fredag 1. oktober 2010

VM favorittene - Philippe Gilbert

Skal vi tro de fleste forhåndsomtaler og presseklipp kommer Philippe Gilbert til å vinne VM på søndag. En flott sesong, og en overbevisende Vuelta har gjort belgieren til bookmakernes favoritt. Det er først og fremst hans fysiske kapasitet som folk tror han vinner på. Vi tviler på at han vinner, men er ikke dumme og holder han selvsagt som en av favorittene.

Rå fysisk kapasitet
Som sagt er det fysikken som først og fremst taler for Gilbert. Han er på sine beste dager et udyr av en syklist. På ren fysikk er det nok bare Cancellara som kan matche Gilbert i ”småkuperte ritt”. Tidligere år har Gilbert lidd av overivrighet. Han har ikke klart å holde seg i skinne, og time bruken av krefter riktig. I år har han skjerpet seg vesentlig på dette, og virker nå som et kontrollert rovdyr, som ligger og venter på riktig anledning, for så å slå til med full kraft når den byr seg. Det har ført til en meget vellykket sesong. Seier i Amstel Gold Race, og to etappeseire i Vueltaen. Måten han vinner sykkelritt på er imponerende. Han vinner de fordi han er den sterkeste, og fordi han har blitt klok nok til ikke å ”rote bort” mulighetene han får. Gir du han 5 meter ser du han trolig ikke igjen. Etappeseieren han tok på den 19. etappen i Vueltaen var et eksempel på hvor mye bedre Gilbert har blitt på den taktiske delen av spillet. Istedenfor å være overivrig og gjøre noe overilt i den siste bakken, som ikke var tøff nok, ventet han til oppløpet. Da gikk han på en langspurt, og overbeviste stort med sine enorme krefter. Noe liknende kan han kanskje få til på oppløpet i VM?

Alle følger med på hans bevegelser
Det som taler imot Gilbert, og som vi tror vil bli avgjørende for hvorfor han ikke vinner VM, er det enorme favorittstemplet han går rundt med i panna. Det er ikke slik at vi tror han ikke takler presset, men han vil bli så godt passet på, at noen sikkert kvier seg for å ta tissepauser når Gilbert ikke gjør det. Når du har det sterke spanske og det taktiske italienske laget på nakken gjennom hele rittet, er det ikke lett å komme seg unna resten. Alle syklistene i feltet vil bli fortalt at de ikke må la Gilbert få gå. Går han, må alarmen gå og troppene samles. Da er det vanskelig å være alene. Derfor tror jeg det vil være gull verdt for Gilbert, om ryttere som Van Avermat og Leukemans får litt friere roller, og kan angripe. På den måten vil de tvinge de andre lagene til å ta øynene fra Gilbert en liten stund. Det er da han kan slå til. Kjører laget ene og alene for Gilbert tror jeg de kan sløse bort denne store gullsjansen. Gilbert må selvsagt være den klare kapteinen, men det betyr ikke at alle de 8 andre må ofres til å dra. Den eneste måten Belgia kan vinne dette rittet på er ved å spille et taktisk spill som sørger for at italienerne, spanjolene, australienerne og de andre gode nasjonene bruker kruttet før Gilbert angriper. Han kan slå et felt på 10-15 stykker alene, men ikke et helt felt på 100 mann.

Når det kommer til det belgiske laget får jeg ikke helt bestemt meg for om jeg synes det er sterkt, eller om det har kollektive svakheter. Aerts, Bakelandts og Leukemans har gode kvaliteter i denne løypa. Van Avermat bør like løypa meget godt, og kan være en outsider. De Weert, Hoste, Willems og Roelandts er for så vidt gode ryttere, men de er vel ikke direkte skremmende gode? Det er et lag med gode individer, og med komplementære ferdigheter, men allikevel har jeg en følelse av at de mangler det siste lille kollektivt. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hvor jeg mener det skorter, men det kan være fordi jeg tviler på at de er sterke nok til på gjøre løpet hardt. Det er de avhengig av at andre bidrar til. Det vi lærte fra dagens U23 ritt, er at det må kjøres jevnt hardt over tid i denne løypa, hvis spurterne skal bli ristet av. For å få til det trenger Belgia hjelp av de lagene som på sin side er mest opptatt av ikke å la Gilbert få det som han vil.

Kan Cavendish være nøkkelen til suksess for Gilbert?
Redningen til Gilbert kan overraskende nok vise seg å være Mark Cavendish. Jo lenger han sitter med i feltet, jo høyere grad av panikk vil bre seg blant de store lagene. Det eneste de ønsker mindre enn å gi Gilbert en mulighet til å angripe, er å spurte mot Cavendish. Har Cavendish en god dag, blir de store lagene nødt til å kjøre hardt, ellers forsvinner gullmuligheten. Det kan igjen gi Gilbert det løpet han ønsker. Når det gjelder Gilberts spurtegenskaper er de slett ikke dårligere. Jeg vil rangere han som en dårligere spurter enn Freire, Hushovd, Cavendis og Farrar, men etter et langt løp omtrent like gode som Breschels. Det betyr at jeg tror han vil slå Pozzato i en spurt på dette oppløpet. Det ville vært en fantastisk duell, men jeg tror Gilbert vill dratt i land den. Men Gilberts plan A er nok å gå solo, og feire seieren med sine elleville belgiske fans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar