onsdag 3. februar 2010

Norsk sykkelsports fremtidshelter - Bersvenn Støen

Vi har allerede presentert 10 utenlandske syklister vi tror kan slå til i 2010. Nå er det på tide å ta for seg de norske syklistene som satser på å slå igjennom i håp om å kapre en plass i proffsirkuset. Det vil si at vi ikke tar med de norske rytterne som allerede er proffe, dvs. på Protour lag eller Pro-continental lag. De vil dere nok kunne lese mer enn nok om på denne bloggen senere. Lista vil bli preget av ryttere på continental lag, men en og annen syklist fra norske klubber kommer også med på lista. Når det er sagt er det ikke en liste fylt med overraskelser, men heller en presentasjon av de rytterne vi forventer at skal skape mye moro for sykkelfans i år og de neste årene. Innspill og kommentarer til rytterne som blir presentert blir satt pris på.

Norsk sykkelsports fremtids helter: 15. plass - Bersvenn Støen
I 2006 fikk Bersvenn Støen en drøm oppfylt. Han fikk kontrakt med den italienske klubben
Gruppo Sportivo Mastromarco. Veien til den ultimate drømmen, en proffkontrakt, virket mye kortere. Den sesongen fikk han mye verdifull matching, men ikke alt gikk som det skulle. Den allerede relativt magre folldølen skulle bli en klatrer og ble presset ned i vekt. 10 kilo mistet han, men med kiloene forsvant også kreftene og tilslutt også motivasjonen. Oppholdet i Italia hadde ikke gått som det skulle og Bersvenn Støen satt sykkelen nesten helt bort. I slutten av 2008 la jeg igjen merke til Bersvenn Støen på resultatlistene i Norgescupen. Han markerte seg ikke i toppen og virket bare til å være en skygge av det store talentet han noen år tidligere hadde blitt kategorisert som.

I fjor ble han derimot bare bedre og bedre. Han kjørte siste halvdel av sesongen for TVK (Trondhjems Velocipedsklubb) og det ble en god match mellom talentet og den ambisiøse klubben som har satset skikkelig før NM på hjemmebane. I Tønsberg 4 dagers ble han for eksempel beste norske sammenlagt med en 4. plass. Da hadde han en 3. plass bak tidligere proff Michael Reihs og nåværende proff Gabriel Rasch og en 2. plass bak Vegard Robinson Bugge som sine to beste etapper. Resultatene på sen sommeren i fjor har gjort Bersvenn optimistisk og han uttalte i et intervju med lokalavisen i fjor høst at han i år skal satse på å kjøre inn en proffkontrakt. Vi har troen på den offensive folldølen. Kanskje blir det ikke proffkontrakt allerede i år, men tar han ytterligere steg bør continental lag stå i kø for å signe han. Han har gjort feil tidligere i karrieren, men ser ut til å ha lært av de og virker mer motivert enn noensinne. Selv om han ikke er trønder er nok NM et stort mål. Der får han vist seg frem mot landets beste, og i tillegg er det et utrolig viktig løp for klubben hans TVK. Hvis Bersvenn Støen noen gang blir proff kan endelig Johan Kaggestad gi hele Norge svaret på spørsmålet som alltid dukker opp under Tour de France: "Hvor godt hadde proffene gjort det i Trondheim-Oslo?". Bersvenn Støen var nemlig med i fjorårets utgave for Team Velo Club Zoncolan (sykkel norges tøffeste navn?) og satt ny rekord med 12 timer og 51 minutter!

8 kommentarer:

  1. Bersvenn syklet tidligere for min nåværende klubb Frikransen. Kan bli artig å følge den gamle kommunisten.

    SvarSlett
  2. Kvaliteten på Frikransen rytterne har tydligvis sunket drastisk med årene. I hvertfall er det min personlige opplevelse :) Eller kanskje du kan se på det som en mulig ny karriere :) Fysikk er jo utvilsomt best i praktis, ikke bak et kateter med uinteresserte tenåringer som uansett glemmer alt de har lært i løpet av tre år på en fuktig mai måned :)

    SvarSlett
  3. Hehe! Frikransens filosofi er vel omtrent at i ritt er alle "kapteiner". Og denslags gir ikke alltid gode plasseringer. Hvem tror du forresten vil være norges beste klatrer inneværende sesong? Er Bersvenn bedre enn Gabba? Edvald? Kurt?

    ....glemt all fysikk i løpet av en maimåned sier du....ikke bra...tror vi bør få avlyst mai i år.

    SvarSlett
  4. At "alle"er kapteiner kan jo funke, bare se på Astana i fjorårets tour. Jeg tror norges beste klatrere neste sesong er:
    1. Edvald Boasson Hagen
    2. Frederik Wilmann
    3. Kurt Asle Arvesen
    4. Lars Petter Nordhaug
    5. Jan Frederik Grue eller Stian Remme
    Bersvenn Støen er nok i nærheten av topp 10, men han ble nylig slått av et par lagkamerater i bakketest i Spania. Trenger ikke å bety så mye, men er mulig allround styrken hans har gått litt på bekostning av de helt råe klatreegenskapene.

    SvarSlett
  5. Stian Remme var en mann jeg i farten glemte. Under NM fellesstart i Bergen i forfjor sto jeg ringside og så både Edvald og Lars Petter bli frakjørt av Stian og Kurt i løypen med nærmere 4000 høydemetere. Remme vant også klatretrøyen i fjorårets ringerike GP. Burde ikke dette indikere en mer solid klatrer enn en delt 5. plass? Eller kostet Edvalds temposeier så mye at han var utslitt til fellesstarten og dermed ikke hang med?

    SvarSlett
  6. Remme kjørte utvilsomt et imponerende NM det året, noe av det skyltes kanskje at han var mest motivert av alle fordi løpet gikk på hjemmebane. Det som preget EBH den sesongen var at han slet litte granne med å være stabil, noe jeg tror at i stor grad var pga. mageproblemene han slet med. Om det påvirket han i NM løpet vet jeg ikke. At Remme har potensiale til å klatre veldig godt så vi senest i VM i fjor da han var det norske laget sin beste hjelperytter. Han hadde ikke noen topp sesong i fjor, og kanskje har korttidsminne sørget for at jeg undervurderte han litt.

    Allikevel synes jeg det ser ut som at han etter overgangen til Joker Bianchi har mistet det siste lille i bakkene, men blitt en mye mer allround rytter. Noe som kan være naturlig fordi Joker Bianchi tradisjonelt sett kjører flere "flate" ritt enn tøffe klatreløp. Når laget i år ikke har noen utpreget spurter får kanskje Remme flere muligheter til å kjøre ritt i sitt favoritt terreng. Jeg tror allikevel ikke at han blir bedre enn de tre som topper min liste. At han vil være på høyde med Nordhaug ser jeg ikke bort ifra. Grue har jeg stor tro på, dessuten er det litt morsomt å satse på noe som ikke er helt tradisjonelt :) men her må jeg være ydmyk på at jeg fort kan ta feil.

    SvarSlett
  7. hvordan kan man utelukke thor hushovd som en av norges beste klarter? som om fredrik willmann gjør det så sterkt som proff.tror ikke veldig mange i norges land faktisk oppfatter hvor mye bedre proffene faktisk er i alt enn amatørene.
    listen:
    1.kurt asle arvesen
    2.edvald boasson hagen og thor hushovd
    3. ole haavardsholm
    4. Stian remme
    5. christer rake(nr.4 sammenlagt i ringerike gp sier sitt).
    6. fredrik willmann

    SvarSlett
  8. Frederik Wilmann bør få litt mer tid på seg før man gjør dom over hans debutsesong. Han har enda ikke fått kjørt løp som passer han helt perfekt. Er enig i at proffene og spesielt Thor Hushovd kan bli litt undervurdert når det kommer til klatreferdigheter, men ved å bruke den teorien burde vel proffene Lars Petter Nordhaug og Gabriel Rasch også vært på lista? Gabba har jo blant annet vunnet Ringerike GP for noen år siden. Ole Haavardsholm har du vel vurdert mere for hva du forventer av han denne sesongen enn på bakgrunn av det han har prestert så langt i karrieren? Det kan jeg i så tilfelle like godt (ingenting er så morsomt som å treffe med en spådom).

    Det som er morsomt er at vi kanskje kan få en indikasjon/svar på spørsmålet om hvem som er de beste norske klatrerne under NM. Rapportene går på at løypa skal være omtrent like har som den var i Bergen i 2008. At vi har forskjellige meninger er i hvertfall godt. Ingenting er bedre enn en sykkeldebatt!

    SvarSlett