tirsdag 23. februar 2010

Morgendagens norske sykkelhelter - Stian Remme

Bergenseren Stian Remme begynner er en av de mest rutinerte syklistene i Norge. Til tross for at han bare er 27 år har han hele 6 sesonger bak seg i kontinentallag. 5 år ble det i det tidligere bergens baserte laget Sparebanken Vest. Der ble han stadig bedre, selv om han aldri har vært noen seiersmaskin. Faktisk ble det bare en UCI seier til Remme i den rød-hvite Sparebanken Vest trøya. Den kom i hans siste sesong for laget på en knalltøff etappe i Tour des Pyrènèes. Den største grunnen til at Remme ikke er en syklist med flere seire kommer av at hans største svakhet er avslutningsegenskapene. Han er en av de beste norske klatrerne og de fleste vil nok huske han for den fantastiske innsatsen han gjorde i NM på hjemmebane i Bergen 2008. I den harde løypa var han den eneste som hang seg på Arvesen da han satt inn støtet. Arvesen klarte til slutt å riste av seg Remme og vinne NM løpet, men Remme var den som overrasket og overbeviste mest. Det faktum at dette var året hvor Arvesen var bedre i motbakker enn noengang tidligere og en knapp måned senere dro på feltet over noen monsterfjell i Tour de France gjør ikke Remmes prestasjon noe mindre.

Etter mange års tro tjeneste dro Remme fra Sparebanken Vest da de flyttet base fra Bergen til Sandnes før årets sesong. Joker Bianchi kunne tilby flere muligheter og et litt bedre kontaktnettverk ute i Europa. Målet for Remme, som før sesongen innledet et trenersammarbeid med Kurt Asle Arvesen, var proffkontrakt så fort som mulig. Det gikk ikke helt etter planen, for det var tre syklister på Joker Bianchi som markerte seg mer enn Remme. Remme slet lenge med å finne formen, og måtte finne seg i å hjelpe lagkameratene i de fleste rittene. Sesongen så ut til å snu da han vant den prestisjefulle sisteetappen i Ringerike GP. Han gikk med i et tidlig utbrudd og knuste resten av sine bruddkamerater opp riperbakken. Avstanden ble stor og han kunne feire en overlegen etappeseier hele to og et halvt minutt foran nestemann. Desverre ble det ikke det vendepunktet Remme og oss sykkelfans hadde håpet på, for Remme fant aldri helt toppformen. Ikke før i VM. Der gjorde han en fantastisk jobb og var blant de mest synlige rytterne som var kledd i rødt, blått og hvitt. Han viste at han er sterk i bakker og at han har en god motor. Det endte med en 81. plass, og en viktig og godt utført hjelperytterrolle.

Som syklist minner Remme mye om Lars Petter Nordhaug. Han er som sagt god i bakker, har stor kjørestyrke og er aller best når løpene blir så harde at konkurrentene faller av en etter en. Hvis Remme får litt mer dreis på årets sesong og stabiliserer seg nærmere toppnivået hans kan det fort bli en proffkontrakt på han. Han hadde allerede i fjor noen følere ute og var blant annet på treningssamling med Team Saxo Bank. Remme vil nok være blant de rytterne som blir satset litt ekstra på i Joker Bianchi. Hvis han klarer å vinne noen UCI ritt og kanskje klarer å klatre øverst på pallen sammenlagt i Ringerike GP kan Remme fort bli norges neste sykkelproff.

2 kommentarer:

  1. er ikke remme litt for gammel til å bli kaldt morgendagens sykkelhelter? fyren er jo snart 30!

    SvarSlett
  2. Skjønner hva du mener, men er ikke 100% enig. Remme blir 28 år i senere dette året noe som betyr at han har igjen ihvertfall 5-7 sesonger med topp fysikk. At Remme blir en seiersmaskin tror jeg ikke, og det skal mye til for at han vinner noen av de skikkelig store rittene, men det er heller ikke nødvendig for å bli en helt i Norge. Hvis vi ser på Arvesen så har han tilegnet seg den statusen han har i dag mer på grunn av oppofrende kjøring for andre enn sine egne resultater. Gabriel Rasch er også et bevis på at du ikke trenger å få kontrakt veldig ung for å få en fin karriere.

    SvarSlett