fredag 15. oktober 2010

Lombardiet Rundt - en siste sykkelfest

Det er klart for årets siste store sykkelritt. Mange vil nok være fristet til å kalle Lombardiet Rundt en siste krampetrekning, men det er en sterk undervurdering av rittet. Dette er en klassiker, et sykkelmonument. Det er et fantastisk flott ritt, som kjøres i vakkert italiensk landskap. Årets ritt går fra Milano, rundt Como-sjøen, og ender i byen Como.
Rittet er kupert, og skiller de beste rytterne fra de nest beste. Å vinne Lombardiet Rundt er en ekstrem prestasjon. For det første må du være en av feltets aller sterkeste ryttere for å ha en sjanse på seier, så må taktikken klaffe, og til slutt må det være mer krefter igjen i kroppen etter en lang sesong. De ivrigste startet sesongen i januar, noe som er 9 måneder siden. Det er med andre ord mange ryttere som har veldig mange sykkelritt i beina. Det kreves også sterk psyke for å klare å motivere seg til en siste innsats. Det er kun de sterkeste, både fysisk og psykisk som i det hele tatt kan drømme om å vinne dette rittet.

Løypa
Det er spesielt to ting som gjør Lombardiet Rundt til et så knalltøft ritt. De gabske korte, men bratte stigningene, og distansen. Rittet er på 260 kilometer, og slike distanser er det ytterst få ryttere som takler. Dette vil bli et utskillingsritt, med en eksplosiv avslutning. I de mer eller mindre korte bakkene vil den ene rytteren etter den andre falle av. Tilslutt vil vi sitte igjen med en mindre gruppe, som skal avgjøre rittet opp San Fermo Della Battaglia. Dette er rittets siste stigning. Bakken er på 2850 meter, har en gjennomsnittsstigning på 6,8 %, og maksstigning på 10 %. Fra toppen av denne bakken venter 5 kilometer utforkjøring, før mållinja og en velfortjent ferie venter de fleste rytterne (noen har enda et ritt eller to igjen på kalenderen). Vinneren vil avgjøre rittet i den siste bakken, eller eventuelt i en spurt i en mindre gruppe.

Favorittene
Så sent på sesongen er det få ryttere som har igjen nok krefter til å kjempe om seieren. De rytterne som kjørte bra i VM, Paris-Tours og Giro del Piemonte vil nok også være med å prege Lombardiet Rundt. Storfavoritt er regjerende mester Philippe Gilbert. De som har planer om å slå han må nok mørne han i de litt lengre bakkene midtveis i rittet. Vi så under Spania Rundt at det er mulig å slite ut belgieren såpass mye i de lange bakkene, at han mister spruten i de korte bakkene. Sitter Gilbert rimelig utvilt med i feltet frem til den siste stigningen, er det tvilsomt om noen klarer å følge rykket hans. Han argeste konkurrenter er nok Scarponi, Bertagnolli, Evans, Uran, Pozzovivo, Samuel Sanchez, Bauke Mollema, Daniel Martin, Visconti, Gavazzi, Peter Velits, Pozzato, Kolobnev, Breschel og kanskje Andy Schleck.
Vi tipper Gilbert vinner foran Pozzovivo og Evans.

Norske forhåpninger
Det er fire nordmenn som stiller til start. Gabriel Rasch, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Thor Hushovd. Ingen av de regnes som storfavoritter. Edvald Boasson Hagen er den nordmannen som levnes størst sjanser. Har han dagen kan han henge med lenge, men det skal i teorien bli for tøft for han. At han ikke opprinnelig var i Skys lagoppstilling sier også sitt om at de neppe tror at han kan vinne rittet. Men har han som sagt dagen, og rittet utvikler seg overraskende gunstig for han, kan alt skje. Nordmannen vi har mest tro på at blir best er Lars Petter Nordhaug. Dette er et ritt han liker ekstremt godt, og som passer han utmerket. Han er seig og har en veldig god motor. I løpet av hans karriere tror vi han kommer til å kjøre inn mange meget fine resultater i dette rittet. Kanskje får vi ikke se han helt i toppen i år, men han vil henge på veldig lenge. Mest trolig helt til den siste bakken. han har slitt med en rumpeskade den siste tiden, og er avhengig av en god dag, både styrke- og helsemessig. Har han det kommer vi til å se han i hans lett gjenkjennelige mountenbike-stil, langt fremme i feltet, opp den siste bakken. Gabriel Rasch virker ikke til å ha formen til å finne på noen sprell, mens Hushovd først og fremst er med for å vise frem trøya. Skulle det vise seg at han har kjempebein kan han gjøre det bra, men løypa skal være for tøff til at vi kan forvente oss at han er med i seierskampen.

Følg rittet
Det er veldig morsomt å kunne fortelle at rittet sendes direkte på TV. Eurosport skal som vanlig sende rittet. De starter sendingen ca 15.45 (avhenger av hvor fort en tennisspiller klarer å slå en annen). Etter VM-triumfen har også TV2 funnet ut at dette er et ritt det er verdt å sende. De sender på TV2 Zebra fra 14.30. Det er med andre ord lett og få med seg dette rittet, og ønsker du å se en nordmann med regnbuetrøya er det bare å lade opp til en siste sykkelfest!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar