torsdag 25. november 2010

Cofidis har hatt en meget god sesong!

Cofidis var et av to lag som ble vraket fra ProTouren i siste fase av utvelgelsen. Det betyr at laget ikke er automatisk kvalifisert til de viktigste rittene i kommende sesong. Situasjonen er ikke helt ny for det franske laget, for også i år har de kjørt som et Prokontinentallag. Det har ikke stoppet laget fra å sette farge på store sykkelritt gjennom gode resultater, og ikke minst ekstrem offensiv kjøring.

Fantastisk sesongstart
Årets sesong åpnet forrykende for Cofidis. De var med fra første sykkeltråkk i år, og hentet mange seire i de første konkurransemånedene. Den etter hvert så rutinerte Samuel Dumoulin ledet an lagets gode sesongstart med blant annet etappe- og sammenlagtseier i Etoile de Bessèges. Men det var ikke Dumoulin som stakk av med mest oppmerksomhet av Cofidis-rytterne. For ut av det blå kom belgieren Jens Keukeleire. Med seier i Le Samyn, Nokere Koerse og etappe- og sammenlagtseier i Driedaagse van West-Vlaanderen ble han en av vårens åpenbaringer. For engangsskyld var det en Cofidis-rytter som var på alle sykkelfans sine lepper. Det hører med til sjeldenhetene at franske lag klarer å fostre opp utenlandske unggutter, slik at de slår igjennom i store ritt.

Cofidis viste noe overraskende en god bredde i toppen. Amaël Moinard vant en etappe i Paris-Nice, og laget kjørte strålende i ProTour rittet Volta a Catalunya. Dumoulin vant en etappe, mens den ekstremt lovende estlenderen Rein Taaramäe fik to andreplasser på enkeltetapper, og avsluttet rittet på tredjeplass sammenlagt. Han ble også nummer 7. sammenlagt i Paris-Nice, så kanskje har Cofidis en fremtidig storrytter i stallen. Etter at vi rundet månedsskifte mars/april kunne Cofidis notere seg for utrolige 12 seire. Nesten flere seire enn folk hadde forventet at laget skulle få i løpet av hele sesongen. Kunne laget klare å fortsette den eventyrlige suksessen?

En god Giro d'Italia, skuffende Tour de France
Ikke helt, er svaret på det. Selv om Sebatien Minard vant Paris - Camembert gikk det stadig lengre tid mellom oppturene. Giro d’Italia ble derimot en av få oppturer for laget i denne delen av sesongen. Julien Fouchard tok en overraskende andreplass på den 5. etappen, mens Damien Monier klarte å overgå det med sin soloseier på den 17. etappen. Junimåned ble også god for Cofidis. Unggutten Tony Gallopin vant en flott etappeseier i Luxembour Rundt, mens David Moncoutie tok sammenlagtseieren i det knallharde Route du Sud. Dessverre for franskmennene klarte ikke laget å følge opp i Touren de France. Ingen seire eller pallplasser ble det på de rødkledde, men de var allikevel med på å sette farge på rittet. Siste halvdel av sesongen ble halvsuksessfull for laget. Etappe- og sammenlagtseier i Paris-Correze ved Mickaël Buffaz og etappeseier i Spania Rundt med David Moncoutie var de utvilsomme høydepunktene i siste halvdel av sesongen. Nico Sijmens og Romain Zingle fulgte opp med to andreplasser på etapper i Spania Rundt. Alt i alt en meget vellykket sesong for Cofidis. Ikke bare vant de 23 ritt, de hadde i tillegg en del store seire, for dem å være.

Et ungt og spennende lag
Miksen av unge talentfulle ryttere og rutinerte ringrever ser ut til å ha vært en god suksessfaktor for Cofidis. Før neste år forynger de laget sitt ytterligere. Fransk sykkelsport rir for øyeblikket på en liten medgangsbølge i de yngre årsklassene. Både i junior- og U23-klassen er landet en av de dominerende nasjonene. Det er mange spennende franskmenn på vei fremover, noe Cofidis har innsett. Det fører til at laget er blitt et av de mest interessante franske lagene i mine øyne. Før neste sesong har de forynget stallen betraktelig. Ut har mer rutinerte og stabile ryttere som Christopher Kern, Sebastien Minard, Amaël Moinard og Rémi Pauriol gått. I tillegg har Guillaume Blot forlatt laget. Inn har det kommet en drøss av spennende unggutter, i tillegg til et par mer rutinerte ryttere.

Styker klatreferdighetene i stallen
La oss starte med de eldste først. Den mest rutinerte og ”navntunge” rytteren Cofidis har hentet er Nicolas Vogondy. Den rutinerte og temposterke franskmannen har hatt en meget god sesong, med blant annet etappeseier og 6. plass sammenlagt i Criterium Dauphiné. Aleksejs Saramotins er ikke den yngste mannen i feltet (28 år), men er rimelig fersk på det øverste nivået. Latvieren med fortid i danske Team Designa Kökken har kjørt strålende som hjelperytter for HTC Columbia i år. I Cofidis vil han nok få større frihet til å jakte egne plasseringer, og han er utvislomt kapabel til å kjøre hjem noen meget sterke resultater. Så over til ungdommene som ankommer laget. Cofidis har hentet tre meget spennende klatretalenter i Florent Barle, Luis Angel Mate Mardones og Nicolas Edet. Førstnevnte er 24 år og vant blant annet Tour des Pyrénées sammenlagt i år. Et ritt hvor Roy Hegreberg og Fillip Eidsheim forresten vant hver sin etappe. Mate Mardones er en 26 år gammel spanjol som har kjørt meget sterkt i år. Han vant en etappe i Tour de San Luis etter å ha kommet i mål i samme gruppe som Jose Serpa og Vicenzo Nibali. Han viste også klatrestyrke i Østerrike Rundt. På etappen som endte på toppen av Grossglockner (hvor det vil være målgang på en etappe i neste års Giro) ble han nummer 5, i et tøft selskap. Nicolas Edet er èn jeg personlig har stor tro på. Han har kjørt jevnt godt i hele år, med mange gode prestasjoner og plasseringer. Etappeseirene i Giro della Valle d'Aosta Mont Blanc og Tour des Pays de Savoie er nok hans aller beste prestasjoner. I førstnevnte ritt tok han seieren med rimelig god margin til den ”amerikanske kometen” Andrew Talanski.

I tillegg til de klatresterke ungguttene har Cofidis også signert Adrian Petit og Yoann Bagot. Førstnevnte er bare 20 år, og vant i år en etappe i Tour de Normandie. Sistnevnte er 23 år og har også han hatt en rimelig god sesong. Det er utvilsomt et spennende lag Cofidis har på gang, og de viser med sine nye signeringer at de er villig til å la fremadstormende franskmenn få en sjanse på laget deres.

Spennende sesong i vente
Cofidis har en spennende sesong foran seg. Det skal godt gjøres å gjenta årets gode sesong, spesielt når de bytter ut såpass mange ryttere som er garantister for gode resultater, med en gjeng med unge og noe ukjente syklister. Det er noe som bør gi gevinst i lengden, men kanskje ikke med en gang. Det blir allikevel spennende å se hva de yngre rytterne klarer å få til. Kan Keukeleire gjenta sin fantastiske vårsesong? Og kan Taaramäe fortsette å utvikle seg som sammenlagtrytter? Gjør de det kan det fort bli morsomt for Cofidis. Taaramäe bør kunne være med å kjempe om seieren i flere enukers etapperitt som Paris-Nice, Voalta a Catalunya og Baskerland Rundt. Det blir også spennende å se om han klarer å få teken på de tre uker lange rittene.

I bakhånd har Cofidis noen rutinerte herrer som nesten alltid leverer på bestilling. David Moncoutie er på sitt beste en av verdens best klatrere, men han har ikke psyken til å satse på sammendraget i en Grand Tour. Dessverre! Du vet hva du får av både han og Dumoulin. De vil begge ta etappeseire i flotte ritt gjennom imponerende kjøring. Cofidis vil nok se ganske likt ut som tidligere, men nå med flere ryttere på vei oppover karrieremessig. Hovedmålet er nok å kvalifisere seg for Tour de France, og ikke minst vinne en etappe i rittet. Det har de ikke gjort de siste to sesongene, så nå er det virkelig på tide med en ny triumf i verdens største ritt.

Hva synes dere om Cofidis? Er det et litt kjedelig lag som er i ferd med å fornye seg, eller må de fortsatt stole på sine rutinerte ryttere? Burde de fått ProTour lisens?

2 kommentarer:

  1. Cofidis mangler som mange litt mindre lag den klare lederen. Føler at de mangler det lille ekstra der. Men Taramee og Keukeleire kan jo bli den kapteinen, for de har utvilsomt et veldig stort talent. UCI sa vel det også, at de manglet en kaptein for å få ProTour-status. Men Cofifdis kan bli gode, hvis de får det meste ut av rytterne deres. Denne fornyingen vil nok gjøre Cofidis veldig sterke om et par år.


    Vant ikke Monocoutie også klatretrøya i Spania for tredje gang? Isåfall så synes jeg at burde vært med.

    SvarSlett
  2. Det har du selvsagt helt rett i. Den gikk under radaren, beklager det! Utvilsomt et av årets høydepunkt for Cofidis.

    Du har rett i at laget mangler en klar kaptein, men jeg synes ikke det bør være en nødvendighet for å få ProTour lisens. Med flere unge og fremadstormende unggutter som får tillit, kan det fort bli minst like underholdende som viss en kaptein skal kjøre defensivt for å "safe" inn en 7. plass i en Grand Tour.

    SvarSlett