søndag 28. mars 2010

Joaquin Rodriguez Oliver

Barndom og proffkontrakt

Joaquin Rodriguez Oliver (kallenavn: El Purito) ble født 12. mai 1979. Han bodde i Barcelona, og vokste opp med sykkel. Faren elsket sykkel, og ledet et lag som het Valencian CR mattress. Broren Alberto sykler også, og de to skal ha en stor del av æren for at El Purito begynte med sykkel. Han viste tidlig et stort talent, og signet for mange forskjellige småklubber før han fikk sin første proffkontrakt før 2001. Og det var ikke for et hvilket som helst lag. Det var for storlaget ONCE. Der skulle han blant annet kjøre med Joseba Beloki, Abraham Olano og brødrene Gonzalez de Galdeano. Han signerte en treårskontrakt. Allerede i sin første sesong, og som 22-åring vant han Escalada a Montjuïc og kom på tredjeplass i Subida a Urkiola . I sin tredje sesong for ONCE vant en etappe i Paris-Nice og en i Vuelta a España.


Saunier Duval-Prodir
Etter 2003 sesongen mente han at han trengte en mer fri rolle, og gikk dermed fra ONCE til det nystartede Saunier Duval-Prodir. I 2004 vant han Setmana Catalana de Ciclisme , som blant Jostein Wilmann har vunnet før. Året etter vant han klatretrøya i Vuelta a España, Subida a Urkiola og kom på andreplass i Clásica de San Sebastián og sammenlagt i Vuelta a Burgos.


Caisse d'Epargne
Etter to sesonger i Saunier Duval-Prodir gikk El Purito til laget han aller helst ville sykle for. Laget var Caisse d’Epargne-Illes Balears som senere har byttet navn til Caisse d’Epargne. I sitt første år der vant han en etappe i Paris-Nice og kom på tredje i Escalada a Montjuïc og Klasika Primavera Amorebieta.

I 2007 vant han det spanske mesterskapet, Klasika Primavera og Prueba Villafranca de Ordizia - Clasica de Ordizia. Han kom på andreplass i GP Miguel Indurain og fikk også flere andre gode plasseringer.

2008 var året hvor han virkelig viste seg frem. Med åttende plass i alle ardenneklassikerne, som hjelperytter, viste han hvilket potensial han innehar. Han satt ved Alejandro Valverdes side hele tiden, og dro da han fikk beskjed om det. Dette året ble han også nummer seks sammenlagt i Vuelta a España, og ble blant annet nummer tre opp Alto de L'Angliru. Den eneste seieren dette året kom på den tredje etappen i Tirreno-Adriatico.

I 2009 viste han seg yterligere frem. Han vant andre etappe i Vuelta a Burgos og den fjerde etappen i Tirreno-Adriatico. Det var andre år på rad han vant en etappe i løpet, og begge ganger var avslutningen opp Montelupone. Allikevel var de ikke seirene som var høydepunktene i sesongen. Han ble nummer syv i Vuelta a España sammenlagt, og hjalp Valverde til sammenlagt seier. I hans yndlingsløp, Liège-Bastogne-Liège, ble han nummer to. Han ble tatt ut til det spanske laget til VM i Mendrisio, og var som vanlig tiltenkt en rolle som hjelperytter. Men El Purito var så sterk at han ble med i det avgjørende bruddet, og ble tilslutt nummer 3.


Katusha
Før årets sesong byttet han lag til Katusha, hvor han håper på å få en mer ledende rolle. I vinter har han trent mye på sitteposisjon på temposykkelen, noe som har medført til at han har gått fra å være elendig på tempo til å bli en rytter som ikke taper alt for mye på tempoetapper.
Han har begynt sesongen svært bra, og har blitt nummer syv i Paris-Nice og har vunnet Volta Ciclista a Catalunya. Hans mål for sesongen er Liège-Bastogne-Liège, de andre ardenneklasikkerne og Tour de France eller Vuelta a España. Og denne sesongen har han en fordel i forhold til det han har hatt først. Nå er han ikke lenge hjelperytter, men kaptein på et svært sterkt Katusha-lag.

Og kanskje er det ikke så rart at El Purito ble en rytter som liker korte, eksplosive bakker. Hans forbilde er nemlig Michele Bartoli. Hva tror dere om El Puritos sjanser i år? Blir det oppturer eller nedturer?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar