lørdag 6. november 2010

Slo Chris Sutton gjennom i år?

Før årets sesong satt vi opp en "topp 10 utenlandske ryttere å se opp for i 2010" liste. I dag skal vi se om mannen vi satt opp på 4. plass har slått til i år. På fjerdeplass valgte vi den lynraske australieren Chris Sutton. Han kom fra en tilværelse som superopptrekker for Tyler Farrar i Garmin, til nystartede Team Sky. Vi trodde han kunne kjempe om å bli lagets storspurter.

Fantastisk sesongstart
Slik har det vel bare gått sånn halvveis. Team Sky startet sesongen i Australia, med Tour Down Under. Allerede i gaterittet, som gikk dagen før Tour Down Under startet, viste det seg at Team Sky hadde klart definerte roller. Chris Sutton var opptrekker for Greg Henderson. Det samarbeidet startet på best mulig måte. Det ble dobbeltseier. Henderson foran opptrekker Chris Sutton. Å bli nummer to etter å ha trukket opp spurten for en lagkamerat er en enorm prestasjon. I Tour Down Under fortsatte Chris Sutton å kjøre gode opptrekk for Henderson. Det endte i en del topplasseringer for Henderson, uten at det ble noen seire. Ikke før på rittets siste etappe. Spurten fra den etappen har brent seg fast i mitt minne. Det var en spurt som nesten gir litt frysninger nedover ryggen (se videoen under). For det første var det en spurt som er en lærebok i hvordan man skal kjøre opptrekk. Team Sky dominerte totalt, men Sutton så ut til å gjøre en feil, da han slapp mannen foran seg. Han måtte tidlig ut i vinden, men han var så utrolig sterk den dagen. Som vanlig kjørte han opptrekk for Henderson, men hverken lagkameraten eller noen andre klarte å plassere Sutton. Han vant spurten, og det er vel bare Boasson Hagen jeg kan huske at har gjort det på like imponerende måte.Det ble med andre ord en drømmestart på sesongen for både Team Sky og Chris Sutton. Sesongen fortsatte med at Sutton kjørte opptrekk. I Tour of Oman og Tirreno-Adriatico var det Edvald Boasson Hagen som var så heldig å få hjelp av Sutton. Det endte med et par etappeseire, og mange topplasseringer. Med andre ord hadde Chris Sutton vært en av de viktigste rytterne bak en god sesongstart av Team Sky. Vi hadde litt tro på Sutton i Milan-Sanremo, men der falt han av sammen med Mark Cavendish, og ble nummer 99. Han bidro i brosteinsklassikerne som hjelperytter, og fikk ingen egne resultater å snakke om. Også i Giro d'Italia var han hjelperytter/spurtopptrekker for Greg Henderson. Det endte med at Henderson fikk et par 2. plasser. Noe som var litt skuffende av laget, som tidligere i sesongen hadde vært med å dominere spurtene. For Sutton ble 6. plassen på rittets andreetappe hans beste resultat.

Beviste at han burde vært i Team Skys Tour de France tropp
Litt overraskende ble Chris Sutton vraket til Tour de France. En helt håpløs avgjørelse spør du oss. Hadde han vært med, tror vi Boasson Hagen hadde stått igjen med en enda mer imponerende merittliste fra rittet. Det kan ikke være på grunn av dårlig form at Sutton ble vraket, for i slutten av juli slo han virkelig til i Brixia Tour i Italia. Greg Henderson hadde blitt sendt til Tour de Wallonie, mens Boasson Hagen var opptatt i Frankrike, så for engangs skyld fikk Sutton kjøre egen sjanser. Det endte med en overlegen etappeseier på rittets tredje etappe, og en annenplass på den femte etappen. I det rittet viste han at han er kapabel til å vinne når han får lov til å kjøre egne sjanser.

Viktig hjelper for Boasson Hagen
Han ble raskt dratt tilbake i hjelperrollen, en jobb han gjorde utmerket. Han dro opp Boasson Hagen til seier i Dutch Food Valley Classic, hvor han selv ble nummer 13. I Vattenfall Cyclassics dro han Boasson Hagen frem til en strålende andreplass, mens han selv ble nummer 17. Etter det gikk luften noe ut av ballongen, og sesongavslutningen ble ikke strålende for australieneren. Kanskje ikke så rart når han var i superform allerede i januar. Han tok seg allikevel nok sammen til å bli nummer 4 i The Commonwealth Games, bare 4 sekunder bak vinneren Allan Davis.

Oppsummering
Å vurdere om Sutton har fått sitt definitive gjennombrudd i år er litt vanskelig å si. Resultatmessig har han ikke levert allverden, selv om det er langt bedre resultater enn de fleste andre hjelperytterne i bransjen kan vise til. Skal man vurdere prestasjoner og oppsummere sesongen til ryttere, er det viktig også å se litt bak resultatene. Når vi gjør det, ser vi at Chris Sutton var en sentral del av laget nesten hver gang Team Sky har hatt suksess. Som opptrekker har han i våre øyne etablert seg som en av verdens absolutt beste. Sesongen hans har vært fantstisk, og vi synes det er litt synd han ikke har fått prøve å kjøre inn flere resultater for seg selv. Samtidig er det en nytelse å se han kjøre opptrekk. Når du over en hel sesong leverer som en av verdens aller beste opptrekekre kan man vel kalle det en supersesong? Vi er på kanten til å mene at han fortjener plassen sin på denne lista, og vi gleder oss vilt til å se han i spurtene neste år. Sendes han til Tour de France, som opptrekker for Boasson Hagen, tror vi det blir usedvanlig mange morsomme spurter, sett med norske øyne.

3 kommentarer:

 1. Sutton kan jo bli god, vil si på nivået til toppnivået til Jimmy Casper som jo vant en etappe i TDF. Men hvis han skal få ut sitt hele potensiale så burde han hatt godt til et annet lag, Ag2r kanskje?

  SvarSlett
 2. Vet ikek om sammenlikningen med Jimmy Casper er noe superkompliment, selv om franskmannen har vunnet en etappe i Touren :) Hvis han ønsker flere muligheter til å kjøre for egne sjanser er nok den letteste veien, å bytte lag. Samtidig er Sutton bare 26 år, og det spørs hvor mange toppsesonger Henderson har igjen. Kan bli at han kan få en enda mer fremskutt rolle i team Sky om noen år.

  Personlig håper jeg han ikke bytter lag, men heller perfeksjonerer opptrekkerferdighetene sine. Jeg synes en fantastisk opptrekksjobb er vel så bra ög morsomt å se som en god spurt. Personlig synes jeg også at spurtene har utviklet seg mer i retning av at alle lag trenger utpregede spurtopptrekkere for at supersprinterne deres kan vinne. Derfor tror jeg mange lag etterhvert vil søke etter toppopptrekkere. Det kan gjøre at en syklist som Sutton blir meget attraktiv. Synes det er bedre at Sutton utvikler seg til å bli tidenes spurtopptrekker, fremfor å bli en rimelig god spurter. Det er i hvertfall min mening.

  SvarSlett
 3. Det spørs jo om han har egne ambisjoner, du kan jo se på Julian Dean som jo fikk flere gode plasseringer etter Farrars exit i Touren. Hvis han har ambisjoner om å bli en god spurter så bør han bytte lag da sky også har EBH og Ben Swift. Det nærmeste en superopptrekker er vel Renshaw og han er jo den beste, men se på f.eks Ciolek. Han var jo opptrekker for Cavendish men kom seg ut og fikk vist hva han kunne dog han ikke har hatt de fantastiske resultatene. Alt går på om Sutton har ambisjoner om å bli en ganske god spurter eller en verdensklasse opptrekker.

  SvarSlett