lørdag 13. februar 2010

Tour of Oman 14-19 februar

Løpet er nok først og fremst lagt til kalenderen for å tilby lagene og rytterne som velger å kjøre Tour of Qatar et enda bedre opplegg. Oman kan tilby litt mer variert terreng enn Qatar, men arrangøren har valgt å gjøre løpet relativt lett. Man kan se på løpet som en tilpasning for rytterne som skal videre til forårs klassikerne. Akkurat som i Qatar vil rytterne kjempe om posisjonene i sidevind, men de vil i tillegg testes i noen korte og bratte bakker. Løpet begynner i morgen (søndag 14. februar) midt i beste OL tid, men siden det ikke ser ut som at noen sender Tour of Oman LIVE vil dere slippe tøffe prioriteringer. Skulle vi finne noen oppdateringer legger vi det selvsagt ut på bloggen. Løpet starter med et kort gateritt på 61 km. Etter å ha sett hvor gode Team Sky var på de korte og flate etappene i Tour Down Under blir det spennende å se hva de får til her med vår egen Boasson Hagen og Chris Sutton.

Etter denne "oppvarmingsetappen" starter løpet for alvor på mandag. Etappen vil nok ikke by på de store utfordringene (kanskje med unntak av sidevind) og ender nok trolig med en massespurt. De to neste dagene blir det mer kupert, men desverre har ikke arrangørene "turt" å legge bakkene altfor nære målstreken. Det er allikevel trolig at vi kan få se scenarier hvor smågrupper kan kjøre ifra i bakker og sammarbeide om å holde hovedfeltet bak seg. Omtrent som i forårsklassikerne i så tilfelle. På den tredje etappen ligger siste bakken 15 km fra mål og på den fjerde hele 50 km fra målstreken. Etter disse mer kuperte etappene vil det bli en etappe som kjøres langs kysten. Selv om ruta er flat må vi kunne vente at det sprekker opp i sidevinden som trolig vil prege etappen. Dette vil ikke bli noen hviledag for de som kjemper om sammenlagtseieren, men de kan heller ikke brenne alt kruttet for på siste dagen kommer det en 18,5 km lang tempoetappe.

Det som kan gjøre dette rittet spennende er at ulike typer vil kjempe om sammenlagtseieren og de vil prøve å bruke hver sin styrke til å avgjøre rittet. Startlisten er så godt som den samme som i Tour of Qatar. En del spurtere som Boonen, Chicchi (som var den aller raskeste mannen i Qatar), Farrar og Napolitano vil ønske å kapre bonussekunder som til trenger til den siste tempoetappen. Sterkere temporyttere som Boasson Hagen, Cancellara og Pinotti vil nok helst henge med i fremste gruppe, prøve å ta bonussekunder der de kan og så satse på å slå til på siste etappe. I tilleg kommer klassikerryttere som Hoste og Gilbert som er avhengig av å få luker på de mer kuperte etappene. Alt i alt bør det ligge til rette for et spennende løp. Norge er representert med de samme løperne som i Qatar. Lars Petter Nordhaug har rapportert om gode bein, men at han sliter med å plassere seg riktig når det kjøres hardt i sidevind. Han vil nok glede seg veldig til å få litt mer kupert terreng og det ville vært veldig morsomt hvis han overrasket og slo til skikkelig på de etappene som passer han best. Edvald Boasson Hagen kjørte bare bedre og bedre i Tour of Qatar. Nå har han i tillegg fått inn Hayman og Sutton på laget som er ekstremt gode i spurtopptrekk. Han må kanskje dele på spurter rollen med Sutton, men bør være glad for at det blir litt mer kupert, og ikke minst passer den avluttene tempoetappen han godt. Alexander Kristoff fikk brukt Tour of Qatar til å tilpasse seg tempoet og det hadde vært helt fantastsik hvis han kunne markere seg skikkelig på en av de flate etappene i Oman. Gabriel Rasch viste god og stigende form i Qatar. Han må bruke Tour of Oman til å vise Cervelo ledelsen at han blir en viktig mann for laget denne våren.

Etappene vises i redigert opptak/oppsummering på TV2Sport og TV2 Sumo!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar