søndag 28. november 2010

Vacansoleil er inne i varmen

Vacansoleil fikk et slags gjennombrudd som topplag i fjor, da de blant annet vant en etappe i Spania Rundt med Borut Bozic. Før årets sesong var målet å skaffe seg plass i Tour de France. Laget hentet inn Feillu-brødrene få å styrke sitt kandidatur. Siden rittet startet i Nederland trodde mange at det nederlandske laget skulle få et wildcard til årets største sykkelbegivenhet. Slik gikk det ikke. Kampen mot lag som Cerveo Test Team og BMC ble for tøff, samtidig som en gammel avtale gjorde at dårligere lag som Footon Servetto fikk plass i stedet for Vacansoleil. Heller ikke i Italia Rundt (som også de startet i Nederland) fikk laget startplass. Da avslaget fra arrangørene av Spania Rundt kom var det klart at Vacansoleil ikke fikk kjøre en eneste Grand Tour i år. Skuffelsen var stor, og det med rette. Vacansoleil har i år vært det beste laget som ikke har fått kjøre en Grand Tour. Før neste sesong har de fått plass i PorTouren, så da blir de trolig å se i alle Grand Tours i 2011. Det er et reelt plaster på såret for årets kanskje mest oversette sykkellag.

Meget god vårsesong
For Vacansoleil har plukket mange topplasseringer i 2010. 17 seire, 30 andreplasser og 27 tredjeplasser viser at Vacansoleil har satt sitt preg på de fleste ritt de har kjørt i år. De startet året forrykende. Meget overraskende vant de Tour of Qatar sammenlagt med Wouter Mol. Han sikret sammenlagtseieren etter at et monsterbrudd med han og Geert Steurs gikk inn på den andre etappen. Før det hadde Bozic vunnet to etapper i Etoile de Bessèges, og dermed tatt første stikk i kampen mot en del av lagene Vacansoleil kjempet med om wildcard til Touren. Drøye to uker etter at laget vant Tour of Qatar, kom deres største seier i 2010. I et ufyselig vær, hvor kun 26 ryttere fullførte, vant veteranen Bobbie Traksel Kuurne-Brussel-Kuurne. Dette er regnet som en av de største semi-klassikerne i verden, og var en flott skalp for det nederlandske laget. Traksel kjørte meget godt i starten av klassikersesongen. I tillegg til seieren i Kuurne-Brussel-Kuurne, ble han nummer tre sammenlagt i Driedaagse van West-Vlaanderen, i tillegg til at han ble nummer tre i Nokere Koerse. Da litt av futten gikk ut av Traksel var det en ny veteran som stod frem for Vacansoleil. Den tidligere dopingdømte belgieren Bjørn Leukemans var en av årets største overraskelser i vårsesongen. Han ble nummer to i Dwars door Vlaanderen – Waregem, nummer sju i E3 Prijs Vlaanderen - Harelbeke, nummer fire i Flandern Rundt, nummer seks i Paris - Roubaix og nummer sju i Brabantse Pijl. Når vi legger til at laget vant et par mindre endagsritt i Nederland, var vårsesongen utvilsomt meget vellykket for laget. En Tour de France plass virket nesten bankers, mente de fleste andre enn ASO.

En omdiskutert signering
Laget gikk så inn i en liten tørkeperiode når det gjaldt å vinne sykkelritt. Etter nesten to måneder brøt Matteo Carrara seierstørken ved å vinne Luxembourg Rundt sammenlagt. Rittet vant han foran storebror Schleck og selveste Lance Armstrong. Sterkt! Julimåned ble ikke like innholdsrik som laget hadde håpet på. Istedenfor plass i Tour de France måtte de ta til takke med et par mindre etapperitt. Der kjørte de ganske godt, og Marco Marcato ble nummer to sammenlagt i Tour de Wallonie. I august tok laget flere pallplasser i noen litt mindre ritt i Frankrike og Belgia. Høydepunktet var dobbeltseieren til Leukemans og Marcato i endagsrittet Druivenkoers - Overijse. Laget fikk en kontroversiell forsterkning i september, da laget valgte å gi dopingsynderen Ricardo Ricco en ny sjanse. Det ga raskt resultat i form av en andreplass i GP de Wallonie. Men det var ikke italieneren som stod for de sterkeste resultatene til laget i september. For både Wout Poels og Borut Bozic vant en etappe i Tour of Britain. Bozic ble sågar nummer to sammenlagt i rittet hvor Boasson Hagen har dominert de siste årene.

Laget rundet av en fin sesong med en flott oktober. Årets siste høydepunkt ble en dobbeltseier i den italienske semi-klassikeren Coppa Sabatini. Ricco vant foran Marcato.
Alt i alt en meget god sesong for Vacansoleil. Det ble ingen seire i de absolutt største rittene, men dette var nok mye på grunn av at de ikke ble invitert til mange av årets høydepunkter. De viste allikevel sterk kjøring i de rittene de fikk delta i, og hadde en overraskende stor bredde i toppen. Det var mange syklister i det nederlandske laget som kjørte hjem gode resultater. Det var et lag som nesten alltid kjørte offensivt, og som virkelig satt farge på rittene de deltok i. Dessverre ble de nok litt for ofte forbigått av arrangørene av de største rittene. Da tydde laget til et middel jeg liker svært dårlig, nemlig å vise rask tilgivelse til juksere. Det ble de belønnet med en ProTour plass for.

En del spennende forsterkninger, men ingen Hegreberg
Norske Roy Hegreberg var lenge ryktet til det nederlandske laget, men da troppen for neste år ble offentliggjort i dag, var det uten norske innslag. Det var derimot en spanjol som er i skikkelig trøbbel som stod oppført som ny mann i laget. Ezequiel Mosquera testet positivt under Spania Rundt, men er enda ikke utestengt. Det er allikevel tvilsomt om Vacansoleil får noe glede av spanjolen i 2011. En de derimot kan få mye nytte av er Stijn Devolder. Den doble vinneren av Flandern Rundt er en ganske allround rytter med en spisskompetanse på brosteinsklassikerne. Han er veldig variabel i prestasjonene, og det er spennende å se om han vil vokse eller synke med det økte ansvaret han får når han nå går til Vacansoleil. Han skal erstatte Bobbie Traksel, som vi har sett at har hatt en strålende sesong i år. I tillegg til Traksel har laget også mistet Brice Feillu, Wouter Mol, Stéphane Rossetto, Martin Mortensen og Arnoud Van Groen. Inn kommer Maxim Belkov, Thomas De Gendt, Martijn Keizer, Pim Ligthart, Ruslan Pidgornyy og Mirko Selvaggi, i tillegg til nevnte Mosquera og Devolder. Det er alle solide forsterkinger.

De Gendt er meget lovende
Det mest spennende navnet på lista over nykommere (når vi ser bort fra Mosquera og Devolder) er unggutten Thomas De Gendt. 24-åringen har hatt en helt utrolig flott sesong i Topsport Vlaanderen. Høydepunktet var den meget overraskende og overbevisende andreplassen i semi-klassikeren Brabantse Pijl. Han ble kun slått av landsmannen Sebastien Rosseler. Han ble nummer tre sammenlagt i Ster Elektrotoer, den samme plasseringen fikk han også på den femte etappen av ENECO Tour. De Gendt kan fort bli en av neste års store kometer. Øst-Europerne Belkov og Pogornyy er alltid solide og veldig kjøresterke. Keizer og Ligthart er begge to lovende nederlendere, som har kjørt meget godt i flere av de største rittene for U23 ryttere. Selvaggi er en solid italiener, som nok blir viktigere som en god lagspiller enn han blir som seiersgarantist.

Et lag som kommer til å kjempe på flere fronter
Neste år kommer Vacansoleil til å bli en enda større faktor i internasjonal sykkelsport. De har (hvis vi ser bort ifra signeringene av Ricco og Mosquera) fått en velfortjent plass i Protouren, og kommer neste år til å kjøre så godt som alle store sykkelritt. De har et meget sterkt lag til vårklassikerne med Devolder, Leukemans, De Gendt og Marcato. I tillegg vil de takket være Ricco, Hoogerland og muligens Mosquera, også være et lag å se opp for i Ardenner klassikerne og sammendraget i de store Tourene. I tillegg har de bevist at de har flere ryttere som kan vinne mindre ritt jevnt og trutt i sesongen. Sånne ryttere er viktige for å holde moralen og humøret oppe. Selv om seirene ikke kommer i de største rittene, setter det laget på kartet, og viser at de har en enorme seiersvilje.

I de store rittene har nok laget store ambisjoner og drømmer. Klarer de å vinne en semi-klassiker samtidig som de får en mann på pallen i enten Flandern Rundt eller Paris-Roubaix, skal de være meget fornøyd med vårsesongen. I tillegg har de nok en drøm om at Ricardo Ricco skal være med å kjempe om sammenlagtseieren i Giroen eller Touren. En pallplass i de rittene er nok mer sannsynlig, men også det i tilfellet meget sterkt. I tillegg har laget en veldig god spurter i Borut Bozic. I år har han vært veldig variabel, og årets sesong var ikke like sterk som fjorårets. Neste år vil nok rittprogrammet hans være litt fastere enn i år, noe som gjør det lettere å toppe formen når han skal. Med opptrekkere som Marcato og Ongarato kan Bozic kjempe om en ny etappeseier i en Grand Tour. Det kan med andre ord bli en stor sesong neste år fo Vacansoleil. De får i det minste sjansen, så gjenstår det å se om de tar den.

Hva tror dere Vacansoleil kan utrette neste år? Er det et lag dere liker (pga offensiv kjøring) eller misliker (pga juksere som Leukemans, Ricco og Mosquera)?

4 kommentarer:

 1. Når doperne har fått og sonet sin straff (dermed ikke Mosquera), så har de lov til å kjøre ritt igjen. Og for å gjøre det, trenger de et lag. Velkommen tilbake, ikke gjør det igjen (har mine tvil, men det er lov å håpe... Har sterke meninger om Ricco, men det er mest på grunn av holdnignen)

  Vacansoleil blir kjempespennende neste sesong, kjører alltid offensivt og kommer til å vinne et par gode seiere i 2011. Se opp for Hoogerland i Ardennene!

  SvarSlett
 2. Bozic vant en etappe i Spania rundt starter dere med. Men så var de ikke med i noen av GT, litt klussing her?

  SvarSlett
 3. I fjor, altså 2009 ;-) Vi er ikke helt fremme ved 2011 enda og da stemmer det at de ikke kjørte noen Grand Tour i år...

  SvarSlett
 4. hehe, ja så det nå.

  SvarSlett