mandag 8. november 2010

Dehaes stjal ikke overskriftene i 2010

Før årets sesong satt vi opp en "topp 10 utenlandske ryttere å se opp for i 2010" liste. I dag skal vi se om mannen vi satt opp på 3. plass har slått til i år. Vi satt opp belgiske Kenny Dehaes på tredjeplassen. Han hadde tidlig i sin karriere vist meget lovende takter, men fikk en hel sesong ødelagt da han overhode ikke kom overens med ledelsen i Katusha. I år fikk han lade opp til en sesong i ro og fred, og ikke minst på et belgisk lag. Noe som burde bety at tryggheten som må være til stede for å prestere, burde være på plass. Defor trodde vi han skulle bli en av årets spurtkometer.

Sterk sesongstart
I starten av årets sesong så det ut til at vi hadde truffet spikeren på hode. Dehaes hadde en god sesongstart, med en fjerde- og en femteplass i Tour of Qatar. På den første etappen i Tour of Oman var det bare Jimmy Casper og Edvald Boasson Hagen som var bedre enn Kenny Dehaes. Blant annet Tyler Farrar ble parkert av Dehaes i spurten. Med årest første pallplass sikret, allerede før vi hadde snudd kalenderen over på mars-måned, så det ut til at det skulle bli en god sesong for Dehaes. Etter sesongåpningen ventet klassikersesongen. For Dehaes betød det at han måtte jobbe hardt for kapteinene Phillipe Gilbert, Leif Hoste og Jürgen Roelandts. Det var en jobb han gjorde bra, uten at man kan si at han viste seg særlig mye frem. Han fikk allikevel sjansen til å kjøre for egne resultater i noen få løp. Da slo han delvis til. I Nokere-Koerse ble han nummer fire, men her var det ikke allverdens motstand, så en pallplass burde vært innenfor rekkevidde. I Scheldeprijs var motstanden langt bedre. Med nesten alle spurtstjernene i verden til start, ble Kenny Dehaes nummer 11, plassen bak Alexander Kristoff. Da klassiker-sesongen var over fikk Dehaes flere muligheter til å kjøre for seg selv. Det førte til fjerdeplass både under en etappe i 4 dagers Donkerque, og på en etappe i Ster Elektrotoer.

En grei høstsesong
Mens de største stjernene gjorde seg klar til Tour de France, tok Kenny Dehaes seg en løpspause. Han var ikke tiltenkt en rolle i OmegaPharma-Lottos Tour de France tropp, og konsentrerte seg heller om å bygge opp formen, slik at han kunne avslutte sesongen forrykende. Det første rittet han deltok i etter den drøye måneden med løpspause var Polen Rundt. Hans beste etappeplasseringer i dette Protour-rittet var en femte- og en sjetteplass. Med andre ord respektable plasseringer, men ingenting å sprette champagne over. Heller ikke Eneco Tour ble noen stor personlig suksess for Dehaes. En 10. plass ble beste etapperesultat. Det ble heller ikke noe Spania Rundt på Dehaes. Dermed fikk han ikke anledning til å kjøre noen av de tre Grand Tour-ene. Isteden kjørte han sterkt i en del endagsritt i Belgia og Frankrike. Best gikk det i GP de Fourmies, hvor han ble nummer tre. Etter det avsluttet han sesongen med to sjetteplasser, i henholdsvis Omloop van het Houtland - Lichtervelde og Nationale Sluitingprijs - Putte-Kapellen.

Ikke akkurat noe gjennombrudd
Kenny Dehaes hadde en jevn og rimelig god sesong i år. 14 topp 10 plasseringer er bra, men han manglet de helt store resultatene. For å kalle sesongen et gjennombrudd (som vi trodde han skulle få) må du ha lengt mer et et par 3. plasser å slå i bordet med. I tillegg må du vise deg mer frem i de virkelig store rittene. I år forsvant Kenny Dehaes i mengden, og da kan vi på ingen måte forsvare våre forventninger og spådommer. I et seiersfattig OmegaPharma-Lotto lag var Kenny Dehaes et godt eksempel på lagets problemer. Som laget forøvrig (alle unntatt Gilbert) presterte han jevnt godt, men uten å slå til med resultater eller kjøring som skaper overskrifter. At vi satt han så høyt oppe som på 3. plass er noe vi skammer oss over. Det har virkelig ikke slått til. Neste år blir trolig ikke lettere for Dehaes. Med Greipels inntog, spørs det om Dehaes ikke blir litt overflødig. Med mindre han blir en viktig del av opptrekket til tyskeren, eller noe av vinnerinnstinktet til Greipel smitter over på Dehaes. Vi tviler på det, og må innrømme at vi har mistet troa på at Dehaes blir den storspurteren Belgia har savnet de siste årene.

7 kommentarer:

 1. Vil si at han med det har hatt en ganske lik sesong som Kristoff egentlig, kanskje noe svakere spesielt med tanke på forventningene.

