lørdag 5. februar 2011

Alt klart for ørkenkamp i vinden

I morgen starter Tour of Qatar, en krig i sidevinden. For selv om løypeprofilen er paddeflat, så vil vinden skape avstander. Mister du bakhjulet til mannen foran deg i sidevinden taper du fort minutter. Feltet pleier å sprekke opp i mange fraksjoner på nesten hver eneste etappe. Det eneste som er nytt med årets ritt i forhold til tidligere utgaver, er at rittet i år starter med en veldig kort prolog. I fjor var det en lagtempo som var åpningsetappen og den utnyttet Team Sky til å sende Edvald Boasson Hagen i tet. I år vil den raskeste mannen på de 2,5 kilomterne som utgjør prologen få ikle seg den gule trøya.

Favorittene
Det er mange gode spurtere med i rittet: Marc Cavendsih, Tom Boonen, Chicchi, Bennati, Pozzato, Bole, Hondo, Galimzyanov, Downing, Van Hummel, Bos, Guardini, Lorenzetto, Haussler, Kristoff og Bonnet. Men siden det mest trolig ikke blir så mange massespurter tar vi også med noen gode klassikerryttere i rekken av ryttere som kan hevde seg i dette rittet: Cancellara, Kluge, Boom, Flecha, Bobridge, Hammond, Burghardt, Van Avermaet, Eisel, Offredo og Visconti. Disse rytterne innehar kvaliteter som gjør at de kan sette sitt preg på dette rittet. Hele startlista finner du her.

I Tour of Qatar er det dog vel så viktig å snakke om sterke lag som det er å snakke om sterke ryttere. I sidevind er det de sterkeste lagene som styrer rittet. Det er de som setter fart når vinden tar som mest tak, og dermed sprenger feltet. Å være en del av et godt lag gjør at du kan sitte mer avslappet i feltet, for du er trygg på at laget klarer å sette deg i den nødvendige posisjonen for å klare å komme med i fremste vifte. De sterkeste lagene i Tour of Qatar, på papiret, er Garmin-Cervélo, Leopard-Trek, Sky, Rabobank, Katusha og BMC. Disse lagene har mange rutinerte klasssikerryttere og vil sikkert sitte i front når feltet sprekker opp. I tillegg har Quickstep og HTC meget sterke spurtlag. Duoen Renshaw/Cavendish kan terrorisere de andre lagene om de sitter med frem til spurtene.

Nordmennene
Det er fire nordmenn i rittet. Alexander Kristoff skal prøve å vise seg bedre frem enn han gjorde i Tour Down Under. Han gikk i bakken under det australske rittet, men det burde ikke sette han noe særlig tilbake i dette rittet. Det er nok Kristoff, som med sin gode spurt, er den nordmannen vi må sette vår lit til med tanke på å få en norsk pallplass. For Gabriel Rasch er dette et viktig ritt. Han må bruke rittet til å vise at han er verdig en plass i Garmins fantastiske klassikerlag. Han har uttalt at målet er å sitte i fremste gruppe hver dag. Det er et meget klokt mål. Med ryttere som Hammond, Hunt og ikke minst Haussler på laget er det ikke Gabbas jobb å kjøre inn resultatene. Han må vise at han er plasseringssterk og klarer å sitte på rett sted til rett tid. De to siste nordmennene i rittet er Team Skys Kurt Asle Arvesen og Lars Petter Nordhaug. Arvesen pleier å være en ”slow-starter” så han har nok ikke de store forhåpningene til rittet. Heller ikke Nordhaug satser på å kjøre inn noen topplasseringer. Til det er det for flatt i den qatarske ørken. Med sine kjørestyrker og oppofrende kjørestiler vil de være viktige brikker i Team Sky. Det blir spennende å se om Nordhaug har klart å ta enda et skritt videre i forhold til fjorårssesongen, og om Arvesen kan starte sesongen et lite hakk bedre enn han pleier. Det kan i hvert fall ikke gå dårligere enn i fjor for Arvesen, for da brakk han kragebeinet på vei til start på den første fellesstartetappen.

Hvilke lag og ryttere tror dere at vil prege rittet? Hva kan vi forvente av de norske?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar