tirsdag 23. mars 2010

Peter Sagan

Det slovakiske megatalentet Peter Sagan har gitt sykkelverdenen bakoversveis flere ganger i år. Sagan er født 26.01.1990, og er med det så vidt kommet inn i 20-årene, og er beviset på at 90-talls generasjonen er på vei inn i toppen av sykkelsporten. Sagan var for mange (oss inkludert) et ukjent navn før årets sesong. Han har syklet siden han var 9 år gammel, og kombinerte en satsning både på landevei og terreng i flere år. I tillegg har han prøvd seg litt som cyclo-cross rytter. Han har vært suksessfull i alle grener. I 2008 ble han verdensmester for junior i terrengsykling, og tok sølv i cyclo-cross VM. Selv om han hadde stor suksess i terrenget, valgte han å satse for fullt på landeveien i 2009. I sin første sesong med fullt fokus på landeveissykling imponerte han i det lille laget Dukla Trencin - Merida. Det lille slovakiske laget fikk ikke kjøre de største rittene, men det er allikevel imponerende at Sagan kjørte inn topplasseringer i nesten alle ritt han deltok i. 21 topp 10 plasseringer i sin første sesong som senior er utrolig imponerende. Det er til sammenlikning faktisk like mange topp 10 plasseringer som Edvald Boasson Hagen hadde i sin første sesong i Team Maxbo-Bianchi. I dag regnes de begge som noen av de største talentene sykkelverdenen noen gang har sett.

Av de 21 topp 10 plasseringene han hadde i fjorårets sesongene, var 12 av de pallplasseringer, og det ble 3 seire. Liquigas, som er utrolig flinke til å oppdage talenter, fattet interesse og signerte slovaken før årets sesong. Det var ikke snakk om å spare Sagan, på tross av hans unge alder, så han sto på startstreken allerede i Australia i januar. Tour Down Under skulle bli hans debutløp, og det er et Protour løp! Slovaken syntes tydeligvis at det ble litt lenge å vente, så han klinket til allerede på gaterittet, som ble arrangert et par dager før Protour løpet. Planen hans var å sitte i feltet, men da han så at legenden Lance Armstrong angrep, følte han at han bare måtte gå etter. Bruddet holdt ikke inn og det ble dermed ingen topplassering for Sagan, men at han gikk med på angrepet til Armstrong sier litt om mentaliteten til talentet. Han fulgte opp med en fjerde- og en femteplass på to etapper i Tour Down Under. Det på tross av at han måtte sy 18 sting etter en kræsj på en av de tidligere etappene. I Paris-Nice ble det to etappeseire, seier i poengkonkurransen og en andreplass og en tredjeplass på andre etapper. Med det slo han gjennom, og navnet hans var på alle sykkelinteressertes lepper.

Som rytter likner han veldig på Edvald Boasson Hagen. Akkurat som nordmannen ser det ut som at Sagan har et talent for spurter som han ikke utnytter helt enda. Han flyter først og fremst på sin enorme styrke. Han er god nok til å angripe hvem som helst når som helst, når det ikke er for lange og harde bakker. Det ser også ut som at han har litt av samme teften som Boasson Hagen har, når det kommer til å gå med i de rette bruddene. Han har en fryktløs kjørestil, og ser ikke ut til å bli skremt over at det er verdens beste syklister som sitter sammen med han i feltet. Vi tror at vi får se mange store prestasjoner av dette talentet fremover. Han har allerede prestert så overraskende bra at sesong er en suksess, men det er ingen grunn til å gi seg når han er så godt i gang. Neste løp for slovaken blir Tyrkia rundt. Det er ikke planlagt at han skal delta i noen av treukersrittene, og det er nok en smart vurdering. han kommer garantert til å få stille opp i de rittene senere i karrieren, og sannsynligvis vinne mange etapper. Karrieren og seiersrekken har bare så vidt begynt for talentet, som sammen med brødrene Velits utgjør en spennende generasjon med slovakiske syklister. Under kan dere se seierne hans i årets Paris-Nice.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar