tirsdag 11. januar 2011

3. plass - Michael Matthews

Mannen vi i dag prestenterer som en rytter vi tror at kommer til å slå gjennom i år er regjerende U23 verdensmester Michael Matthews. Han er kun 20 år (født 26.09.1990), men står ikke noe tilbake for mer rutinerte sykkelstjerner. Med sin enorme eksplosivitet har han allerede blitt sammenliknet med selveste Mark Cavendish.

Startet med sykling som 16 åring
Det australske stortalentet startet rimelig sent med å sykle, i en alder av 16 år. Han fant fort ut at han var et naturtalent, og satset hardt på en karriere som syklist. Etter en flott sesong som andreårs junior, hvor han spesielt utmerket seg på tempo, fikk han kjøre for det australske Team Jayco-Ais laget fra slutten av februar 2009. Der kjørte han meget sterkt. Han ble nummer to i GP della Liberazione, kun slått av stortalentet Sacha Modolo (nummer fire i fjorårets Milan-Sanremo). Han fortsatte å imponere den sesongen, og rundet av med en andreplass på en etappe i Jayco Herald Sun Tour, og med å bli oseansk U23 mester både på tempo og i fellesstart. Han hadde taklet overganen fra junior- til seniornivå veldig godt, men karrieren var så vidt i gang.

2010 ble et drømmeår
For det var først i fjor at Michael Matthews ble et velkjent navn for sykkelinteresserte. Han syklet for det samme laget, som nå hadde byttet navn til Team Jayco - Skins. Han startet sesongen allerede under Tour Down Under, uten å markere seg nevneverdig. Markerte seg gjorde han derimot da motstanden ble litt mindre i Tour of Wellington. Der ble det en etappeseier og femteplass sammenlagt for den unge australieneren. Hans første virkelig store internasjonale seier kom i Tour de Langkawi. Der vant han en etappe som endte i en massespurt. Han ble så nummer to i Trofeo Piva Banca Popolare di Vicenza, U23 utgaven av Flandern Rundt (bak Marko Kump) og GP della Liberazione (samme ritt som han ble slått i av Modolo året før), før han fikk en etappeseier på prologen i Tour of Japan. Han kjørte godt i det asiatiske rittet og endte tilslutt på fjerdeplass sammenlagt. Etter å ha reist verden rundt var turen nå kommet til Norge og Ringerike GP. Her slo han til med etappeseiere på andre og tredje etappe. Han klatret også såpass bra at han ble nummer sju sammenlagt i det største norske sykkelrittet.



Gjennom vårsesongen hadde han bevist at han var en av de mest spennende U23-rytterne, noe han også bekreftet under høstsesongen. I Tour de l'Avenir kjørte han jevnt godt, uten at det ble noen etappeseiere. Tredjeplassen på prologen viste at tempoegenskapene er gode, andreplassen på den første etappen viste hvor rask han er, mens 8. plassen sammenlagt viste at han også er overraskende sterk i bakkene. Takket være den imponerende innsatsen seilet han opp som en av favorittene til U23 VM på hjemmebane, og han innfridde. Ved å smadre de to antatt beste spurterne (John Degenkolb og Taylor Phinney) i spurten, kunne han løfte hendene i været og bli hyllet av hjemmepublikumet. Han hadde blitt U23 verdensmester, og med det tatt Australias femte verdensmestertittel gjennom tidene på landeveien.Med sin imponerende merittliste kunne Matthews velge og vrake mellom profflag. Valget falt på Rabobank, som neste år vil ha en stall full av lovende syklister.



God allrounder med ekstreme avslutningskvaliteter
Michael Matthews blir ofte omtalt som en spurter, men han er ingen ren sprinter. Han er temposterk, har en stor motor og klatrer ikke så verst på sine beste dager. Når han tidligere har uttalt seg om hvilke type rytter han vil bli har han vært rimelig defus. Han kan godt tenke seg å bli en Hushovd-type (dvs god i spurt og god i klassikerne), men vil også gjerne kunne spurte som Mark Cavendish. I tillegg har han ikke helt og holdent langt bort drømmen om å bli en god klatrer. Han trekker frem Michael Rogers som en rytter som begynte som en spurter, men som endte opp med å bli en god klatrer. Han har dog uttalt at han i år, som førsteårs proff, vil satse mest på spurtene. Det tror jeg han gjør ekstremt lurt i. Hvis vi ser på måten han vant U23-gullet på er det klart at han har mange av de egenskapene som trengs for å bli en toppspurter. I tillegg til fantastsike fysiske egenskaper, er han også god til å holde hode klart, god til å få oversikt i trange og stressende omgivelser og han er best når det gjelder.



Kan vinne omtrent hva som helst
Han har allerede vist denne sesongen at han kan hamle godt opp med de beste proffene. Han har allerde vunnet et av rittene i Jayco Bay Classics, hvor ryttere som Henderson, Goss og Gerrans deltok. I tillegg ble han i dag nummer tre i det australske tempomesterskapet. Han vil også stå på startstreken under Tour Down Under. Der vil han være en av favorittene, både til etappeseiere og sammenlagtseieren. Hvilke andre ritt han kan gjøre det godt i denne sesongen er vanskelig å si. Han kan prestere i omtrent alle ritt han får muligheten i. Etappeseiere i store etapperitt som Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, Romandiet Rundt, Sveits Rundt, California Rundt og liknende er utvilsomt innen rekkevidde. Jeg er også spent på hvilke endagsritt han får kjøre for Rabobank. Selv har han lyst til å kjøre alle klassikerene, men det er nok utelukket. Jeg håper i allefall han får muligheten i Milan-Sanremo og Paris-Roubaix. Der vil han nok kunne få meget viktig erfaring med tanke på muligheten til å vinne disse rittene i fremtiden. Samtidig kan man ikke se bort i fra at han kan levere toppresultater i litt "lettere" ritt som Paris-Tours, Vattenfall Cyclassic og Eneco Tour. Skulle han ta proffnivået veldig fort (noe jeg tror han gjør) kan det bli vanskelig for det australske forbundet å komme utenom han når VM-troppen skal tas ut.



Har dere tro på at verdensmesteren bare fortsetter å imponere og tar proffnivået med engang? Hva kan han i så tilfelle fåt til?

2 kommentarer:

  1. Veldig safe rytter å ta, han har et stort talent som han har vist mange ganger og som han helt sikkert vil vise enda flere i 2011 sesogen. Han tar nok proffnivået ganske kjapt, men vil nok ikke vinne de største rittene, tror jeg

    SvarSlett
  2. Han har i hvert fall begynt sesongen bra, håper han klarer å følge det opp.

    SvarSlett