torsdag 18. november 2010

Mer franskt for Ag2r!

Ag2r har hatt en ok sesong. Som mange andre franske lag har de ganske mange seire (19 sykker), men få store seire. Den største oppturen kom på den 14. etappen i Tour de France. Da vant Chrisotphe Riblon etappen til Ax 3 Domaines. Han var den eneste utbryteren som holdt unna for favorittene, og sikret seg en flott soloseier. Uten tvil årets høyepunkt for det franske laget. Ikke overraskende kom de fleste av lagets seire i franske ritt. Faktisk så mange som 14 av de 19 seirene de fikk, erobret de på fransk jord. Sesongen startet strålende for det franske laget. Allerede etter februar måned hadde laget fem seire, blant dem en etappeseier i Tour du Haut Var og sammenlagtseier i Tour Méditerranéen. Begge seierne signert den rutinerte italieneren Rinaldo Nocentini. Etter hvert gikk det dessverre stadig lengre tid mellom hver Ag2r-seier. De fikk allikevel noen halvstore seire, som sammenlagtseieren til Martin Elmiger i 4 Jours de Dunkerque og Anthony Ravards seier i Paris - Bourges.

Med sine fem seire ble Ravard lagets mest vinnende rytter. Selv om han har hatt en god sesong, så er det vel knapt noen som husker det, i og med at alle hans resultater kom i relativt små løp. Da er det nok flere som husker hva lagets stjerne, Nicolas Roche, har gjort. Selv om iren, som har mye å slekte på, ikke fikk noen seire i 2010 fikk han sitt gjennombrudd som tre ukers rytter. Hans 15. plass sammenlagt i Tour de France ble fulgt opp med en 9. plass i Vueltaen. En sterk dobbel. I tillegg fikk han to 3. plasser i Paris-Nice og tredjeplass på den siste etappen i Volta a Catalunya. Et løp han forresten ble nummer 5 i sammenlagt. Det ble også til en 3. plass på en etappe i Romandiet Rundt. Med andre ord en meget sterk sesong av den solide iren. Ellers var det ikke altfor mye å trekke frem av prestasjoner det franske laget stod for i år. Maxim Bouet snek til seg en andreplass på "streikeetappen" i Tour de France (noe som sørget for at i hvert fall Cancellara trakk seg ut av fanklubben hans), mens "onehit"-vidunderet John Gadret slo til med en 3. plass på bakketempoen opp Plan de Corones i Giroen.

Mer franskt
Ag2r har vært et av de mest suksessfulle franske lagene de siste sesongene. Det er fristende å si at det er fordi det er det minst franske av de franske lagene. Det blir det en slutt på nå. For laget har brukt overgangsvinduet til å "forfranske" seg. En del ryttere har dratt, deriblant mange øst-europere, som Efimkin brødrene, Valjavec (vært "dopingutestengt" omtrent hele sesongen), Mandri og Smukulis, mens mange franskmenn er blitt signert. De fleste av dem er rimelige anonyme, mens noen få får pulsen til å stige litte granne. Sebastien Minard kjører alltid offensivt, uten at det resulterer i så alt for mye. Med andre ord typisk fransk. I tillegg kommer Mathieu Perget fra Caisse d'Epargne og den franske "kometen" Jean Christophie Peraud fra OmegaPharma-Lotto. Sistnevnte kan fort bli en viktig hjelper for Nicolas Roche. I tillegg har Ag2r signert den halvveis spennende italieneren Matteo Montaguti. Han har gjort sine saker bra i mindre italienske ritt, og kan vise seg å være en tilvekst laget kan nyte godt av.

For å være ærlig er det ikke Ag2r det laget som har gjort de mest spennende utskiftningene i stallen i år. De har som sagt lagt seg på en noe mer fransk linje, og laget er på papiret noe svekket. De lyktes allikevel med deres hovedoppgave, nemlig å beholde Nicolas Roche. Flere lag, deriblant Team Sky, jaktet den meget spennende rytteren, men franskmennene klarte å holde på han. Det var veldig viktig, for Roche virker til å ha bestemt seg for at han skal etablere seg som en stor sammenlagtrytter. Han skal med andre ord følge i sin fars fotspor.

Roche må dra mye av lasset
Det er i skrivende stund usikkert om Ag2r blir en del av ProTouren neste sesong. De ligger i "vippesonen", hvor de er nødt til å utkonkurrere andre lag for å få en plass. Om de får en plass eller ikke er nok ikke så veldig avgjørende. Med en sterk fransk kjerne og en stjerne som Nicolas Roche skal det uansett mye til for at laget ikke får et wildcard til Tour de France, og flere andre storritt. I de rittene må Nicolas Roche ta mye ansvar for at laget skal vise seg frem. Han er den eneste rytteren i stallen som har potensialet til å kjempe om en av trøyene i de store rittene. I tillegg til Roche har laget mange ryttere som kan vinne enkeltetapper. Ryttere som Ravard, Riblon, Nocentini, Elmiger og Kadri kan alle etapper på en god dag. De kan i tillegg vinne noe mindre franske ritt. Sistnevnte viste seg kraftig frem på slutten av fjorårssesongen, og utvikler han seg videre kan han bli lagets overraskelsesmann.

Neste sesong blir på mange måter veldig lik tidligere sesonger for Ag2r. Det blir om å gjøre og kjøre godt i de litt mindre franske rittene for å kvalifisere seg til de store rittene, hvor Tour de France er toppen av gulrotkaka. De blir nok et av de mest synlig lagene, men mer på grunn av deres offensive kjørestil enn på grunn av strålende resultater. At laget blir mer franskt synes jeg er litt synd. I mine øyne finnes det nok slike lag fra før av. Så får vi se om Ag2r klarer å forbli et av de beste franske lagene. Et av verdens beste blir de definitivt ikke!

Hva synes dere om at Ag2r satser mer på franske ryttere? Kan Nicolas Roche ta steget opp og nærme seg pallen i en Grand Tour?

3 kommentarer:

 1. Tror Roche kommer topp 10 i TDF neste år, og jeg tror han kan få en podium plassering i en GT i løpet av sin karriere.

  SvarSlett
 2. Enig der Simon.
  Gadret "snek" seg vel til et betraktelig dårligere rykte innad i laget også når han nektet å hjelpe Roche i fjellene i TdF i sommer. Dette er nok ikke bra nok for 2011-sesongen og jeg håper ProTeam-plassen går til det best kvalifiserte laget... Er ikke sikker på om det er Ag2r lenger!

  SvarSlett
 3. Roche vil nok ta steg fo steg. Topp 10 i neste års Tour bær være et fint mål. Når det gjelder John Gadret er han ingen typisk hjekperytter. Til det varierer han for mye i prestasjonene, samtidig som innstillingen hans ikke passer overens med en hjelperrolle. De få dagene han har dagen liker han å sørge for at han får kjøre sin egen sjanse. Tror derfor Peraud blir langt viktigere for Roche enn Gadret.

  Er enig i at dette ikke er det mest glamorøse laget. Synes ikke det er noe katastrofe hvis de får en plass i Protouren, men feller heller ingen tårer om de blir utelatt. Er veldig få spennende ryttere i dette laget. Jeg håper Blel Kadri kan bli en positiv overraskelse, men da må han ta en del steg.

  SvarSlett