lørdag 29. januar 2011

Andrea Guardini - det nye italienske sprintfunnet

Merk dere navnet først som sist: Andrea Guardini. Det er en mann som kommer til å dominere sykkelsporten de neste årene. Dette er en kommende italiensk spurtstjerne. Denne mannen kommer til å vinne enormt med seiere i sin karriere.



En seiersmaskin
Andrea Guardini ble født i Verona den 12. juni 1989. I fjor ble han den mestvinnende italienske amatørsyklisten, med 19 seiere. Det var ikke mange storseiere, men antallet sier sitt om talentet. Du vinner ikke 19 sykkelritt uten å være god! Den største seieren var etappeseieren i Baby-Gir0 (U26-utgaven av Giro d'Italia). Den seieren kom i en massepurt, og det er her han utmerker seg. Med bakgrunn fra banesykling har han en eksplosivitet få andre kan matche. Etter en så flott fjorårssesong var interessen for rytteren stor. Valget falt på det mellomstore italienske laget Farnese Vini. Laget er etterfølgeren til ISD Neri (ISD gikk over som delsponsor av Lampre, mens Farnese som var Lampres delsponsor i fjor ble dette lagets nye hovedsponsor) og har flere gode ryttere, som Oscar Gatto, Luca Mazzanti og Giovanni Visconti. Men Guardini er i ferd med å bli lagets nye stjerne.



Det er riktignok litt tidlig å ta helt av, for rytteren er tross alt ikke ferdig med sitt første profesjonelle ritt ennå. Men maken til talent skal man se lenge etter. Han har i skrivende stund allerede vunnet fire etapper i Tour de Langkawi. "Hva så?", spør kanskje noen. Tour de Langkawi er tross alt ikke noe storritt, spurtfeltet er svakt og få ryttere har funnet formen så tidlig i sesongen. Alt dette er riktig, og Guardini er tross alt fortsatt en ukjent rytter. Men la oss forklare akkurat hvorfor vi tror at denne mannen er en fremtidig superstjerne. For det første er det mange store ryttere som har startet sin karriere med å kjøre godt i det malaysiske rittet. Som nevnt tidligere denne uka var det her Alessandro Petacchi åpnet sin seierskonto for mange, mange år siden. Ryttere som Robert Hunter og Graeme Brown har også herjet verre i dette rittet. I fjor vant Michael Matthews to etapper i dette rittet, og de fleste husker vel hvordan resten av sesongen utartet seg for han? Som en kuriositet kan vi legge til at også en nordmann har vunnet en etappe i dette rittet. Den seieren kom tilbake i 1999, og det var den fantastiske Bjørnar Vestøl som det året vant den 6. etappen. Med andre ord er Guardini i godt selskap.



Spurter som Cavendish
Det er ikke seierene alene som gjør at vi blir så begeistret. Det er hvordan han vinner rittene. Han har noen helt fantastiske spurter, som dere kan se i videoene fra etappeseierene hans så langt i Langkawi. Det er riktignok ikke verdens mest imponerende filming, men det er allikevel mulig å se hvorfor denne rytteren er en seiersmaskin. Han har en teknikk og stil som minner ekstremt mye om Mark Cavendish. Akkurat som den verdenskjente briten har Guardini en aerodynamisk stil som er ekstremt effektiv. Det er også en enorm kraft og en voldsom akselerasjon i spurtene. På dagens (den sjuende) etappen, vinner han på en helt utrolig måte. Han smeller til med en utrolig langspurt, men på grunn av sin enorme akselerasjon, sin seighet og ikke minst hans fantastiske evne til å holde teknikken selv når beina er pinne stive, vinner han. Det er bare de aller beste spurterne som klarer å vinne på denne måten. Vi har sett Petacchi og Cavendish gjøre det, og nå altså Guardini.



Møter Cavnedish i Qatar
Det kan fort bli mange oppturer denne sesongen for Guardini. Laget hans får kjøre Giroen og det kan fort bli hans første mulighet til å vinne etapper i Grand Tours. Men du trenger ikke å vente helt til det før du får se hva denne mannen er god for. For om bare en drøy uke skal han utfordre Cavendish, Petacchi og mange andre toppspurtere, i Tour of Qatar. Skulle han takle sidevinden så godt at han sitter med inn i finalen på noen etapper kan han fort ta en del skalper. Til tross for sin mangel på rutine er denne mannen allerde nå klar for store utfordringer. Han kan vise seg å bli årets åpenbaring, og følge i fotsporene til Mario Cipollini og Alessandro Petacchi. Ironisk nok så sykler han i år på Cipollini-sykler. En ny italiensk spurtstjerne er født.

Er dette Italias nye sprintfunn eller vinner han kun fordi han møter "dårlig" motstand? Er dette en rytter som om noen år kan utfordre Mark Cavendish?

5 kommentarer:

  1. Pent gutter, dere leverer topp vare. Igjen!

    SvarSlett
  2. tok sin 5 etappeseier i Langkawi i dag, blir spennende å se om det er pga feltet i Langkawi eller om han leverer i Qatar også med langt bedre spurtfelt.

    SvarSlett
  3. Det har du helt rett i anonym. En ny overlegen seier. Han har tidvis herjet verre med sine konkurrenter i Langkawi. Har riktignok vært et dårlig felt i Langkawi, men han har jo vært utrolig mye bedre enn de nest beste i det rittet (tenker da på spurtene). Er enig med deg i at det blir spennende å se han i Tour of Qatar. Der kjører han sammen med Farnese Vini lagets andre spurter Oscar Gatto. Håper de kjører for Guardini og at Gatto hjelper han etter beste evne. Da kan han slå de fleste i en spurt. Men han må sitte med til finalen, i Qatar er det mye sidevind som kan skape mange sprekker i feltet og enorme avstander. Men i en spurt mann mot mann tror jeg at Guardini kan slå veldig, veldig mange.

    SvarSlett
  4. Glemte å legge til at du kan se video fra spurten på den siste etappen her: http://www.youtube.com/watch?v=lB4r5a-o7K0

    SvarSlett
  5. Han vinner jo på en veldig fin og overbevisende måte. Tror nok han vil bli en toppsprinter. Kan bli den som tar opp jakten etter Cav.

    SvarSlett