mandag 21. februar 2011

Dette sitter vi igjen med etter Tour of Oman

Arrangørtabber og lite publikum
Tour of Oman er et ritt som har klart å tiltrekke seg en god del stjerner i løpet av sin korte levetid. Det er nok mer pga. gunstige temperaturer og mangel på andre konkurransemuligheter, enn at rittet er perfekt. I år var det bl.a. flere arrangørtabber. På den første etappen ble BMC hindret av tilskuere på slutten av etappen fordi arrangørene ikke hadde satt ut sperringer. I tillegg ble Edvald Boasson Hagen hindret av et helikopter, som fløy for lavt, under tempoetappen. En annen negativ ting var at det var svært lite publikum ved løypene, noe som kanskje ikke er så rart i og med at de er i ørkenen, og sykkelinteressen neppe er på topp i et land uten noen sykkelproffer. Det var heller ingen TV-overføring fra rittet. I tillegg var det svært dårlige oppdateringer fra rittet. En annen ting de kunne jobbet med var løypeprofilene og informasjonen om bakker. Tempoetappen og den 2.etappen var langt tøffere enn forventet.

Uhyre sterkt Rabobank
Rabobank har startet sesongen bra. Før Tour of Oman hadde Lars Boom og Michael Matthews sørget for seire i Tour of Qatar og Tour Doen Under. I tillegg hadde de et par andre- og tredjeplasser med Matthew, Laurens Ten Dam og Graeme Brown. I Tour of Oman toppet de dette. Løpet bestod av 6 etapper. På fire av disse etappene vant en Rabobank-rytter. The Bos (les mer om han her) beviste hvor raske han er, og vant den første og tredje etappen. Også når det gikk oppover var Rabobank sterkest. Robert Gesink klatret fra alle opp Green Mountain, og skaffet seg en god ledelse i sammendraget før tempoetappen. På tempoetappen var det ventet at Gesink kom til å tape tid til bl.a. Edvald Boasson Hagen og Fabian Cancellara. Det gjorde han ikke. Han vant nemlig tempoetappen. Selv om den var meget kupert var det overraskende. Med sin sterke kjøring viser Gesink at han kommer til å være blant de beste sammenlagtrytterne også i år. Selv om det er tidlig virker han som om han kanskje kan ta opp kampen mot Schleck og de andre kanonene i Tour de France.

Sterkt kjørt av Edvald
I Tour of Oman hadde Lars Petter Nordhaug tatt reisen hjem etter Tour of Qatar. Til gjengjeld skulle to nordmenn sesongdebutere. Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen skulle kjøre sitt første løp for sesongen. Gabriel Rasch, Alexander Kristoff og Kurt Asle Arvesen var også med.

Boasson Hagen kjørte meget godt i Tour of Oman. Det ble fem topp fem plasseringer i løpet av de seks etappene. På den siste etappen ble han nummer 12. Sammenlagt ble han nummer 2. Boasson Hagen viste at han fortsatt kan være med blant de beste i spurtene. Det mest oppløftende var allikevel hans klatring opp Green Mountain. EBH hadde sjelden tatt seg fullt ut opp et fjell i en konkurranse. Det gjorde han på den 4.etappen i Oman. Han ble kun slått av Gesink, og viste at han også er svært sterk i motbakker. Dessverre klarte han ikke å vinne sammendraget, men Boasson Hagen viser at han blir å regne med i klassikerne, spurtene og kanskje til og med i mer kuperte løyper.

Fortsatt lite å skryte av for Kristoff
Heller ikke i Tour of Oman klarte Kristoff å markere seg. På den første etappen klarte BMC for en gangs skyld å samarbeide bra, men ble da hindret av tilskuere. Dermed ble det ingen topp plassering på Kristoff på den etappen. Han klarte heller ikke å markere seg på de senere etappene, og det ble et skuffende Tour of Oman for Kristoff.

Heller ikke Arvesen, Hushovd og Rasch markerte seg veldig. Hushovd viste at han er i god spurtform med en 6.plass på den avsluttende etappen, og viste grei form før klassikerne. Gabba satt som vanlig med når det ble sidevindskjøring, men viste seg ikke like godt frem som i Tour of Qatar noe som også var ventet da det er mindre vind i Oman.

Sprinterne
Ellers viste Mark Cavendish at formen er på vei med en seier og en andreplass. Lagkamerat Matthew Goss har beholdt den fine formen med en seier og en tredjeplass, og viser at han er mer enn en god opptrekker. Daniele Bennati fortsatte å vise god form med to andreplasser, og den sterke italieneren kan gjøre det godt i både spurter og klassikere i årets sesong. Andrea Guardini, som ligner mye på Cavendish i stilen, fikk med seg en tredjeplass fra Oman.

”Våre folk”
To av de vi hadde tro på før årets sesong viste seg også fint frem i Oman. Greg van Avermaet fikk med seg en fin 4.plass fra den andre etappen, og kjørte meget godt på klatreetappen og ble nummer seks på den tøffeste etappen. Dermed viser belgieren god form før semi-klassikerne som begynner denne helgen. Den andre som presterte godt var Denis Galimzyanov. Den raske russeren fikk med seg tre topp syv plasseringer. Det ble 5.plass på den første etappen, 7.plass på den tredje og 2.plass på den siste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar