onsdag 17. november 2010

En god sesong av Euskaltel - kan den neste bli enda bedre?

Nok en god sesong fra Euskaltel
Euskaltel-Euskadi er et av de lagene som alltid er der oppe, uten å dra med seg de aller beste og største seierne. I år har det nok en gang hvert en sesong hvor det har blitt til en del seire i mindre spanske løp, men også i år har det lille ekstra manglet i de største rittene, selv om de har vært svært nære. Som vanlig var lagets gode resultater takket være et par ryttere. Spesielt Igor Anton og Samuel Sanchez viste frem flott kjøring i deler av sesongen. Sesongen startet bra for de oransje baskere med S. Sanchez sin 4.plass i Paris-Nice, før samme mann kjørte inn en 4.plass sammenlagt i Criterium International. Samme mann vant en etappe i hjemmerittet Vuelta al Pais Vasco hvor det endte med en 7.plass sammenlagt. Men det var ikke Sanchez som var Euskaltels bestemann i rittet. Benat Intxausti, som litt tidligere ble nummer fem i GP Miguel Indurain, ble nemlig nummer to i løpet sammenlagt etter stabil, god kjøring. Det så ut som at Intxausti skulle få sitt gjennombrudd denne sesongen. Dessverre ble det bare en seier til i sesongen. Den kom på tempoen i Vuelta a Austrias, hvor han også ble nummer tre sammenlagt. På tempoen ble lagkamerat Jonathan Castoviejo nummer to. Samuel Sanchez derimot hadde bare så vidt begynt. Dagen etter at Vuelta al Pais Vasco var ferdig vant han Klasika Primavera. Så tok han en liten pause før han var tilbake for fullt i Tour de France. Etter et par pallplasser underveis, ble han etter hard kamp mot Denis Menchov nummer fire i sammendraget, noe som kan bli en 3.plass dersom Contador blir fratatt seieren. Dette er den beste Tour de France plasseringen til laget noen gang. Etter Tour de France vant ”Samu” Vuelta a Burgos foran Mosquera Miguez og NIbali. Han ble nummer 6 i både GP Montreal og Giro di Lombardia.

Igor Anton gjorde også en svært god sesong. Tidlig i sesongen ble han nummer to i Vuelta a Castilla y Leon, i et løp han på en av fjelletappene slo både Contador og Mosquera Miguez. Han hadde allerede bevist hva han hadde inne. Anton var kanskje ikke den Euskaltel-rytteren som de fleste hadde størst tro på i klassiker sesongen. Men han var nære på å vinne Fleche-Wallonne og endte til slutt som nummer fire. Han fulgte opp med en flott 6.plass i Liege-Bastogne-Liege. Han vant etappen til Sion i Tour de Romandie, etter at Valverde ble strøket fra listene. I slutten av august begynte løpet som alltid er lagets høydepunkt; Vuelta a España. Og lagets største stjerne hadde brukt opp kreftene i Tour de France. Dermed måtte en ny rytter ta steget opp som kaptein. Og det så det virkelig ut som at Anton skulle gjøre. På den 4.etappen til Valdepeñas de Jaen med en stupbratt bakke til mål, slo Anton konkurrentene og viste etter 3.plassen dagen før at han ville være med i kampen om sammenlagtseieren. Etter den 8.etappen tok han over ledertrøya etter å ha sittet med de beste rytterne opp uhyre bratte bakker til Xorret del Cati. På den første virkelige fjelletappen kjørte han fra resten av konkurrentene og tok et solid grep om trøya. Et par rolige dager i ledertrøya ventet før en tøff 14.etappe. Dessverre for Anton fikk han aldri oppleve den siste tøffe bakken. Han veltet i inngangen til bakken, og måtte gi seg. Sesongen, som fort kunne blitt uhyre suksessfull, ble dermed ”kun” bra for de bakkeglade fra Baskerland. Selv etter at Anton måtte gi seg fikk laget med seg en etappeseier med Mikel Nieve.

Også Koldo Fernandez, Ruben Perez, Gorka Izaguirre Insausti, Egoi Martinez (klatretrøye) og Pablo Urtasun vant løp i 2010.

Som vanlig få utskiftninger
Kun Benat Intxausti (til Movistar) og Sergio De Lis de Andres (legger opp) forlater laget etter årets sesong. I Intxausti mister de et av de aller største etapperittalentene i sporten. De Andres er et mer ubeskrevet blad uten de store merittene.

Inn kommer Mikel Landa Meana og Jon Izaguirre Insausti fra Orbea og Pierre Cazaux fra Francaise des Jeux. I Cazaux får de en ganske ukjent rytter med relativ god kjørestyrke som har gjort det god i flere mindre franske ritt de siste årene. Jon Izaguirre Insausti er broren til Gorka Izaguirre Insausti som også sykler for det baskiske laget. Jon er kun 21 år og er talent i både bakker og på tempo. Landa Meana er også han født i 1989 og som Jon Izaguirre Insausti har han syklet på Orbea de siste to sesongene. Landa Meana er uten tvil et stort talent. Han ble nummer fem i årets Tour de l’Avenir, hvor han ble nummer tre på etappen opp til Risoul og nummer seks på den tøffe etappen til Col du Béal. Han har også kjørt inn til en 5.plass på en etappe i Ronde de l’Isard. Det er uten tvil kommet et par spennende unggutter inn på laget, men om de kan erstatte Benat Intxausti er heller usikkert. Men nok en gang har det altså vært få endringer å spore i de oransje rekker.

Vueltaen besøker Baskerland
Baskerne er blant det mest sykkelglade folket man finner på jorda. Allikevel har ikke Spanias største sykkelløp, Vuelta a España, kjørt gjennom Baskerland på over tretti år. Ifølge sportsavisen Marca går det neste år to etapper i og gjennom regionen. Dermed vil nok Euskaltel være ekstra ivrig på å vise seg frem. Disse etappene kommer til å bli preget av at Euskaltel vil ise seg frem. Kanskje betyr det at laget topper til Vueltaen. Men hvis de kjører som i år, med Samuel Sanchez i Touren og Igor Anton i Vueltaen, har de mulighet på to pallplasseringer i Grand Tourene. Igor Anton har allerede uttalt at han vil vinne Vueltaen neste år, så kanskje skal Sanchez igjen prøve seg i Tour de France. Laget vil uansett plukke med seg mange seire i spanske ritt, og de vil nok også markere seg i de kuperte klassikerne. Euskaltel kan virkelig ta steget opp som et av de aller mest suksessfulle lagene neste år. I tillegg har de flere spennende ryttere, blant annet Sicard og Nieve, som kan få sitt virkelige gjennombrudd allerede neste sesong. For at Euskaltel skal ha en god sesong er de uansett avhenging av at de store stjernene presterer. For bredden i dette laget er relativt liten.

Hva tror dere om Euskaltel-Euskadis lag? Tror du de vil få en suksessfull sesong? Vil noen av talentene blomstre, og vil laget kjøre like offensivt og morsomt som vanlig?

2 kommentarer:

  1. Euskatel er jo et fantastisk lag i fjellene, men når skal de begynne å bli gode i spurter og på brostein(og tildels tempo også). De har jo Kolde Fernandez, men that's it.Jeg vil gjerne se mer bredde i Euskatel laget, men som som det er i dag er det jo veldig bra på sin måte. Baskerne kan jo lage sykkelfest, de vet vi, så nå gleder jeg meg til etappene i Baskerland i neste års Vuelta. Tror nok Anton hadde vunnet vueltaen i år om det ikke hadde vært for velten, men det er en del av sykkelsporten. Tipper Anton blir kaptein i Ardennene og vinner en av dem. Sanchez kjører Touren og kommer topp 5, mens Anton kommer på podiumet i Spania.

    SvarSlett
  2. Bredden er det Euskaltel mangler. Det er kun i bakker de gjør det godt. I spurter, på tempo og brostein er de ikke noe særlig. Men i år har de vært oppe og kjempet i litt flere spurter enn før både med Koldo Fernandez, Ruben Perez og Pablo Urtasun. Vel og merke har dette vært i mindre løp, uten de beste sprinterne tilstede.

    Men det at de har så mange gode bakkeklatrere er jo det som kjennetegner Euskaltel. Ville vært rart å se et Euskaltel-lag som dro på de flate etappene i Tour de France.

    Anton hadde en god sjanse til å vinne Vueltaen i år, og jeg tror han også kommer til å kjempe med de beste neste år. Tror og at Samuel Sancehz kommer til å kjøre en god Tour de France.

    SvarSlett