tirsdag 22. februar 2011

Radioforbud

I det siste har vi kunnet lese mange meningsytringer rundt radioforbudet. De aller fleste rytterne misliker forbudet, det samme gjelder sportsdirektørene. De føler seg forbigått av et UCI styrt av "gamlinger" som er på for få sykkelløp. Radioforbudet er dog ikke nytt og vi skrev om dette 1. desember 2009. Det meste vi skrev da gjelder fortsatt, så under republiserer vi det innlegget:

Opprinelig lagt ut 1. desember 2009:
Forrige uke ble det klart at UCI har bestemt at radiokommunikasjonen skal kuttes i UCI kategori 2 løp i 2010. Det vil si de fleste ritt våre profflag kjører. Løpsarrangørenes organisasjon AIOCC har gitt sin støtte til forbudet. Vi har sett forsøk på å innføre et slikt forbud tidligere, blant annet i årets Tour de France. Syklistene i touren valgte å protestere med en sykle sakte aksjon. Burde ikke det vært klar nok beskjed til de høye herrer i UCI om at dette er noe syklister og sykkelledere ikke ønsker?

Begrunnelsen for forbudet er at radiokommunikasjonen ødelegger sykkelsporten ved at det gir sportsdirektørene full styring over syklistene sine, og at syklistene dermed blir "fjernstyrte" fra bilen. Mads Kaggestad har et meget interessant innlegg i sin blogg på TV2 sporten om temaet og franskmenns rolle i forbudet. Kaggestad som har konkurrert i Frankrike i flere år vet hva han snakker om. Han tar opp en del viktige konsekvenser av forbudet. Det at sportsdirektøren mister kontakt med rytterne sine og motsatt kan føre til mange farlige situasjoner som for eksempel at informasjon om eventuelle hindringer i veibanen ikke kommer frem til syklistene.

Feigt
Det at UCI velger å starte forbudet i de mindre kategori 2 løpene synes jeg er ekstremt farlig, feigt og lite gjennomtenkt. Er det ikke disse løpene som har de farligste forholdene for syklistene med smale veier, uoppmerksomme tilskuere og veier som ikke er avstengt for trafikk begge veier? I tillegg er det her de unge syklistene tar sine første sykkeltråkk i store internasjonale felt. Burde ikke de ha den ekstra tryggheten det er å ha sportsdirektørens stemme over radioen? Burde ikke det være disse syklistene som fikk de viktige taktiske beskjedene på øret slik at de kunne lære i praksis hva sykkeltaktikk går ut på? Grunnen til at jeg synes det er feigt er fordi jeg mistenker UCI for å sakte presse forbudet inn i alle deler av sykkelsporten og starter med de løpene det er minst publisitet rundt og hvor det er få profiler som lett kan ytre sin misnøye ut i massemediene. Så er spørsmålet om dette forbudet vil skape mer åpne og spennende sykkelritt eller om dette på lengre sikt dreper mye av taktikkeriet som gjør sykkelsporten så spennende.

Hva synes dere om radioforbudet? Er det en hodeløs prinsippsak for UCI eller har de noen gode poenger?

2 kommentarer:

  1. Synes at Gino van Oudenhove har gode poeng i bloggen sin på procycling.no i dag. Uten radiokommunikasjon vil det bli mer forutsigbar taktikk. Rytterne vil ikke ha evne til å endre lagets strategi under løpet i særlig grad, ihvertfall ikke på en uforutsigbar måte.

    SvarSlett
  2. Vil dere slutte eller trappe ned innsatsen i bloggen nå som dere har blitt en del av Procycling.no teamet?

    SvarSlett