torsdag 11. november 2010

Ikke fullklaff for mannen vi hadde mest tro på før 2010

Før årets sesong satt vi opp en "topp 10 utenlandske ryttere å se opp for i 2010" liste. I dag skal vi se om mannen vi satt opp på 1. plass har slått til i år. Vi var fryktelig uoriginale da vi satt opp U23-mesteren og vinneren av Tour l'Avenir, Romain Sicard, som mannen vi hadde mest tro på at skulle slå til i 2010. Han avsluttet 2009 strålende, og Euskaltel hadde plukket opp franskmannen (som selvsagt også er basker). Vi trodde han skulle bli en suksess umiddelbart.

Tidlig sesongstart
Han startet sesongen veldig tidlig, da han ble plukket ut som en av Euskaltels ryttere i troppen til Tour Down Under. Der viste han seg ikke mye frem. Hans første mål var Paris-Nice. Dessverre var han småskadet før dette rittet, og det var lenge usikkert om han var frisk nok til å stille. Han kom seg til start og fullførte, uten hverken å dumme seg ut eller å vise seg noe voldsomt frem. Noe overraksende fikk klatreren kjøre alle brosteinsklassikerne. Det skyldtes nok mer at Euskaltel ikke har så mange andre som ønsker å kjøre de rittene enn at de tror at Sicard er et fremtidshåp i disse rittene. Det ble ingen resultatmessig suksess. Årets første topp 10 plassering for Sicard kom i slutten av april. Da ble han nummer 9 i endagsrittet Vuelta a la Rioja. Han ble rett etter det nummer 8 på tempoetappen i Vuelta a Asturias.

Sterk kjøring i Criterium du Dauphiné
Årsbeste ble oppnådd i Criterium du Dauphiné. På den fjerdeetappen, en rimelig hard fjelletappe, slo han til med en andreplass. Bare Nicolas Vogondy var bedre enn han, og på plassene bak franskmannen kom Brajkovic og Contador. Det sier noe om potensialet som finnes i denne 22-åringen. Han kjørte jevnt godt gjennom hele dette storrittet, og endte tilslutt på en 11. plass sammenlagt. Det er bra for en neo-pro. Romain Sicard ble matchet forsiktig av Euskaltel. Det ble ingen tre ukers ritt (vi synes det er en god tommelfingerregel å ikke kjøre noe-proffer under 23 år i et så tøft ritt), og sesongen ble avsluttet allerede i slutten av august. Da hadde han syklet ritt i 7 måneder så selv om sesongen ble avsluttet tidlig ble de ikke en veldig kort sesong.

Da vi presenterte Romain Sicard, i januar i fjor, skrev vi at det muligens var et par år for tidlig å ta han med på lista over folk vi trodde skulle få et gjennombrudd i år. Det viste seg nok å være sant. Det ble en ganske hard overgang til profftilværelsen for Sicard, i den forstand at han fikk liten tid til å forberede seg. Han avsluttet fjorårs sesong sent og var allerede i januar i år i gang med en ny sesong. Sett i ettertid burde nok Euskaltel gitt Sicard en måneds tid til på å bygge seg opp. I og med at de avsluttet sesongen hans tidlig i år, virker det som at laget og han har lært av den feilen. Sportslig sett klarte han seg bra, uten at han imponerte så kraftig at vi kan si at han har hatt sitt gjennombrudd som proffsyklist i år. Riktignok er andreplassen på den fjerde etappen i Criterium du Dauphiné et meget godt resultat. Det er et klasseresultat for et stort klatretalent. Det viser at han kommer til å bli en stor rytter. Det er vi sikre på! Men årets sesong var ikke så overbevisende at han har skilt seg spesielt ut. Å sette han øverst på lista over ryttere vi trodde skulle slå igjennom i år var en feilvurdering. Han trenger nok noen år på seg før han er oppe på et nivå som gjør at han forsvarer den plassen. Neste år får han kanskje kjøre sin første Grand Tour, noe som hadde vært meget spennende. Det er godt mulig det er de rittene han kan gjøre det best i.

Disse rytterne burde vært på lista vår
Når vi nå ser tilbake på hvilke ryttere vi valgte oss ut til å sette på denne lista, leverte vi nok litt under pari. Selv om flere av dem hadde gode sesonger, er det nok bare en av rytterne som virkelig fortjente plassen på lista. Det var Peter Velits. Da vi skrev at vi skulle sette opp en slik liste var det en leser som skrev i en kommentar at "Her er fallhøyden stor, og vanskelighetsgraden høg!". Det har han helt rett i. Å tro at vi skulle klare å plukke ut de rytterne som faktisk slo gjennom i år hadde vært å legge lista litt høyt. Vi burde nok allikevel gjort det litt bedre. Derfor prøver vi igjen før neste sesong. En ny liste kommer nok i januar en gang. Da skal vi love å gjøre et litt mer grundig forarbeid. Her er noen ryttere vi burde hatt på lista før årets sesong: Peter Sagan, Tejay Van Garderen, Taylor Phinney, Jens Keukeleire, Joaquin Rodriguez (?), Ryder Hesjedal, Grega Bole, Nicholas Roche (?) og Dan Martin. Noen flere dere mener burde vært på den lista?

7 kommentarer:

  1. Matthew Goss kanskje?

    SvarSlett
  2. Utvilsomt! Han har både kjørt inn gode resultater på egen hånd, og trukket opp Cavendish til mange seire. Goss har utvilsomt vært enormt god, og fått et definitivt gjennombrudd i år. Nå som Greipel forlater laget får han kanskje enda flere sjanser til å spurte for seg selv. Er godt mulig han kan følge opp årets strålende sesong til neste år.

    SvarSlett
  3. Hva med Sacha Modolo og ikke minst Anthony Charteau. Synes vel det er litt drøyt med Joaquin som jo har vært veldig god i flere år ;)

    SvarSlett
  4. To navn til som kunne vært på lista. Modolo hadde en forykende sesongstart, men så ble han plutselig helt borte. Våknet så til liv igjen på slutten av sesong. Utvislomt en god sesong og et gjennombrudd for han. Charteau er jeg litt mer usikker på om jeg vil karakterisere som en mann som fikk et gjennombrudd i år. Han har riktignok hatt en god sesong, og minst sikret franskmennene en trøye i Touren. Er helt i grenseland på hva jeg vil kalle et gjennombrudd, men et langt bedre valg enn de fleste på vår liste viste seg å være.

    Når det gjelder Joaquin synes jeg han tok et såpass stort skritt frem i år at jeg vil kalle det et gjennombrudd. Han har som du sier kjørt noen gode sesonger allerede, men aldri i nærheten av så god. Hvor mye penger hadde du satt på at han skulle vinne Protour rankingen før årets sesong startet? Vil si en 2. plass i Fleche Wallonne, 8. plass i Touren sammenlagt og 4. plass i Vueltaen er langt over hva man kunne forvente. har i tillegg en drøss med andre gode plasseringer. Vil si det er et gjennombrudd, selv om det ikke kommer helt ut av det blå.

    SvarSlett
  5. Mikel Nieve, som på kommando tok over lederrollen i Euskaltel når Igor Anton gikk i asfalten på Vueltaens 13. etappe og endte på en svært respektabel 12. plass sammenlagt og fikk med seg en etappeseier på en fjelletappe! Imponerte ihvertfall meg og jeg kan ikke si å ha hørt om noen store meritter hos han tidligere :)

    SvarSlett
  6. Ja Nieve kom ut av det blå i Vueltaen. Ble nummer 12. sammenlagt og vant en etappe, selv om han også gjorde mye hjelperytterjobb for Anton før han brøt. Fulgte også opp med en 7. plass i Lombardiet. Utvilsomt en enorm overraskelse. Hvem hadde satt pengene på at han skulle slå igjennom i år?

    En annen rytter vi har glemt (og som jeg skammes over å ha glemt) er Richie Port. Han er jo overkvalifisert for denne lista. Feltet.dk har med både han og Tiago Machado på sin liste. Sistnevnte har for så vidt også hatt et gjennombrudd, men vi har ikke sett han så mye på TV. Men hvordan kunne vi glemme Richie Port? Er det fordi han har kjørt så utrolig sterkt i år, at vi føler han har vært i toppen lenger enn han faktisk har vært?

    SvarSlett
  7. Etter å ha lest om Astana kan jeg legge til Robert Kiserlovski på lista over syklistene som har hatt et gjenommbrudd i år. Kroaten kjørte, som de fleste sikkert husker, et strålende Giro d'Italia.

    SvarSlett