torsdag 16. desember 2010

Èn stor overraskelse, men ellers som forventet av Caisse d'Epargne

Caisse d'Epargne har hatt en tøff sesong. Først og fremst fordi Alejandro Valverde endelig ble utestengt for doping. Det ble han i april, og alle resultatene han hadde kjørt inn denne sesongen ble strøket. Det er en meget avgjørende faktor for at det spanske laget i år "kun" står oppført med 12 seire, 20 andreplasser og 12 tredjeplasser.

Luis Leon Sanchez stod frem
Luis Leon Sanchez som overtok kapteinansvaret på laget, startet året godt. Han vant femteetappe og ble nummer to sammenlagt i Tour Down Under. Sanchez vant senere tempoetappen i Volta ao Algarve, før han ble nummer to sammenlagt i Paris-Nice, hvor Contador fikk revansjert det bitre tapet han led mot nettopp Sanchez i 2009 (da Contador gikk næringstom på den ene etappen). Luis Leon Sanchez var sammen med Valverde de to som sørget for en god sesongstart for Caisse d'Epargne, men siden sistnevntes resultater er strøket teller heller ikke vi med dem, naturlig nok. En av dem som stod frem for det spanske laget i år var rutinerte Pablo Lastras. Han ble nummer to på den høydramatiske førsteetappen av Tirreno-Adriatico. Lastras trivdes tydeligvis godt i Italia i år, for han rundet av året med en høyst oppsiktsvekkende tredjeplass i Lombardiet Rundt.

Arroyo overrasket stort i Giroen
Men nå hopper vi litt langt frem i tid, for sesongen var ikke så katastrofal, for laget som har røtter helt tilbake til Banesto-laget som Miguel Indurain kjørte for, at vi må hoppe helt til siste ritt av året for å finne noe å skrive om. Luis Leon Sanchez vant nemlig en etappe og sammenlagt i Circuit de la Sarthe. Dette var i tidlig april, og det så lyst ut med tanke på å få en god klassikermåned. Riktignok hadde ikke laget de største forhåpningene til brosteinsklassikerne, men i Ardenner-klassikerne hadde de flere kort å spille på. Slik gikk det til de grader ikke. Laget fikk ingen topp 10 plasseringer. Faktisk var en tolvteplassen til Arnaud Coyot i Paris-Roubaix det nærmeste de kom. Total katastrofe med andre ord. Laget klarte tydeligvis å legge skuffelsen bak seg, for allerede i Giro d'Italia slo de voldsomt tilbake. Mye takket være et monsterbrudd, men også mye på grunn av stabil og god klatring klarte David Arroyo å kjøre flere dager i Maglia Rosa. Han hadde en stund en massiv ledelse til de store sammenlagtfavorittene, og da status ble gjort opp etter siste etappe var det kun Ivan Basso som hadde passert spanjolen i sammendraget. Arroyos andreplass i giroen var et av de mest oppsiktsvekkende resultatene i årets sesong, og akkurat det Caisse d'Epargne trengte etter en litt skuffende sesongstart. Rui Costa, som er i hardt vær (mer om det senere), fulgte opp i Sveits Rundt, da han vant den åttende etappen i Sveits Rundt.

I Tour de France ble det ingen etappeseire, selv om de var nære med både L.L. Sanchez og Vasil Kiryienka. Begge fikk en andreplass på henholdsvis niende og tiende etappe. Sammenlagt ble Luis Leon Sanchez sin 11. plass og Ruben Plazas 12. plass de beste resultatene for Caisse d'Epargne. Alt i alt en sånn passe vellykket Tour de France for laget. Det var ikke alt for mange oppturer for laget etter Touren, men noen bragder ble det. Luis Leon Sanchez hevnet en noe skuffende Tour ved å fosse inn til seier i Clasica San Sebastian. Rittet er et av de største i verden, så dette var en fin skalp og det kanskje nest beste resultatet til laget i år (jeg rangerer Arroyos andreplass i Giroen over denne seiren). Det ble også to etappeseire på hjemmebane under Vuelta a Espana. David Garcia Lopez vant den niende etappen. Imanol Erviti ville ikke være noe dårligere og vant like godt den tiende etappen. Før Lastras, som tidligere nevnt, slo til med en oppsiktsvekkende god tredjeplass i Lombardiet Rundt.


Laget var nør nedleggelse
Det var lenge ussikert om laget kom til å eksistere neste sesong, og de fikk veldig sent på plass en ny sponsor i Movistar. En sponsor som forøvrig er tungt inne i spansk idrett med flere ulike sponsorater. Laget kommer derfor til å hete Team Movistar neste år. Den store usikkerheten rundt lagets videre eksistens sørget for at flere av de viktige rytterne hoppet på andre tilbud. Èn av dem var kapteinen Luis Leon Sanchez. Han blir et stort tap for laget, men er ikke den eneste laget kommer til å savne. I tillegg til Sanchez har Coyot, Moreau, Francisco Perez, Xabier Zandio, Juan Jose Cobo, Mathieu Perget, Alberto Losada, Rigoberto Uran, Mathieu Drujon, Arnold Jeannesson og Rui Costa forlatt laget. Sistnevnte ble avslørt for doping og fikk derfor ikke forlenget kontrakten sin. Laget mister en hel hug med gode ryttere. Klatrestyrken til Sanchez, Moreau, Zandio, Cobo, Perget, Losada og Uran vil nok bli spesielt savnet.

Sterke syklister kommer inn
Laget skal ha for at de har klart å erstatte disse rytterne meget godt. Benat Intxausti, Sergio Pardilla, Branislau Samoilau og Xavier Tondo vil nok gjøre en meget god jobb for laget i fjellene. Førstnevnte hadde en aldri så liten gjennombruddssesong i år, med andreplass i Baskerland Rundt som det beste resultatet. Sergio Pardilla har også han slått skikkelig til i år. Andreplass i Østerrike Rundt og tredjeplass i Portugal Rundt forteller sitt om hans potensiale. Samoilau kjørte en rimelig god sesong for Quick Step, med et par topp 10 plasseringer i Giro d'Italia som sine beste resultater. Xavier Tondos merittliste sier sitt. Etappeseier i Paris-Nice, andreplass sammenlagt i Volta a Catalunya og 6. plass i Vuelta a Espana. Alle gode syklister, men de har ikke samme evne til å vinne sykkelritt som Luis Leon Sanchez har. Det vil nok Team Movistar savne. I tillegg til de nevnte nykommerne har også Jesus Herrada, Francisco Javier Iriarte Garro, det unge tempotalentet Ignatas Konovalovas, Enrique Sanz Unzue (som har onkelen som eier av laget) og den etterhvert rutinerte spurteren og endagsrytteren Francisco Ventoso fått kontrakt med laget. Disse kan være gode signeringer, men det er tvilsomt om de vil vise seg så mye frem, kanskje med unntak av Ventoso og Konovalovas. Sistnevnte har tross alt en etappeseier i Giroen. Herrada har forøvrig en andreplass på en etappe i årets Tour de l'Avenir.

Blir det et mellomår for Movistar?
Team Movistar vil ha en hel haug med gode ryttere, men svært få vinnertyper i stallen neste år. Det kan slå ut begge veier. Enten vil noen som tidligere har jobbet mest for andre stå frem og kjøre inn noen seire, ellers komer det til å bli veldig mye nesten. Jeg frykter det ender med å bli det siste. Skal jeg være helt ærlig tror jeg dette blir en slags mellomsesong for laget. Eusebio Unzue (sjefen) sitter nok og venter på at Valverde skal sone ferdig sin karantene. Han har tidligere uttalt at han ikke ser noe problem med å hente tilbake den utestengte spanjolen når han har sonet ferdig sin dom for innblandingen i Fuentes-saken. I mellomtiden setter han sin lit til at det meget kjøresterkt lag skal klare å kjøre inn en del gode resultater.

Vi kommer garantert til å se Team Movistar langt fremme i mange ritt, men jeg tviler på om de kommer til å samle inn en stor haug med seire. De skal nok også få slite med å vinne noen av de store rittene. De har ryttere som er gode nok for topp 10 plasseringer i Grand Tours og noen klassikere, men svært få, om ingen, seierskandidater.

Tror dere savnet av en klar leder vil sørge for at Team Movistar vil vinne få ritt neste år, eller vil noen stå frem? I så tilfelle hvem?

PS: Se bilde av den nye drakta på denne siden.

3 kommentarer:

  1. Dere er vel litt drøye i kritikken av Caisse d'Epargne under Ardenner-klassikerne ettersom de kjørte for Valverde og selv om er riktig å si at de ikke fikk noen topp 10 plasseringer ville de nok hatt det dersom de hadde satset på en annen enn Valverde og da hadde de nok fått noen gode resultater gjennom andre syklister.

    SvarSlett
  2. Tror nok at både Arroyo og Tondo kan få seg en ny topp 10 plassering i en GT, men det må være i enten Vueltaen eller Giroen. I TDF har de null sjanser til et godt resultat.

    Uran var jo et veldig stygt tap, da han kunne blitt god i fremtiden.

    SvarSlett
  3. Du har et meget godt poeng anonym. Det tenkte jeg ikke på. Ting hadde selvsagt sett annerledes ut om Valverde fikk utestengelsen sin før klassikerne. Godt du følger med!

    Enig i dine "målsettinger" for laget Simon. Også Ruben Plaza og Intxausti kan klare topp 10. De har med andre ord flere ryttere med stor kapasitet, så noen slår nok til. Men det betyr ikke nødvendigvis at de får en kanonsesong.

    SvarSlett