mandag 12. april 2010

God ettervekst!

Norsk sykkelsport har vokst fenomenalt de siste sesongene med økende interesse. En av de viktigste bidragsyterne til dette har vært Thor Hushovd. I går karakteriserte vi hans andreplass i Paris-Roubaix til tidenes norske sykkelprestasjon. Alt ligger nå til rette for at den norske gullalderen på landeveien skal vare en god stund. Det som har gledet meg mest med denne sesongstarten er nemlig at mange norske syklister har deltatt i internasjonale løp. Det virker som at tiden hvor de beste hjemlige syklistene venter med å kjøre sykkelritt til norgescupen starter er forbi. Med den økende interessen og deltakelsen vi opplever på norske sykkelritt er det veldig viktig at de syklistene som trenger tøffere matching enn de får i Norge, drar til utlandet og smaker på nivået der.

At vi har historisk mange norske kontinentallag i år (4 stykker) bidrar til at mange nordmenn får kjent på nivået utenlandsk. I tillegg har flere av de største klubbene i Norge, som ikke er UCI registrerte, dratt rundt i Europa, og ikke bare deltatt, men tidvis vist seg veldig positivt frem. Et eksempel på et slikt lag er Nesset CK. De deltok i Porec Trophy og Istrian Spring Trophy (sammen med blant annet Sparebanken Vest - Ridley). Denne uka deltok de i Cinturòn Ciclista Inernacional a Mallorca. Det tøffe løpet inneholdt en prolog, 2 tøffe bakkeetapper og en avsluttende spurtetappe. Det var en sørlandsk duo som markerte seg sterkest på Nesset laget. Selv om Fostervold fortsatt viser at han har godt trøkk på tempoene, så var det de tidligere KCK rytterne Krister Hagen og Mats Lohne, som overrasket mest. Krister Hagen fikk riktignok ikke noen topplasseringer, men viste på de tøffe fjelletappene at han var lagets klart sterkeste mann, og at han heller ikke var noen kasteball for de utenlandske og mer rutinerte rytterne. Mats Lohne, som slett ikke er noen klatrer, viste styrke ved å klare tidslimiten greit på begge klatreetappene. Gjensynet med flatene på den siste etappen var så gledelig at han slo til med en flott 13. plass i spurten. For en rytter som deltar i ritt av en slik størrelse for første gang, er det en stor prestasjon. Han er et stort spurttalent som kommer til å kjøre inn gode internasjonale resultater de neste sesongene, hvis han fortsatt får god internasjonal matching.

En annen god spurter som har vist seg frem på en fin måte denne sesongen er Daniel Jarstø som startet sesongen med noen gode kermiss løp for Stavanger sykkelklubb som han representerer. Han kjørte godt nok til å bli tatt ut på det norske laget som dro til Circuit des Ardennes. En 29 og 20. plass, og eneste nordmann som fullførte det tøffe rittet sier sitt om potensialet. Det er stort, og jeg ser ikke bort ifra at Sparebanken Vest - Ridley fort kan være interessert i å plukke opp dette lokale talentet på sitt lag neste sesong. Men selv om Jarstø stod for noen gode prestasjoner, så var han ikke den som imponerte mest på det norske laget. Det var Øystein Stake Laengen, Plussbank Cervelo rytteren, som stod for toppresultatet. Et suksessfullt brudd på første etappe ga han en flott andreplass på den etappen, og et fantastisk utgangspunkt for en god sammenlagtplassering. Desverre ble han syk på løpets siste dag. Han kjempet seg gjennom tempoen, og lå på tredjeplass sammenlagt før sisteetappe. Der ble det for tungt med sykdom i kroppen, og Stake Laengen måtte bryte. Synd, men han fikk vist hva det bor i han.

Når vi først snakker om Plussbank Cervelo, så er det verdt å nevne at de gjorde en god innsats i et dansk ritt, som var sesongpremieren i Danmark. Selv uten Stake Laengen, som hadde kjørt sterkest av rytterne på laget i Tyskland, markerte de seg flott. Adrian Gjølberg kom med i det avgjørende bruddet. Han ble sist av de i bruddet i spurten, men det holdt allikevel til en god fjerdeplass. Når Niklas Åkvik ble nr. 18, ble det alt i alt en god Plussbank Cervelo dag.

Trønderklubbene TVK og CK NOR har også vært rundt om i europa, og kjørt fine sykkelritt. TVK har vist seg frem fint, med Lorents Ola Aasvold i spissen. Først kjørte de fin i de kroatiske rittene (de samme som Nesset blant anne kjørte) i mars. Faktisk overbeviste Lorents Ola Aasvold så sterkt at han fikk kjøre U23 utgaven av Flandern rundt. I det siste har laget kjørt flere kermiss ritt i Belgia, så de stiller nok til start i norgescupåpningen med mer fart i beina enn de fleste andre. CK NOR har stasjonert seg i Frankrike og kjørt flere ritt med god deltakelse der. Førsteårs senior Bjørn Tore Hoem har imponert mest, og viser at fremgangen han hadde i fjor fortsetter i år.

Blant proffene er det morsomt å se at de nyeste i sirkuset leverer stadig bedre. Lars Petter Nordhaug har kjørt så sterkt at han er blant rytterne i Team Sky som kan få kjøre Ardennes klassikerne. Det hadde han virkelig fortjent, og han hadde utvilsomt gjort en helhjetet og god innsats for kapteinene Løfkvist og Gerrans. Alexander Kristoff startet sesongen litt tråere, men er utvilsomt på rett vei. 10. plass i Scheldeprijs og deltakelse i Paris-Roubaix gjorde at forrige uke var en stor suksess for spurttalentet. jeg har sagt det før, og gjentar det nå; gir BMC han et skikkelig opptrekk, kommer topplasseringen når som helst. En annen nordmann som har hatt en litt trå sesongstart, men som for alvor har begynt å få gode bein er Fredrik Wilmann. 20. plass på prologen i Tyrkia rundt i går var veldig sterkt. Korte tempoer har aldri vært hans største styrke, så kommer det snart noen fjell får vi nok se den norske fjellgeita i godt driv. Tyrkia rundt sendes forøvrig på Eurosport for tiden.

Når vi avslutniongsvis nevner at Svein Erik Bystrøm bare var et uhell unna en topplassering i juniorenes utgave av Paris-Roubaix i går, så forstår dere at det skjer mye spennede i norsk sykkelsport for tiden. Det juniorlaget Stavanger SK stiller med i år, med nevnte Bystrøm som sterkeste navn, blir utrolig sterkt. De har kjørt inn mange topplasseringer i kermissritt i hele forsesongen, og har mange gode ryttere. Norsk sykkelsport er virkelig i vinden som aldri før. Det sporten trenger er mer penger, slik at flere unge syklister får mulighet til å kjøre enda flere store ritt. Så mye spennende som skjer i norsk sykkelsport bær være som en magnetisk effekt på sponsorene. Det er rett og slett en god investeringsarena.

2 kommentarer:

  1. Angående Lars-Petter i Ardennes klassikerne, står det på hjemmesidene til team sky at han skal få kjøre:
    http://www.teamsky.com/races/0,27631,,00.html#month=04

    SvarSlett
  2. Takk for informasjonen. Var inne på sida deres når jeg skrev innlegget, men da hadde de ikke oppdatert startlista deres. Det er gode nyheter. Tror virkelig Nordhaug har en fremtid i disse rittene, så å kjøre alle tre Ardenne klassikerne i år er gull verdt.

    SvarSlett