mandag 14. februar 2011

Klart for Tour of Oman

Tour of Oman står for tur. Rittet arrangeres for andre gang, og ble nok introdusert i fjor for å gi lagene og rytterne som velger å dra til Qatar et enda bedre tilbud. Når det er sagt så er Tour of Oman allerede vokst seg frem som et stort ritt. Det er et ritt som vil gi oss TV-seere en forsmak på hva som kommer senere i sesongen. For i løpet av de seks etappene rittet går over vil vi oppleve å se mange av verdens beste spurtere duellere, vi vil se en del av verdens beste klatrere måle krefter for første gang i 2011, for ikke å glemme at tempohestene skal kjempe mot hverandre. Rittet består av fire flate etapper, som kan være vindutsatte, men ikke like ille som i Qatar, én etappe som avsluttes opp et fjell og en middels lang tempoetappe. Etappeprofilene ser dere her.

Mange store navn
Det er utvilsomt et sterkt felt som står på startstreken i Oman i morgen. Cavendish skulle egetlig ikke starte, det samme med Mark Renshaw, som vant Tour of Qatar. Nå meldes det at Cavedish starter, men det gjør ikke Renshaw. I tillegg til Cavendish stiller HTC med Matthew Goss . Det gjør også danske Alex Rasmussen, som nok vil være en sentral del av opptrekket uansett om det er Cavendish eller Goss som er lagets kaptein. Skulle Disse tre utgjør et fryktinngytende spurtopptrekk. Det er de forsåvidt ikke alene om. Team Leopard-Trek viste lovende takter i spurtene i Qatar, selv om Bennati ikke virker til å være rask nok til å vinne en massespurt. Garmin-Cervélo har to sterke spurtere i Heinrich Haussler og Thor Hushovd, men de mangler en ren sisteopptrekker. Kanskje får vi se Roger Hammond i den rollen, det synes i hvert fall jeg er en spennende tanke. Katusha laget ser ekstremt sterke ut. Russiske Denis Galimzyanov så meget sprek ut i Tour of Qatar, og om samarbeidet mellom han, Pozzato, Paolini og Trusov sitter kan han bli meget vanskelig å slå.

Team Sky med sterkt lag
En annen det kan bli vanskelig å slå er Edvald Boasson Hagen. Den norske stjernen sesongdebuterer (i likhet med Hushovd) under Tour of Oman, et ritt han vant to etapper og kun var en ubeleilig tissepause unna å vinne i fjor. Med seg på laget har han en gjeng som skal bli vanskelig "å skubbe unna" i spurtene. Hunt, Flecha og Hayman er mestere til å holde stor fart på de siste kilometerne, mens Downing og Sutton innehar de nødvendige fartsressursene til å gi nordmannen best mulig posisjon på oppløpet. Også Quickstep har et sterkt spurtlag, men hvem skal de satse på? Steegmans, Boonen eller Chicchi? Jeg stemmer på sistemann. Riktignok er de to førstnevnte i god form, men da de kjørte opptrekk for Chicchi på siste etappe i Tour of Qatar endte det med en andreplass. Chicchi har, slik jeg ser det, litt større fartsressurser enn Steegmans og Boonen. Det siste laget som stiller ekstremt sterke i en spurt er Lampre. Alessandro Petacchi måtte trekke seg fra Tour of Qatar grunnet sykdom, men er vistnok klar for Oman. Med seg har han temposterke Malori, raske Bole og den rutinerte opptrekkeren Hondo. De rosa/blå kommer garantert til å synes langt oppe i feltet på slutten av de flate etappene.

