fredag 19. november 2010

FDJ blir et spennende lag å følge i neste sesong

En seiersrik sesong
Sesongen begynte fra for Française des Jeux (FDJ). Så tidlig som i februar viste de seg frem i hjemlandet. En etappeseier fra finske Jussi Veikkanen og to fra hvitrusseren Yauheni Hutarovich sørget for jubel allerede i Tour Méditerranéen, i februar. Veikkanen ble også nummer 6 sammenlagt. Benoit Vaugrenard fortsatte den gode måneden for FDJ da han vant første etappe av Volta ao Algarve med lagkamerat Matthieu Ladagnous på fjerdeplass. Lagets kanskje største profil, i alle fall før sesongen, avsluttet den gode, men korte måneden med etappeseier og sammenlagtseier i kuperte Tour du Haut Var. Etter dette gikk det en stund før laget igjen kunne juble for en mann øverst på seierspallen. Jérémy Roy hadde levert flere gode prestasjoner tidligere i sesongen, og kunne juble for seier i Tro-Bro Léon. Vaugrenard vant sin andre seier for sesongen på 4.etappe av 4 Jours de Dunkerque. Circuit de Lorraine ble en stor opptur for laget. Vaugrenard og Hutarovich vant hver sin etappe i løpet. Wesley Sulzberger avsluttet en god måned med seier i GP de Plumelec-Morbihan. FDJ fikk også en nasjonalmester når Veikkanen vant det finske mesterskapet. Så ventet årets høydepunkt for alle franske lag som er involvert: Tour de France.

Franskmennene hadde store forhåpninger til Christophe Le Mevel. Han hadde blitt nummer 10 året før, og nå skulle han ta enda et par steg oppover resultatlista. Men i Touren var han aldri på høyden, og ble kun nummer 42 sammenlagt. Istedenfor var det en ringrev som nesten alltid vinner en etappe i Touren som skulle redde æren. Sandy Casar vant en etappe og fikk en andreplass, og laget kan takke han alene for at de fikk noe som helst ut av Touren.

Etter Touren fikk laget fire seire. Hutarovich vant en etappe i Tour de Pologne, Arthur Vichot vant en etappe i Paris-Corréze og Anthony Roux vant første etappe i Tour du Poitou Charentes et de la Vienne. Den største seieren etter Touren kom utvilsomt av årets mestvinnende FDJ-rytter. Hutarovich spurtslo bl.a. Cavendish, Farrar og Petacchi da han vant den 2.etappen av Vuelta a España. Le Mevel ble nummer 15 sammenlagt og viste at han fortsatt har potensialet til å komme mellom 10. og 15.plass i treukersrittene.

I tillegg til 17 seire skaffet laget seg 14 andre plasser (en sammenlagt i Paris-Corréze) og 12 tredjeplasser.

Store rokeringer
Le Mevel (Garmin), Sebastian Chavanel (Bbox), Veikkanen (OmegaPharma Lotto), Cherel (Ag2r), Di Gregorio (Astana) og Cazaux (Euskaltel) forlater alle laget etter denne sesongen. Det vil si at de mister sin antatt beste sammenlagtrytter i Le Mevel, en av sine raskeste menn i Chavanel og en offensiv klatrer i Di Gregorio. Veikkanen er en offensiv og morsom rytter, som er god i kupert terreng, mens Cherel er som en ren hjelperytter å regne.

Hele tolv ryttere kommer inn før neste sesong. Det er: Nicolas Cardepuy (U23), Steve Chainel (Bbox), Arnaud Courteille (U23), Mickael Delage (Omega Pharma-Lotto), Arnold Jeannesson (Caisse d’Epargne), Rémi Pauriol (Cofidis), Cedric Pineau (Roubaix Lille Metropole), William Bonnet (Bbox) Geoffrey Soupe (U23), Pierrick Fedrigo (Bbox), Nacer Bouhanni (U23) og Dominique Rollin (Cervelo).

Cardepuy er en 22 år gammel syklist som har kjørt godt i et par franske ritt, med blant annet en 2.plass sammenlagt i Ronde de l’Isard hvor han blant annet ble slått av stortalentet Andrew Talansky.
Courteille er 21 år, og ble i fjor nummer 16 i U23-VM. Ellers har han gjort det bra i noen mindre franske ritt. I år har han en etappeseier i et portugisisk ritt, og en del topp ti plasseringer fra ritt i Canada.
Soupe er 22 år gammel, og best på tempo. I fjor ble han nummer 8 på tempoen i U23-EM, rett foran Alex Dowsett. I år ble han nummer 2 i samme ritt bare slått av nevnte Dowsett, og han var foran årets fjerdemann fra U23-tempoen i VM, Nelson Oliveira. I U23-tempoen i Geelong ble han nummer 10.
De andre de har signert er mer kjente ryttere. Fedrigo og Pauriol er blant de aller beste franske rytterne i kupert terreng. Fedrigo er, som Casar, nærmest en garantist på en etappeseier i Tour de France, og en av Frankrikes aller beste syklister. Kanskje den beste. Chainel er en relativt rask herremann som er har vist seg som en god brosteinsrytter. Delage returnerer til laget etter to år i Silence-og Omega Pharma-Lotto. Også Delage er relativt rask, og som alle franskmenn kjører han offensivt. Bonnet og Rollin vil uten tvil bidra sterkt til sprintlaget som allerede har Hutarovich. Bonnet kan i tillegg kjøre relativt gode tempoer og vil kunne innkassere noen seire for laget. Cedric Pineau har vært en garantist for topp 10 plasseringer i år.

