn i de lokale rundene startet de hardkjøret. Feltet sprakk opp flere ganger opp den første bakken. Tilslutt ko det et stort brudd avgårde, hvor blant annet Pozzato, Gilbert og flere andre favoritter satt. Edvald Boasson Hagen var eneste nordmann i dette bruddet, men så tidlig kjørt ut. Bruddet så ut til å gå inn. Belgerne, australienerne og italienerne var fornøyd med konstelasjonen. Det var ikke Spania, men de klarte ikke å tette luka, selv om de ofret L.L Sanchez, Garate og Samuel Sanchez. Da Boasson Hagen måtte slippe denne gruppa, så det ut om at alt norsk vinnerhåp var ute.

Men så tok de seg sammen i Hushovds felt. Spanjolene gjorde et dristig trekk ved å slippe ned de tre de hadde i Gilbert/Pozzato gruppa, for å hjelpe Freire. Dette, sammen med at Russland og Slovenia begynte å kjøre, sørget for at Hushovds gruppe plutselig var oppe i teten, med to runder igjen til mål. Italienerne hadde spilt ut alle sine kort alt for tidlig, mens spanjolene fortsatt var bleke. Noe overraskende var det tyskerne (ved Martens), nederlenderne (ved Terpstra og Morenhout) og belgerne (ved Gilbert, Van Avermat og Leukemans) som tok kontroll. Philippe Gilbert prøvde taktikken vi lanserte under vårt oppladningsinnlegg til dette rittet, ved å stikke i den første bakken på siste runden. Han fikk 20 sekunder, og de ovenfornevnte pluss Kolobnev og Evans slet med å tette luka.

Da kom det et dansk/slovensk tog i front av Hushovds felt bak. Hvem hadde trodd at disse nasjonene skulle prege de siste 5 kilometerne av VM? Danmark dro for Breschel, mens Slovenia satset på Bole. ingen av de lyktes, for på oppløpet var Thor hushovd i en egen klasse. Rå fysikk kombinert med en vinnervilje og moral av en annen verden, var mer enn nok for å trekke det lengste strået. Danmark fikk en velfortjent sølvmedalje ved Matti Breschel, mens hjemmerytter Allan Davis så vidt klarte å snyte storfavoritt og italienernes yndling Filippo Pozzato for bronsen.
Fantastisk lagprestasjon
Selv om det er Hushovd som selvsagt skinner sterkest i dag, skal vi ikke glemem at dette var en fantastisk norsk lagprestajon. Det lille norske laget gjorde alt rett. Edvald Boasson hagen gikk i det store bruddet, noe som sørget for at Hushovd kunne sitte kaldt i feltet, uten å ta en føring. Aleksander Kristoff, som noen trodde ville falle av etter et par runder, satt bak i feltet sammen med Hushovd. I over 200 kilometer satt han og passet på Hushovd. Førsteårs proffen holdt følge nesten like lenge som Cancellara og fortsatte inn til en 69. plass. Stor prestasjon av en rytter jeg ikke tror den norske befolkningen vil undervurdere igjen. Boasson Hagen brøt på slutten, etter vel gjennomført arbeid.

Nå kan det feires at Hushovd har sørget for tidenes norske sykkelprestasjon, og at han har tatt norsk sykkelsport enda et steg opp. Opp i klassen for de få landene som har en verdensmester å skryte av. Stolthet er vel ikke et sterkt nok ord. Vi bøyer oss i støvet og gratulerer "Oksen fra Grimstad". Du er rå, du er best. Du skaper uforglemmelige øyeblikk. Tusen takk!

Er dette tidenes norske idrettsprestasjon? Er det denne seieren som sender Hushovds navn inn i historiebøkene sammen de største stjernene i sportens historie?

4 kommentarer:

 1. Ååååh jøjjemeg gutter, var selv på fjellet i helga og skalv på hendene da jeg fant frem iphonen i bilen. Kom rett hit og trenger ikke bry meg med andre norske nettsteder heretter. Mesterlig gjenfortalt! Dere skulle til Italia nå? Lombarida er favorittrittet mitt, håper dere får en strålende tur, Gud sign vår Konge Thor!

  SvarSlett
 2. Vet dere når vi får se verdensmester-trøya i aksjon første gang? hørte noe om Milano-Torino og giro del piemento, men tviler på at det stemmer. Må kanskje vente til neste år.. Herlig gjenfortelling av rittet!

  SvarSlett
 3. Nå har vi vært i Italia, og syklet 4 monsterfjell på 4 dager. Rapport fra turen kommer i løpet av de neste dagene. Det var sinnsykt morsomt, og vannvittig hardt.

  Dere har sikkert fått med dere at Hushovd skal kjøre Giro del Piemonte og Lombardiet Rundt (da blir nok du glad Torgrim!). Rittene går henholdsvis 14. og 16. september.

  Fy søren det skal bli herlig å se mestertrøya på norske skuldre. Det krivler fortsatt i kroppen når vi snakker og skriver om det. Det var en opplevelse helt utenom noe annet vi har opplevd.

  SvarSlett
 4. Mente selvsagt oktober, ikke september. Beklager den feilen.

  SvarSlett