lørdag 12. februar 2011

Dette sitter vi igjen med etter Tour of Qatar

Selv om Tour of Qatar går tidlig på året er det et ritt som gir en god del svar på mange spørsmål, først og fremst de som handler om den kommende klassikersesongen. Dette rittet er for mange syklister sesongdebuten, så selvsagt er ikke formen helt på topp. Det er mange som nettopp har kommet ut av "vinterdvalen" og trenger noen sykellritt i kroppen for å få den nødvendige fartsfølelsen. På den andre siden var dette et ritt som tidvis minner mye om klassikerene, i form av kraftig vind som førte til en vill posisjonskamp. Vi nordmenn er aller mest opptatt av hvordan det står til med våre egne proffer, og det er det vi først og fremst det vi vil fokusere på i dette innlegget. Men la oss først ta en titt på hvilke svar vi fikk fra de norskes utenlandske konkurrenter.

Flere tilbake på gammelt nivå
Tour of Qatar vil nok stå igjen i historiebøkene som rittet hvor mange av de "gamle stjernene" igjen skinte. Tom Boonen hadde ikke noe fryktelig dårlig 2010-sesong. Med en andreplass i Flandern Rundt oppnådde han det som for de fleste syklister ikke er noe annet enn en drøm, nemlig å stå på pallen i et av verdens aller mest prestisjefylte sykkelritt. Det ble allikevel en sesong preget av skader. Han mistet hele høstsesongen grunnet en kneskade, og det var derfor helt sikkert veldig godt for han å føle at han nå er tilbake i rute til årets klassikere. En annen som er tilbake i rute er Heinrich Haussler. Også han slet ekstremt mye med skader i fjor, men viste under Tour of Qatar at han er tilbake i god, gammel form. I tillegg imponerte Gert Steegmans og Daniele Bennati. Ingen av de to virker til å være like rakse som de var på sitt beste, men de har begge en fryktelig god motor. Steegmans kan sammen med Boonen utgjøre en farlig duo i klassikerene. Det samme kan til de grader sies om Leopard-Treks Fabian Cancellara og Daniele Bennati. Ellers er det selvsagt verdt å legge merke til at Mark Renshaw har tatt en del skritt, først og fremst når det kommer til å plassere seg riktig når det blir tøff kjøring på vindutsatte etapper. HTC har et langt dårligere klassikerlag enn de har hatt tidligere, men kombinajonen Renshaw/Eisel/Goss kan overraske i årets klassikere. Team Sky virker også sterke med Juan Antonio Flecha og Jeremy Hunt i første rekke. I Qatar manglet de det siste lille, la oss håpe at Evald Boasson Hagen er mannen som trengs for å sette "prikken over i-en" for det britiske storlaget.

Fantastisk kjøring av Gabba
Når vi da så vidt er inne på Boasson Hagen er det naturlig å snakke litt om de norske proffene. For selv om vi manglet de to store enerne våre (EBH og Hushovd) så var det allikevel knyttet stor spenning til hva de norske kunne få til i Qatar. La oss begynne med mannen som leverte best, Gabriel Rasch. Gabba har en formidabel oppgave foran seg. Han skal prøve å kvalifisere seg for verdens beste klassikerlag. For å klare å komme med på Garmin-Cervélos sterke klassikerlag må han prestere. Det gjorde han i Qatar. Før rittet uttalte han at målet var å sitte i fremste gruppe på hver etappe. Det klarte han, og resultatet ble en utrolig fin 7. plass i sammendraget. Plasseringen er god, men når vi tenker på at han først og fremst var en ren hjelperytter for Haussler og til dels Roger Hammond så er prestasjonen fantastisk. Gabba er en ekstremt klok syklist. Han vet at det ikke alltid er den sterkeste syklisten som gjør det best, det er den beste. I begrepet "beste" ligger det mer enn fysiske forutsetninger. Det ligger blant annet egenskaper som å lese ritt, plassere seg riktig og ikke minst spare mest mulig krefter underveis. På disse tre punktene er Gabba helt i verdenstoppen når han er i form. Disse egenskapene er utrolig viktige for et lag, spesilet under vårklassikerene.

En leser skrev for et par dager siden at han trodde klassikerlaget til Garmin-Cervélo ville bestå av Farrar, Hushovd, Haussler, Klier, Hammond, Van Summeren, Maaskant og Millar, hvis alle holdt seg skadefrie. Jeg er enig i at det først og fremst er en av disse Gabba må kjempe for å slå ut av laget. I tillegg har de et par meget lovende unggutter i Sep Vanmarcke og Ramunas Navardauskas. Førstnevnte ble nummer to i Gent-Wevelgem i fjor, mens sistnevnte vant U23-utgaven av Liege-Bastogne-Liege og ble nummer 4 i U23-utgaven av Flandern Rundt og nummer 8 i U23-utgaven av Paris-Roubaix. Dessverre for disse rytterne er det nok ikke unge håpefulle klassikerryttere Garmin trenger i år. Så med mindre de overbeviser noe fryktelig i de semi-klassikerene de får teste seg i, så tror jeg ikke de utgjør noen trussel for Gabba. Så hvem av de ovenfor nevnte rytterne er det mulig for Gabba og dunke ut? I mine øyne er det et navn som skiller seg ut og det er David Millar sitt. Han innehar ikke noen enorm rutine på brosteinsritt og er mer en joker enn en trofast og stabil hjelper. Slik jeg ser det trenger ikke Garmin-Cervélo flere jokere, det har de nok av i Haussler, Hammond, Farrar, Klier og Maaskant. Det de trenger er en som kan sørge for at alle disse "våpnene" kommer seg trygt og godt frem til dit klassiekrene avgjøres. Det er en jobb Gabba behersker meget godt. Jeg tror Gabba tar plassen fra Millar, ikke først og fremst fordi han er så mye bedre enn briten, men fordi han innehar kvaliteter som gjør at laget blir en god del bedre med Gabba i stallen i forhold til med Millar. Men Gabba må for all del bevise dette i semi-klassikerene.

Kristoff nærmer seg noe, sakte men sikkert
Alexander Kristoff er det helt tydelig mange som bryr seg om. Etter gårsdagens innlegg har det kommet mange kommentarer om BMC, Kristoffs fremtid og hva han har prestert så langt i år. Tour of Qatar ble ingen stor opptur for Kristoff. Han hadde garantert håpet på minimum en topp 5 plassering på en av etappene. BMC-laget kan jeg si mye om, noe vi forsåvidt allerede har gjort på denne bloggen. Det er hevet over en hver tvil at lagets totale mangel på samarbeid og samspill svekker Kristoffs sjanser i en spurt. Det blir en ensom manns kamp mot verdens største og beste sykkellag. Det er ingen enkel oppgave! I går beviste derimot Guardini at det heller ikke er en umulig oppgave. Det jeg gleder meg over er at Kristoff virker til å bli stadig sterkere. Han sitter igjen med mer og mer krefter til spurten. I Qatar gikk han fra å ikke være i nærheten av noe som helst på de første par etappene til i hvertfall å slåss hardt i teten av feltet mot slutten av gårsdagens etappe. Men grunnet trøbbel med posisjoneringen og en relativt middelmådig form har han enda ikke på alvor fått deltatt i en spurt så langt i år. Men Kristoff er på vei. Dessverre virker det ikke til at vi kan si det samme om BMC. Det er bare å håpe at Kristoff og Phinney kan finne tonen og få til et godt samarbeid.

Arvesen er i rute
De to siste norske rytterne i dette rittet var Sky-duoen Lars Petter Nordhaug og Kurt Asle Arvesen. For Nordhaug var ikke dette noe ritt som passet han godt, men en fin måte å komme tilbake i konkurransemodus på. Han er ikke en mester i sidevind (selv om han er bedre enn han viste i årets Tour of Qatar), men det er synd han nå ikke får bli med i Tour of Qatar. Der skal det kjøres en "fjelletappe" hvor det ville vært ekstremt interessant å se hva han kunne fått til. Men vi er sikre på at vi får høre langt mer om Nordhaug når han får kjøre ritt som passer han bedre. Når det kommer til ringreven Arvesen så er vi ekstremt imponert. Han er ikke i den formen hvor han kan sitte med i fronten i hver eneste etappe, men på enkelte etapper var han råsterk. Det har ikke Arvesen vært i sesongstarten på mange, mange år. Tour of Qatar bekreftet det jeg har hatt mistanke om i hele vinter; Kurt Asle Arvesen er på vei tilbake i verdenstoppen. Alt tyder på at han kommer til å avslutte karrieren med en fantastisk flott sesong i år. Etter Gabba er det Arvesen som har imponert meg mest av de norske. Det er virkelig deilig å se at han er i rute, ja kanskje til og med litt foran skjema.

Hvilke svar har Tour of Qatar gitt dere? Er Gabba nærmere Garmins klassikerlag enn han var før Tour of Qatar, og ikke minst klarer han til slutt å kapre en plass på Garmins "drømmelag" til Flandern Rundt og Paris-Roubaix? Hva synes dere om de andre nordmennene?

2 kommentarer:

 1. Helt enig i at det er Millar Gabba må danke ut, det går bare ikke an å sette ut noen av de andre i mine øyne. Fortsetter Gabba slik som i Qatar tror jeg han blir 8.mann på laget til fordel for Millar.

  Ønsker Kurt over alt på jord en bra sesong i år, gleder meg veldig over at han viser styrke så tidlig i sesongen. Håper han får så bra resultater i år at han velger og sykle neste år også.

  Har mine tvil om Kristoff men det var gledelig å se at han ihvertfall var med i finalen på siste etappe av Qatar, tror vi vil få bedre svar på Kristoff under Oman, da dette er hans 3.løp for sesongen og bør begynne å vise litt form. Får håpe laget klarer å hjelpe ham bedre i Oman en hva som ble gjort i Qatar.

  Bare 3 dager igjen til Oman der Edvald, Thor, Kurt, Gabba og Kristoff kjører, gleder meg som en unge!

  SvarSlett
 2. Gledelig å se at Guardini's seiersrekke i Langkawi ikke bare var pga svakt felt, viste i Qatar at han kan hamle opp med et sterkt felt, håper han deltar i Giroen. Ekstremt spennende rytter.

  SvarSlett