lørdag 26. februar 2011

Et ritt preget av mangel på radiokommunikasjon?

I dag ble årest første semi-klassiker, Omloop Het Nieuwsblad, kjørt. Forventningene og forhåpningene til årets første sykkelfest var store, spesielt fordi vi hadde to nordmenn som var i favorittsjikte. Både Hushovd og Boasson Hagen var blant forhåndsfavorittene, og det dårlige været i belgia burde bare være til deres fordel.

Thor Hushovd virket også til å være sterk. Det manglet kanskje litt i de tøffeste bakkene, men han satt langt fremme og var offensiv. Like offensiv var ikke Boasson Hagen. Den unge nordmannen gjemte seg mer bort, men satt greit med foran. Med andre ord virket de til å være sterke nok til å kjempe om seieren. Den muligheten røk da det taktiske spillet for alvor startet ca fire mil fra mål. Rabobank åpnet opp rittet da de sendte Sebastian Langeveld alene i brudd. Den sterke nederlenderen var en outsider i dag, men ingen virket til å være interessert i å ta han på alvor. Han fikk jobbet opp en fin luke før det kom flere angrep bakfra.

Taktisk triumf
Yoann Offredo var en av syklistene som angrep bak. Med seg fikk han blant annet Matthew Hayman fra Team Sky. Like etter angrep også Juan Antonio Flecha, som så faren. Lars Boom var utrolig våken og gikk etter. Akkurat det trekket fra Boom var helt avgjørende. Med en mann fremst (Langeveld) markerte han bruddet, som også inneholdt blant annet Niki Terpstra (Quickstep), Jürgen Roelandts (OmegaPharma-Lotto) og Martin Maaskant (Garmin-Cervelo). Siden alle de store lagene hadde fått med minst èn mann i bruddet, og virket derfor til å være fornøyd, og det stoppet helt opp i favorittgruppa. Der og da røk alle muligheter for norsk seier. Samtidig satt løpet seg, taktisk sett.

Rabobank som hadde Langeveld i front, ca 1 minutt foran resten av utbryterne, og Boom i den andre gruppa, hadde tatt et solid taktisk grep om rittet. Med gratispassasjer Boom i gruppa ble det ikke fullt trøkk. Ingen ønsket å dra Boom inn til seier. Team Sky-duoen var de som holdt farten nogenlunde opp, men rittet virket fastlåst. Det endret seg rimelig raskt da det var en velt i gruppe to. Boom ble hindret av velten og Flecha så muligheten til å stikke av. Ingen klarte å følge spanjolen, og fjorårsvinneren tok derfor alene opp jakten på ledene Langeveld. Garmin-Cervélo og Quickstep, som allerede før velten lå ille an, var nå helt sjanseløse på seieren. Det stod mellom Langeveld og Flecha, Rabobank mot Team Sky. De to lagene hadde slått en taktisk knock-out på resten av feltet, nå var det de fysiske egenskapene til Langeveld og Flecha som skulle avgjøre hvilke av de to dyktige lagene som kunne juble høyest.
Flecha mot Langeveld
Flecha kjørte sterkt og sakte, men sikkert, spiste han inn hele forspranget. Flecha prøvde seg også på et rykk, men Langeveld slet seg med. Det skulle avgjøres i en spurt. Og for en spurt det ble, mellom to ryttere som strengt tatt ikke er noen spurtere. Det ble en tett kamp, som Langeveld avgjorde med noen få millimeters margin. Bak hadde Offredo angrepet og fått med seg Hayman. Spurten dem imellom avgjorde australieneren enkelt i sin favør. Dermed fikk Team Sky to mann på pallen. Vel fortjent ettersom de spilte det taktiske spillet langt bedre enn de fleste andre lagene.

Konsekvens av radioforbud?
Så hvorfor var det egentlig så mange lag som taktisk sett dret seg ut i dag? Lag som Quickstep og Garmin-Cervélo hadde utrolig sterke lag (de var vel så sterke som Rabobank og Sky fysisk sett), men kom allikevel i undertall og tapte. Hvorfor blinket ikke det røde lyset for Hushovd, Boonen og Gilbert da Flecha angrep og fikk med seg Boom? Det siste var nok personlige feil. Vurderingsfeil, hvor de nok overvurderte hvor godt laget deres satt i det, med tanke på at de hadde med noen foran. Grunnen til at de stoppet helt opp, istedenfor å kjøre som gale for å sørge for å ikke la Sky og Rabobank vinne, er et viktigere spørsmål. Skyldes det radioforbudet? I dag hadde rytterne ingen sportsdirektører på øret, som kunne fortalt dem med en eneste gang at de måtte kjøre for ikke å tape. Det virket som at innen stjernene som Boonen, Hushovd og Gilbert innså at lagene deres lå dårlig an, var det for sent. Toget hadde allerede gått.

