mandag 15. november 2010

Hvor står Astana etter tapet av Alberto Contador?

I tiden frem mot sesongstart vil vi presentere alle de store lagene. Vi vil se på sesongen de forskjellige lagene har hatt, hvordan de har gjort det på overgangsmarkedet, og tenke høyt rundt hva vi kan forvente av dem i sesongen som kommer. Det første laget vi ser på er Astana.

Skandaleryttere sørget for gode resultater
Når man skal oppsummere Astanas sesong er det selvsagt vanskelig å komme utenom det faktum at de står oppført med vinneren av Tour de France. Foreløpig. Som alle vet er Alberto Contador under dopingetterforskning. Om Astana vil stå igjen med sammenlagtseieren i Tour de France 2010 i historiebøkene får tiden vise. Det ingen kan ta fra dem var måten de på mesterlig vis klarte å bygge opp et sterkt lag rundt Contador. Før sesongen mistet de en hel drøss med fantastiske Grand Tour ryttere (som Leipheimer, Klöden, Armstrong og Brajkovic). Det så ikke ut som at de hadde klart å hente inn gode nok erstatere, og mange tvilte på om Astana hadde et sterkt nok lag til å hjelpe Contador til sammenlagtseieren. For få tvilte på om Contador var sterk nok til å vinne verdens største sykkelritt, det var styrken på laget som var det store spørsmålstegnet. På nærmest mirkuløst vis klarte de å stable på beina et sterkt nok lag. Daniel Navarro stod til de grader frem. Han hadde tydeligvis fokusert ekstremt på å toppe formen til Touren. Det klarte han, og siden han i tillegg var sterkere enn noen gang tidligere, kjørte han fletta av de fleste. Spesielt i starten av Touren var han fenomenal. Radioshack og Saxo-Bank, som flere eksperter mente at hadde langt sterkere klatrelag enn Astana, ble regelrett smadret av Navarro og resten av Astana gjengen. Måten de klarte å bygge opp "et nytt lag" rundt Contador var meget imponerende.

Det er ikke bare i Tour de France at laget har vist at de er å regne med. Selv om Astana ikke er det laget som har vunnet mest eller vist seg mest frem, har de en tendens til å slå til når det gjelder. Contador har vunnet Volta ao Algarve, Paris-Nice og Castilla y Leon. I tillegg ble han nummer to sammenlagt i Dauphine Libere, og nummer tre i Fleche Wallonne. Alle disse resultatene oppnådde han før han avla den positive dopingprøven, så de vil nok bli stående i all ettertid. Men det er ikke bare Contador som har vunnet store ritt for Astana i år. Maxim Iglinskiy vant Montepaschi Strade Bianche. Enrico Gasparotto vant en etappe i Tirreno-Adriatico, mens Alexandre Vinokourov vant Liege-Bastogne-Liege, Giro del Trentino og en etappe i Tour de France. Det er med andre ord flere syklister som har stått for store prestasjoner og gode resultater, samtidig som det skal legges til at det er flere enn èn på den lista som har vært innblandet i diverse dopingting tidligere. Andre gode resultater fra laget, som det er verdt å merke seg, er Vinokourovs andreplass i Clasica San Sebastian, Gasparottos tredjeplass i Amstel Gold Race og ikke minst bronsemedaljen Allan Davis vant på fellesstarten i VM.

Overgangstapere på nytt?
For andre sesongen på rad mister Astana et helt Grand Tour lag. Denne gangen var det Contador som pakket sine saker og dro til Saxo Bank. med seg på flyttelasset tok han med seg sine spanske klatrekompiser, blant annet Daniel Navarro. Med andre ord så det ut til at Astana for andre året på lag skulle bli en av sesongens tapere på overgangsmarkedet. Men i motsetting til i fjor, har de i år hentet inn flere spennende ryttere. Det største navnet som ankommer det kasakhstanske laget er Roman Kreuziger. Tsjekkeren er ansett som et av de største etappeløps-talentene for tiden. Unggutten har fortsatt til gode å slå skikkelig til i et treukers ritt, men 9. plassen i årets Tour de France viser at han nærmer seg noe stort. Det ble nok litt trangt på Liquigas for Kreuziger (laget har både Basso og Nibali i stallen), og når det åpnet seg opp en kapteinsplass i Astana, valgte Kreuziger å hoppe på den muligheten. Med seg fra Liquigas tok han med seg den spennende kroaten Robert Kiserlovski. Han sjokkerte en hel sykkelverden da han overbevisende tok en 10. plass i Giroen, til tross for å ha lagt ned mye jobb for fortrinnsvis Ivan Basso. Det blir meget spennende å se hva duoen kan utrette neste sesong. De har også fått med seg flere klatresterke ryttere i svenske Fredrik Kessiakoff, franske Remy Di Gregorio, russiske Evgeni Petrov og den uhyre talentfulle Francesco Masciarelli. De kan alle klatre meget godt på sitt beste. I tillegg vil Tomas Vaitkus og Mirco Lorenzetto forsterke klassiker- og spurtlaget til Astana.

Astana går en spennende sesong i møte
Det som blir aller mest spennende å se i 2011 er om Astana klarer å bygge opp et nytt Grand Tour lag. Med rytterne de har hentet inn virker bredden enda bedre enn i år, men de mangler en soleklar ener, slik de hadde i Contador. Vinokourov har uttalt at han ønsker å satse på sammendraget i Tour de France neste sesong. Sammen med Kreuziger skal han prøve å gi Schleck og de andre kamp om seieren. I mine øyne er ikke det noen god plan. Vinokourov er fortsatt kjøresterk, men noen fremtidig vinner av en Grand Tour ser jeg ikke for meg at han er. Den beskrivelsen passer bedre til Roman Kreuziger. Hvis en gammel jukser fratar fremtidenes mann muligheten til å gjøre et godt resultat i Touren, vil det bare være trist. Forhåpentligvis vil vi få se et mer offensivt kjørende Astana neste sesong. Nå har de hentet inn ryttere som må angripe for å vinne sykkelritt. Om de klarer å omstille seg fra å skulle forsvare mye (som de måtte med Contador på laget) til å angripe, blir det spennende å se om de takler.

Det er nok i bakkene Astana må få resultatene. I de flate løpene og i en del av klassierne er laget fortsatt for dårlig. Gasparotto, Lorenzetto, Vaitkus, Iglinskiy brødrene og Davis skremmer ikke vettet av så mange. I hvert fall ikke om Davis ikke har en bedre og mer stabil sesong enn han hadde i år. Hovedmålet for Astana må nok være å få en syklist på pallen i en av de tre Grand Tourene. I tillegg må de jakte etappeseire, og gå for å vinne noen av de mer kuperte klassikerne, som Ardenner klassikerne og Lombardiet Rundt. Jeg tviler på om laget står igjen med en bedre merittliste etter neste år enn de gjør etter årets sesong, men kanskje vinner de noen flere hjerter?

Hva tror dere Astana kan prestere neste sesong? Blir det et spennede lag som man faktisk kan heie på, eller trekker historien deres fortsatt for mye ned til at det er mulig?

2 kommentarer:

  1. Astana har jo som du sier et godt lag i bakkene og hvis de satser 100% på en av GT ene så kan de nok få en topp 3 plassering. Allan Davis er jo forsåvidt en mann som kan vinne ritt som M-SR, og han kan jo definitivt spurte, så jeg er spent på hva han kan utrette på det han satser på. Tipper Vino får med seg et bra lag i Touren med Kreuzinger som superhjelper, mens han selv går for Giroen eller Vueltaen. Tror de kan de bli farlige i Ardenne klassikerne. Kiserlovski kan jo også være god i Giroen eller Vueltaen hvis han satse på det 100%

    SvarSlett
  2. Mener dette laget er bedre enn det jeg selv dømte nedenom og hjem før årets sesong og tør ikke begi meg ut på den igjen! Gasparotto (har alltid likt stilen) kan alltids klare brukbare resultater mens Davis kan gjøre det bra i et og annet flatt ritt. Vino og Kreuziger i etapperittene og en Robert Kiserlovski i bakhånd til Ardennene etc. høres ikke så verst ut i utgangspunktet...

    SvarSlett