tirsdag 30. november 2010

Vårsesongen ble langt fra vellykket

Skuffende vårsesong, etappeseier i alle Grand Tourene
Akkurat som Vacansoleil skaffet Quick Step seg 16 seire denne sesongen, noe som ikke er å skamme seg for. Men allikevel ble sesongen regnet som en skuffelse. Klassikerne er det viktigste for det belgiske laget. Og der er kun seier godt nok. Da hjelper det lite at Tom Boonen ble nummer to i Flandern Rundt og Milano-Sanremo. I Paris-Roubaix ble han bare nummer 5. Uten en seier, ble vårsesongen regnet som en katastrofe. Da hjalp det lite at Boonen og Malacarne sikret etappeseire i Tour of Qatar, Tour of Oman, Tirreno-Adriatico og Volta a Catalunya (Malacarne). Giro d’Italia ble imidlertid en stor oppreisning. To etappeseire ble fasiten med et heller dårlig mannskap. Seirene kom takket være Weylandts råskap i Nederland, og Pineaus aggressivitet to dager senere inn til Novi Ligure. Alltid like ujevne Devolder hadde skuffet ekstremt i klassikerne. Ut av det blå vant han Tour de Belgique sammenlagt. Senere vant han det belgiske mesterskapet i både tempo og på landevei. De fikk også den hvitrussiske tempomesteren takket være Samoilau. Også Van de Walle skaffet en seier til laget, i Halle – Ingooigem. Boonen var skadet og kunne ikke være med i Tour de France. De fleste hadde liten eller ingen tro til Quick Step-mannskapet i verdens største sykkelritt. Allikevel vant de to etapper, begge ved Sylvain Chavanel. Den første kom billig, da halve feltet veltet, mens Chavanel var i brudd. Feltet stoppet opp, det gjorde ikke Chavanel og tok etappen til Spa. Prestasjonen til Station des Rousses var mer imponerende. Han rykket opp den nest siste bakke, var nærmest utilnærmelig opp den siste og kunne juble for seier godt foran Valls, som var nærmeste utfordrer. I tillegg var Pineau lenge med i kampen om polkadotten. Men ikke overraskende ble det alt for tøff for den ikke alt så alpeglade franskmannen. Alt i alt en vellykket Tour hvor den største stjerna ikke var med. Boonen var ute fra Sveits Rundt og kjørte ikke ritt før i oktober pga. et trøblete kne.

Barredo sørget for etappeseier i den siste Grand Touren. Dermed fikk Quick Step etappeseier i både Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España. Weylandt og Cataldo sørget for de siste to seirene i sesongen. I tillegg til de 16 seirene fikk de 11 andreplasser og 8 tredjeplasser. Alt i alt en grei sesong, som ble skuffende pga. en ekstremt skuffende vårsesong.

Med spurt og klassikere i tanken
Før neste sesong er det store endringer på Quick Step-laget. Det har blitt satset mer på spurt og klassikere og, om mulig, enda mindre på klatrere. Det betyr at Samoilau og Barredo har gått til henholdsvis Movistar og Rabobank. Også Devolder (Vacansoleil), Van de Walle (OmegaPharma), Hovelynck, Hulsmans (begge Donckers Koffie - Jelly Belly Cycling Team), Keisse, Kunitski (begge ukjent), Vedel Kvist (Glud & Marstrand), Tosatto (SaxoBank), Velo (legger opp), Weylandt (Luxembourg) og Wynants (Rabobank) har forlatt laget. De mister med andre ord stor rutine i blant annet Hulsmans og Velo.

For å erstatte rytterne som er forsvunnet har Bandiera, Andy Capelle, Chicchi, Ciolek, De Maar, Frederique Robert, Terpstra, Tratnik, Van Keirsbulck, Vandewalle, Vermote og Stybar kommet inn. Sistnevnte skal visstnok også ha dratt med seg en tsjekkisk mangemillionær, sånn at Quick Step kan satse tungt til og med 2013-sesongen. I Bandiera, Ciolek og Chicchi kan bidra sterkt i sprintene, og med også Boonen og Stauff, virker spurtlaget til Quick Step meget sterkt før neste sesong. Teprstra , Vandewalle og Capelle er signert for å hjelpe til i klassikerne. Vermote, Tratnik, Van Keirsbulck og Robert er signert for fremtiden, og alle har et par gode resultater på CV-en. Marc de Maar var tidligere regnet som et av de aller største talentene i sykkelsporten. Han gikk gradene i Rabobank og som 21-åring vant han etapper i Tour de l’Avenir, Olympia Tour og Tour du Loir-et-Cher. Men karrieren har ikke blitt som 26-åringen håper, og det siste året har han syklet for UnitedHealthcare. Han er uansett en sterk rytter som Quick Step kan få god bruk for neste sesong. Stybar er mest kjent som en av verdens beste cyclo-cross rytter. Neste år vil han for første gang satse 100 % på landeveien. Det kan bli meget spennende, og man skal ikke se bort i fra at klassikerlaget blir forsterket pga. av denne mannen. Quick Step har uten tvil gjort mange gode signeringer foran neste sesong.

Vårsesongen må bli vellykket
Som sagt har Quick Step lagt mye vekt på spurt foran neste sesong. Med menn som Boonen, Chicchi og Ciolek burde ikke seire bli noen mangelvare neste sesong. Dette er allikevel ikke nok for Patrick Lefevre. De må vinne minst en brosteinsklassiker. Det blir vanskelig hvis Cancellara gjør som i år. I lange bakker har Quick Step lite å by på. Kanskje kan Seeldraeyers, Devenyns og De Weert vise seg frem fra tid til annen. Ryttere som Pineau, Chavanel og Cataldo er sterke ryttere som kan vinne litt mindre løp. Som alltid vil klassikerne være det viktigste, men en grønntrøye i Tour de France er innen rekkevidde, og kanskje er det også et håp for Lefevre & co. Etappeseire må det belgiske laget i alle fall sette som målsetning. Hvis sprinterne og brosteinsrytterne skuffer blir det lite å slå i bordet med på slutten av sesongen.

Hva tror dere om Quick Step? Har de gjort lure signeringer, og kan de vinne Flandern Rundt eller Paris-Roubaix neste år?

5 kommentarer:

  1. Tipper de vinner Flandern.

    SvarSlett
  2. Synd at Devenyns får så lite støtte til å utvikle seg... Han har enormt potensial!

    Terpstra som hjelperytter for Boonen i Vlaanderen og Roubaix blir konge, kanskje kan de gi Cancellara litt motstand ihvertfall ;-)

    SvarSlett
  3. Sa jeg Devenyns så mente jeg selvfølgelig Seeldrayers** Liten mix-up der!

    SvarSlett
  4. Hei! '

    Synes dere legger litt lite fokus på statusen rundt hovedsponsoren til Lefeveres lag her. Det er ikke slik at han ville kvitte seg med Wynants, Weylandt, Barredo, Van de Walle osv. , men han kunne rett og slett ikke tilby de toårskontrakter da han ikke hadde hovedsponsor for 2012 i kontraktsforhandlingene.

    Wynants har nettopp fått barn, kjøpt hus osv. Det samme gjelder de andre nevnte bortsett fra Weylandt som mente han kunne trenge et nytt miljø. Forstålig nok da belgieren har stagnert litt de siste sesongene.

    Nå som fremtiden til Quick Step er sikret (http://www.quickstepcycling.eu/en/Bakala-Kok-agreement-Lefevere) vil vi nok se mer langsiktige signeringer.

    "For å erstatte rytterne som er forsvunnet har Bandiera, Andy Capelle, Chicchi, Ciolek, De Maar, Frederique Robert, Terpstra, Tratnik, Van Keirsbulck, Vandewalle, Vermote og Stybar."

    Det oser ikke klasse av de rytterne. Det var nok litt for å "redde laget" slik at man kunne fortsette på det samme nivået også neste år.

    ** Jan Tratnik er etter min mening den mest spennende rytteren av nykommerne. Det kan være noe spennende på gang ala Peter Sagan.

    Nå som ny hovedsponsor er på plass (kanskje litt tidligere enn forventet. Faktisk litt surt med tanke på at laget kunne vært mye sterkere hvis den var på plass to-tre måneder tidligere) får vi nok se et mye sterkere Quick Step i 2012.

    Landeveisutviklingen til Zdenek Stybar vil jeg ikke kommentere for mye, men han har nok en stor jobb foran seg.

    Ja, laget har ikke sjans totaltsett mot Omega eller Rabobank neste sesong, men om noen år vil kanskje en av de lagene oppleve det samme sponsorproblemet.

    Lykke til med bloggingen fremover!

    SvarSlett
  5. Takk for alle kommentarer. Blir utvilsomt morsommere å blogge når vi får deres meninger, så håper dere fortsetter med det!

    Blir ikke supersjokkert om du får rett i tipset ditt Simon. Men det avhenger vel så mye av hvilke for Cancellara stiller med, som hvor godt Boonen har truffet med formen. Cancellara har sagt han skal satse hardest på Liege-Bastogne-Liege neste år, men jeg tror nok han er i dog form når han står på startstreken i Flandern. Quick-Step er nok noe svekket på brosteinsklassikerne, men de har folk som kan sørge for at de allikevel er blant de sterkeste lagene.

    Enig med deg Nicklas i at det er synd at Seeldreyers ikke får litt mer backing. Det har vel tidvis vært på kanten til konflikt mellom han og Lefevre? Desverre ser det ikke ut til at Quick-Step har kunnskapen til å hjelpe han frem til den absolutte verdenstoppen. Seeldreyers må kjempe hardt for å overbevise andre lag om at han er verdt å satse på, for jeg tror det er muligheten hans. Egentlig synes jeg det er litt greit at ikke alle lag satser hardt på å være best i alt. At Quick-Step nesten alltid har spisset laget sitt mot spesielt vårklassikerne har gjor dem interessante og morsomme å følge opp gjennom årene.

    Ate, du har helt rett når du sier at lagets usikre fremtid har ødelagt mye for Quick-Step. Samtidig har det startet et lite generasjonsskifte, som jeg synes at det var litt på tide at kom. Laget har slitt en del med å utvikle unge ryttere til stjerner de siste årene. I tillegg har de satset tungt på en hest som har vært litt på vei nedover karrieremessig. Snakker da om Tom Boonen.

    Så spørs det om de nye unggutta er gode nok. Jeg er nok litt kritisk til arbeidet de har lagt ned her. Synes det finnes en god del mer interessante U23-ryttere enn de som er signet av det belgiske storlaget. Er enig med deg i at Jan Tratnik utvilsomt er det mest spennende navnet. Slovenerne hr levert flere store talenter de siste årene (Bole, Brajkovic, Spilak og Koren). De fleste av disse har gått gradene i italienske lag. Uten at jeg vet det sikkert tror jeg kanskje den italienske og slovenske kulturen er litt likere enn den belgiske og slovenske, men det er mulig han tilpasser seg bra allikevel. Tror nok sammenlikningen med Sagan er litt overdreven :) Ut i fra resultatene virker han kjøresterk, men uten den samme evnen til å avgjøre ritt som Sagan har hatt både i år og i fjor.

    Er enig med deg i at Quick-Step nok må spille litt annenfiolin bak Rabobank og noen andre lag i år. Samtidig har de som sagt et meget spennende spurtlag på gang. Chicchi har utvilsomt et av sportens høyeste toppnivå når han er i form. Seirene han tar er alle meget overbevisende, og han er en av få som har egenskaper som kan måle seg med Cav, selv når briten er i form. Desverre er han fryktelig varierende i prestasjonen. Brilliant den ene dagen og katastrofe den neste. Får han mer tillit i Quick-Step enn han fikk i Liquigas, kan han bli en viktig brikke i et svekket lag.

    PS: Laget har en av ytterst få syklsiter som representerer de nederlandske Antillene i troppen. Marc De Maar byttet i midten av juni både statsborgerskap og sykkellisens. Målet hans er å utvikle sykkelsporten på "øyriket". Morsomt!

    SvarSlett