fredag 19. mars 2010

Dette må du vite før Milano-San Remo

Året første store klassiker kjøres i morgen. Selv om Milano-San Remo ikke har absolutt like stor status, i hvert fall ikke i Norge, som Flandern Rundt og Paris-Roubaix, er det stor prestisje å vinne dette rittet. Med sine 298 kilometer er løpet et av de lengste syklistene møter i løpet av sesongen. Det som gjør rittet så spesielt og så fantastisk, i tillegg til sin status, er at finalen byr på sjanser for de fleste ryttertyper. Løpet kan vinnes av syklister med stor tempostyrke,syklister som er gode i kortere bakker eller av de raskeste spurterne. Løpet er relativt flatt, men blir småkupert på slutten, og selv om bakkene ikke er de verste, så kommer de etter at syklistene har syklet drøye 25 mil. Det er spesielt de to siste bakkene, Cipressa (syklistene når toppen ca 25 kilometer før mål) og Poggio (ca 10 kilometer fra mål) som kan skape trøbbel for spurterne. I disse bakkene kommer det garantert til å komme angrep, men de må opparbeide et så stort forsprang at de ikke blir kjørt inn i den teknisk krevende utforkjøringen ned fra Poggio.

















Når man snakker om favorittene til dette ritte må de deles inn i to kategorier. De som kan vinne ved å angripe opp bakken og enten komme alene til mål eller i en mindre gruppe, og de som kan vinne løpet i en spurt, men som da er avhengig av at laget deres sørger for at det blir samlet felt. De favorittene som ikke kan vinne i en ren spurt er: Rogers, Garzelli, Scarponi, Ballan, Uran, Pozzovivo, Visconti, Cunego, Nibali, Gilbert, Kirchen og Cancellara.


De som kan vinne en eventuell massespurt er: Pozzato, Boasson Hagen, Freire, Boonen, Petacchi, Bennati, Farrar, Hushovd, Davis og Cavendish.
Som dere forstår er det mange seierskandidater. I tillegg til de vi har nevnt, finnes det en del outsidere. Det at det er så mange som kan vinne løpet, og at det på løpsdagen er så få (fordi vinneren må ha en fantastisk dagsform og få et perfekt løpsopplegg) er det som gjør rittet så dramatisk og interessant.


For oss nordmenn setter Boasson Hagen og Hushovds favorittstempler en ekstra spiss på spenningen. Boasson Hagen er blitt veldig hauset opp i media de siste dagene. Cavendish, Cipollini, norske medier og utenlandske medier trekker frem nordmannen som en av storfavorittene. Vi skal være forsiktig med å hause han opp enda mer, for dette er et løp hvor du kan være blant favorittene i 10 år uten å vinne det, men Boasson Hagen virker utrolig sterk i år. Hushovd har flydd litt under radaren i år, men ikke utelukk han helt for det. Det er noe med "gamle" travere. Selv om formen ikke har vært helt god så langt i år, tror vi Hushovd klarer å mobilisere det lille ekstra både fysisk og mentalt. Det som er sikkert er at det blir et spennende og morsomt ritt, og en norsk seier ville toppet det hele. En seier i dette rittet vil være den største endagsritt seieren i norsk sykkelhistorie.


Hva tror dere? Blir det norsk seier og hvorfor eller hvorfor ikke?

Følg oss også på twitter.

TV2 Zebra sender rittet fra 14.30 og du kan delta i Livechat på tv2s nettside under løpet.

1 kommentar:

  1. Bra info. Takk skal du ha! Begynner straks på TV. Blir spennende!

    SvarSlett