  SvarSlett
 2. Tenkte det samme da jeg skrev innlegget. Hvordan kan jeg da "slakte" Dehaes, mens jeg mener at Kristoff har hatt en kjempesesong? Det er fordi det er et par sentrale forskjeller meloom de to rytterne. Begge har riktignok to 3. plasser som beste plasseringer, og begge har en drøss med topp 10 plasseringer.

  Men Kristoffs to tredjeplasser er i mine øyne i større ritt enn Dehaes. En tredjeplass i Tour of California, og en tredjeplass i endagsrittet Philadelphia International Championship (det største endagsrittet i USA) er plasseringer det smaker fugl av. I tillegg har Kristoff en fjerdeplass i Vattenfall Cyclassic. Det er et meget bra resultat. Et så stort resultat var ikke Dehaes i nærheten av å oppnå. I tillegg er dette Kristoffs første proffsesong (Dehaes har flere år på et høyere nivå bak seg). I tillegg er Kristoff 3 år yngre enn Dehaes.

  Alt i alt vil jeg si at Kristoff har hatt en ganske klart bedre sesong enn Dehaes, selv om det er mange likheter mellom deres sesonger.

  SvarSlett
 3. Beliga har vel ikke savnet en stor spurter i så mange år. Nå er jeg dårlig på årstall, men er da ikke veldig lenge siden Boonen hevdet seg i en massespurt?

  SvarSlett
 4. Riktig at Boonen spurtet meget bra for noen år siden. Hanhar aldri vært en ren spurter, men heller en klassikerrytter med en meget god avslutning. Boonen har stadig blitt dårligere til å spurte, og kan ikke lenger regnes som en superspurter. Det har han vel strengt tatt ikke kunnet de siste par-tre årene?

  Når vi skriver at Belgia sårt har savnet en superspurter, tenker vi på en syklist som er ekstremt god til å spurte, og som har det som satsingsområde. Du har et poeng i at Boonen en stund fylte belgernes behov for å ha en toppspurter, men tipper at de mener det har vært for lite bra bak han. Når han har mistet noe av sin råe toppfart, ser vi at Belgia virkelig savner spurtere av type Cav, Farrar, Greipel osv.

  SvarSlett
 5. Skjønner det, men da Boonen var på sitt råeste med nikkinga i spurten slo vel ingen han?

  Og tror dere Kristoff kan bli en slik spurter som Cav, Farrar osv.?
  Eller må vi vente på Lohne?

  SvarSlett
 6. For det første må jeg si at jeg lo rimelig godt da jeg så de to nettsidene du har "linket" til dit eget navn :) Så over på spørsmålene dine. Er enig i at Boonen var en verdensklassespurter. Utvilsomt en av de aller beste for bare noen få år siden. Tror allikevel ikke han vil gå inn i historiebøkene som en av tidenes storspurtere. Er allikevel enig at han i et par år var i verdenstoppen i spurt. Dessverre for belgierne har rekrutteringen rundt han ikke vært god nok.

  Syntes det var to ekstremt spennende spørsmål, så må på forhånd beklage at svaret blir langt. Liker måten du formulerer de neste to spørsmålene. Noen vil nok si at spørsmålet "eller må vi vente på Lohne?" er sinnsykt. Jeg synes det er optimistisk, og viser at du følger godt med :) Tror nok allikevel ikke at du trenge å vente på Lohne. Alexander Kristoff kommer til å bli en av verdens beste spurtere. Det tviler jeg ikke et millisekund på.

  Han er dessverre i feil lag for øyeblikket, men den dagen et lag tør å satse 100 prosent på han, er dagen Norge får en ny idrettsfavoritt. Om et par år vil Mark Cavendish få en ny nordmann "å krangle" med, for da vil det bli mange tette dueller mellom han og Kristoff. Tror Kristoff kan få en liknende karriere som Hushovd har hatt. Han har i vært fall vist at han tåler lange ritt, noe som betyr at seire i store endagsritt bør være mulig.

  Når det gjelder Mats Lohne ligger nok hans storhetstid litt lenger frem i tid. Han har fortsatt en lang vei å gå, før han er i verdenstoppen. Han er nødt til å utvikle seg mye, men virker utvilsomt som typen som er villig til å ofre det som skal til for å nå toppen. Spurten hans er meget god, og kanskje kan han allerede neste sesong ta et par skalper. Det hadde vært morsomt.

  Kvalitetsmessig tror jeg Norge står sterkt som spurtnasjon i minst et tiår til. Breddemessig er jeg derimot mer bekymret. Å tro at naturtalenter som Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff skal komme rekenes på en fjøl i all evighet er naivt. For å sikre at Norge vil være en stor spurtnasjon i lang, lang tid må det tas grep. Mitt forslag: velodromer.

  SvarSlett
 7. hehe, må bruke den typen for å kommentere siden datan min ikke går med på noen andre måter. Jeg har også kjempetro på Kristoff, spesielt måten han kom på slutten på den første etappen i ToC.

  Håper Lohne også får en god sesong, men blir i Joker 2-3 år til.

  SvarSlett