FDJ har uten tvil skaffet seg flere av de aller beste franskmennene før neste sesong. Både Fedrigo, Pauriol og Bonnet vil uten tvil være god signeringer for dette laget. Men de har også mistet flere av sine bedre ryttere. Le Mevel, Chavanel, Veikkanen og Di Gregorio vil uten tvil bli savnet.

Det må vel bli en etappeseier i Tour de France
FDJ har forsterket laget før neste sesong og håper nok på å få over 20 seire i løpet av sesongen. De kommer nok spesielt til å sikte seg inn på Tour de France, med mål om flere etappeseire og kanskje en klatretrøye? Fedrigo har også satt seg mål om å være med i kampen om sammenlagtseieren i Paris-Nice, og mener at han har muligheten til å gå helt til topps.

FDJ har flere rutinerte ryttere, men de har også en del store talenter. Spesielt Thibaut Pinot er et navn det er verdt å merke seg. Han har hatt en god første sesong for laget, og kanskje vil han ta enda flere steg neste sesong, og bli en rytter som holder høy internasjonal klasse. Kanskje kan også noen av de nye, unge rytterne vise seg frem. Gianni Meersman og Yoann Offredo har tatt store steg denne sesongen, og hvis de fortsetter utviklingen kan de etablere seg blant de ypperste rytterne i verden.

Laget vil uten tvil vinne mange franske ritt, men det er nok spesielt Tour de France som blir spesielt for laget, som virkelig prøver å etablere seg som det beste franske sykkellaget i verden.

Blir det en eller flere etappeseire i neste års Tour de France for FDJ? Har laget det som skal til for å bli det beste franske laget?

3 kommentarer:

 1. Hutarovich er jo som sagt en meget rask herremann og det beste eksempelet på det er jo den etappen i Vueltaen. Venter litt på at han snart skal slå seg til ro helt der oppe, for han har toppfarten, men han mangler kanskje litt stabilitet?

  FDJ har gjort mange gode forsterkninger, og de ser sterkere ut til neste sesong enn forrige. Tror at FDJ vil få en god sesong, men jeg føler FDJ skriker etter en rytter som utpeker seg som en soleklar kaptein. Er for mange middels gode ryttere på FDJ.

  Og angående Fedrigo og P-N; spilte nylig PCM og der vant han sammenlagt(jeg spilte ikke, da jeg ikke var invitert), så det er jo absolutt lov å tro på det.

  SvarSlett
 2. Det er slett ikke lett å vite hvor man har Hutarovich. Maks nivået er utvilsomt meget høyt, men prestasjonene svinger noe voldsomt. Kanskje kan han bli litt mer stabil når han nå får et aldri så lite spurtlag rundt seg. Bruker laget Bonnet som ren opptrekker kan hviterusseren fort få sin beste sesong. Jeg mener Bonnet er blant de bedre opptrekkerne i verden for tiden, og han har litt erfaring med rollen. Men jeg tviler på at Bonnet har signert for FDJ for å være hjelperytter. Han har nok garantert sine egne ambisjoner.

  Når det gjelder PCM har jeg opplevd at Hushovd har vunnet Østerrike Rundt og Wiggins Tour de France, så jeg tror ikke det er valid kilde til å vurdere rytternes vinnersjanser i ulike ritt i virkeligheten. Nå er det nok mer sannsynlig at Fedrigo vinner P-N på ekte enn at de andre resultatene jeg nevnte slår til. Fedrigo er en luring, og er som Hushovd ekstremt god til å sette seg mål han kan nå, treffe med formen, og gjennomføre planen perfekt.

  En klar kaptein har laget helt klart ikke, noe som både kan være en fordel og en ulempe. Det er helt klart bedre å ikke ha noen klar kaptein enn en kaptein som flopper (eller ta en Wiggins som vi sier i sykkelmiljøet :) Men en sterk kaptein som garantert leverer ( som f. eks. Ag2r har i Roche) er selvsagt en stor styrke. Blir spennende å se om noen av de unge franskmennene kan ta ytterligere steg. Er faktisk et ganske spennende lag dette, hvis du er veldig opptatt av sykkel. Selv om det ikke er så fryktelig mange velkjente navn er det mange gode ryttere. Blir morsomt å følge dem neste år.

  SvarSlett
 3. Yoann Offredo er en mann FDJ vil få stor glede av i 2011, etter et par imponerende klassiker-resultater i år (16. Milan San Remo, 3. GP Ouest France og 11. Vattenfall Cyclassics). I tillegg blir Hutarovich og Bonnet viktig.

  Tar jeg ikke helt feil, så har vel FDJ "rykket ned" til Prokontinental-status og man kan vel derfor ikke vente de helt store resultatene neste sesong. Men de har helt klart en del gode menn (kanskje spesielt for fremtiden, Pinot, Offredo, Meersman og Roux etc.)
  P-N topp fem er innenfor rekkevidde for Fedrigo, helt klart!

  SvarSlett