Er det dette vi ønsker for sykkelsporten? Ønsker vi at det skal være rytternes oppgave å legge opp taktikken og skaffe seg overblikk? Den jobben har i stor grad vært sportsdirektørens tidligere, nå er det rytterne som må gjøre det. I dag synes jeg vi fikk et eksempel på at dette ikke er optimalt. Rittet ble veldig "fastlåst" allerede tre mil før mål. Selvsagt var det spenning også på slutten, men istedenfor å bli en intens kamp mellom mange lag, ble det en ren mann-mot-mann kamp. Personlig skulle jeg heller sett at det ble mere kjør i favorittgruppa og at seierskampen skulle stå mellom flere ryttere på den siste mila. Jeg tror det ville skapt et mer eksplosivt og morsommere sykkelritt.

"Norsk" seier
Selv om hverken Hushovd eller Boasson Hagen klarte å kjempe seg inn i tetkampen, ble det allikevel en god norsk dag. For det norske damelaget Team Hitec Products UCK, som vi har tittulert som Norges beste sykkellag, vant dameklassen i Omloop Het Nieuwsblad. Deres stjernerytter Emma Johansson forsvarte fjorårs seieren. Med det fikk hun en best mulig debut i sitt nye lag. Beste norske ble Cecilie Sæterøy Johansen på 49. plass. Under følger en pressemelding fra laget:

Pressemelding fra Hitec Products
Teamwork and good preparation paid off as Emma Johansson won the sprint of 'Omloop Het Nieuwsblad' in a group of 5 riders!
The team have spent the last week in Belgium and rehearsed all the hills and cobbles several times, and carried out the plan with success, on the climb 'Cote de Trieux' after 65 km. After a killing climb with all of the team, the peloton was broken to pieces, and Emma was away with a small group. She was also away several times but the small group catched up with her. In the sprint she beat Andrea Bosman (WV Eemland), Chantal Blaak (AA Drink), Loes Gunnewijk (Nederland Bloeit) and Elisa Borghini (Fazza Bortolo)
A sweet start of the season for team Hitec Products UCK!

Hva synes dere om dagens ritt? Ble det preget av mangelen på radiokommunikasjon? Viste Garmin-Cervélo og Quickstep svakhetstegn som er urovekkende med tanke på de større klassikerne?

4 kommentarer:

 1. Var nok en kombinasjon av at det ikke var radio, dårlige personlige vurderinger og lite kjørevilje siden de fleste hadde en hjelperytter i bruddet. Synes G-C og Quick Step burde kjørt. Terpstra og Maaskant er ikke akkurat så gode i en avslutning. At Lotto ikke kjørte er greit nok med tanke på at Roelandts er en god avslutter. Jeg ser helst at radio ikke blir forbudt, for det kan bli litt vel mye for rytterne å tenke på selv.

  SvarSlett
 2. Det første bruddet som gikk ble holdt på stram line etter at TV-sendingene begynte (rundt 2:00 min, 2:30), selvom de var oppe i rundt 8 minutter en stund tidligere. Jeg tror det gjorde det lettere for bruddet med "semi-favoritter" å danne seg og kjøre vekk fra de virkelige kanonene som satt igjen bak og ikke ante hva som skjedde. Sånn sett kan det være at radioforbudet ble ødeleggende for utfallet. Må ærlig si at jeg ikke syntes underholdningsverdien var spesielt mye større heller. Gi dem radioen tilbake og la favorittene kjempe om seieren i stedet for at en eller to mann drar fra og bruker 80% av tiden til å se seg over skulderen.

  Og Simon, nå slo jo faktisk både Maaskant og Terpstra den antatt bedre avslutteren Roelandts, så de hadde nok begge ganske gode bein å kjøre med i dag, kan jo også være en unnskyldning for at QS og G-C ikke kjørte de inn :)

  SvarSlett
 3. Tror ikke dette rittet hadde fått et annet utfall med radio. De får jo fortsatt tidsdifferansen på motorsykkel. Og da G3 med Hushovd, Boonen, Gilbert osv ga opp, så hadde de fint kunnet sykle bruddet inn om de hadde hatt bra nok ben til det. Men det hadde de altså ikke.
  QS hadde Nikki Terpstra med der, og det var ikke han jeg hadde trodd skulle være med fremme. Hadde en knapp på både Maes og Stegmans.
  Dette er jo også et ritt Boonen aldri har lyktes i. Tror det er litt som Thor sa, det er litt for tidlig på våren. Tror formen prikkes inn mot RVV & PR.
  Hva Garmin laget gjelder, så fulgte jeg egentlig ikke med på hvordan det gikk med dem i går.
  Spent på dagens KBK selv om det er uten Thor!

  SvarSlett
 4. Gratulerer til Team Hitec Products UCK!

  SvarSlett