Se opp for Guardini
I tillegg til de sterke spurtlagene finnes det en god del raske ryttere som kan prestere godt, selv om de ikke kan forvente så veldig god hjelp fra sitt eget lag. Andrea Guardini er det like greit å nevne først som sist. Kometen har vært en av de beste (om ikke den beste) spurteren i verden så langt i år. Gir du den lille italieneren lillefingeren tar han hele hånda. De som skal slå Guardini i Oman bør plassere seg bedre enn han, for i en ren mann-mot-mann duell er det knapt noen som slår han. Vi nevner også Lorenzetto, Rabobank-duoen Brown og Bos, Rollin (som er i sitt livs form) og Van Hummel som spurtere å se opp for. I tillegg skal det bli ytterst interessant å se hva Kristoff og Phinney kan få til. Forhåpentligvis kan de hjelpe hverandre frem til suksess, men jeg tviler på det. Jeg tror det er større sannsynlighet for å se de kjempe for seg selv på hver sin side av veibanen enn at de kommer til å danne en super duo. Men jeg tar gjerne i mot en gledelig overraskelse.

Sammenlagthåpene
Selv om det er spurterne som vil dominere rittet, i og med at 4 av 6 etapper trolig ender i en spurt, så er det nok ikke de som vil kjempe om sammenlagtseieren. For det er nok den fjerde og femte etappen som vil avgjøre sammendraget. Den fjerde etappen avsluttes opp en 6 kilometer lang stigning, mens den femte etappen er en kupert 18,5 kilomter langt tempoetappe. Bakken på den fjerde etappen er bratt, veldig bratt. 10 % i snitt og 17-18 % på det bratteste. Med andre ord en bakke for akselerasjonssterke "power"-klatrere. Det er ikke mange klatrere med, men de som stiller er til gjengjeld veldig sterke. Joaquin Rodriguez, Vinokourov, Fuglsang, Gesink, Sinkewitz, Visconti, Sivtsov og Casar. Jeg tror nok Vinokourov blir den sterkeste i sammendraget. Han bør takle bakken greit, samtidig som han kjører fort på tempoer. Se også opp for den italienske mesteren Visconti. Han er ikke den det ropes høyest om på forhånd, men hvis han har klart å restituere seg etter fallet i Qatar, kan han gjøre det veldig bra i Oman. Det er også en del ryttere klatrerne bør prøve å skaffe seg en god luke på før tempoen. Cancellara, Boasson Hagen, Meyer og Boom kan slå flere av klatrerne med veldig mye på tempoetappen, så blir det litt nøling på "fjelletappen", så kan en av disse slå til.

Mange nordmenn i rittet
Vi har mange nordmenn med i rittet. Boasson Hagen og Hushovd har vi allerede nevnt. Boasson Hagen kommer garantert til å jakte en seier fra første etappe. Han pleier å være i god form tidlig på sesongen og han har som sagt et frytelig sterkt lag i ryggen. Hushovd vil også utnytte muligheten til å ta en seier hvis den byr seg, men han må nok dele kapteinsrollen med Haussler. Han pleier å være en litt mer "slow-starter" enn Boasson Hagen, men med verdensmestertrøya på skuldrene frister det nok å teste ut spurtbeina. Arvesen og Gabba må fortsette den positive og gode kjøringen de viste i Qatar. De er nok rene hjelperyttere, men kanskje får vi se dem i et brudd. Når det kommer til Alexander Kristoff så blir dette et viktig ritt. Dette blir hans tredje ritt denne sesongen og formen virker til å bli stadig bedre. Inn på BMC kommer nå supertalentet Taylor Phinney og Kristoff må på sett og vis forsvare plassen som lagets spurter. En pallplass på en etappe ville vært flott, men hvis han ikke får mer støtte fra laget kan det vise seg å bli vanskelig.

Hvilke forhåpninger har dere til Tour of Oman og de nordmennene?
PS: Petacchi har trukket seg fra rittet, noe som svekker Lampre. Ser også ut som at HTC stiller uten sin klatrer Sivtsov.

1 kommentar:

  1. Synes jeg ser det fantastiske BMCfor meg, først kommer Burghwrdt halsende frem uten verken Phinney eller Kristoff før begge disse kommer opp i vinden på hver sin side og spurter om 10. Plassen mot hverandre.

    SvarSlett