søndag 25. april 2010

Noen tanker etter første norgescup-helg

Først og fremst; tittelen er litt misvisende. Det var nemlig bare gårsdagens ritt i Bergen som var en del av norgescupen. Dagens ritt, Lagunen Grand Prix, var et rankingritt. Startlisten i dette rittet var dog omtrent den samme som i går. Riktignok var sikkert noen ryttere mer motivert for å gi maks i går enn i dag, og noen brukte nok opp det meste av kruttet i rittet som hadde norgescup status. Det er allikevel noen tendenser vi kan se utfra denne helgen med tøff sykling mellom de beste hjemlige syklistene.

Først og fremst kan vi nok konkludere at endagsritt for alvor har etablert seg som den viktigste konkurranseformen i Norge. Tidligere har tempoløp alt for ofte "satt" etappeløp, allerde etter første etappe. Med endagsritt er det nye muligheter hver dag, og våryre syklister kan gå på hvert ritt med pågangsmot og tro på topplasseringer. Ideen om å konkurrere bare i endagsritt i norgescup er ikke helt dum. Det jeg er litt bekymret for er om det blir litt for få slike norgescup helger. 5 helger i en lang sykkelsesong er ikke mye. Riktignok vil de beste også møtes i Norges 3 UCI ritt, men det kan bli litt for lite god matching for de syklistene som ikke har ressurser eller muligheter til å dra på ritt i utlandet. En spennende tanke hadde vært å etablere en skandinavisk cup i tillegg til den norgescupen, som kunne sørget for noen helger hvor de beste hjemlige syklistene i Norge, Danmark og Sverige kunne møtes. Det ville gitt mer god matching, uten at reisedistansene hadde blitt noe særlig lenger. Denne modellen har fungert godt i langrenn for eksempel.

Helgen viste også at de som ønsker å vinne løp blant de beste norske syklistene må være offensive. I begge rittene gikk det avgårde grupper som gjorde opp om seierne i menn senior. I lørdagens løp ble gruppen etablert av de som var sterkest, mens det i dag ble et mer taktisk sykkelløp. Det som er interessant å se er at det er spesielt to landsdeler som markerer seg sterkt på resultatlistene. Vestlandet med bergensere og rogalendinger har i flere år nå markert seg som gode rekrutteringsbaser. Spesielt i Sandnes og Stavanger har de vært fantastiske på talentutvikling de siste årene. Ryttere som Ziesler, Kristoff, Rake og Hegreberg brødrene har satt sitt preg på norsk sykkelsport. Nå er det nye rogalendinger som er på vei opp og frem. Daniel Jarstø har vist god form så lang i sesongen og toppet det med seier i dagens rankingritt for menn senior. I juniorklassen florerer det med talentfulle ryttere fra Sandnes og Stavanger. Denne helgen ble det en dobbel Sandnes-dobbel, med to seire til Kristian Dyrnes og like mange andreplasser til Daniel Hoelgaard. Stavanger har også et sterkt lag. Sven Erik Bystrøm, Fredrik Galta og Oscar Landa presterte alle godt denne helgen.

Den andre regionen som markerer seg sterkt er trønderlag. God og offensiv satsing i både CK Nor og TVK har gitt resultater. I norgescupløpet tok trønderne 2, 3 og 4. plass med Lorents Ola Aasvold (TVK), Kristian Forbord og Bjørn Tore Hoem (begge CK Nor). Det at begge lagene har dratt utenlandsk og konkurrert mot god motstand har gitt dem et løft. Satsingen er lovende for NM på hjemmebane senere i år. Forhåpentligvis er ikke dette NM-et det endelige målet for satsingen i de to klubbene, men heller et delmål på veien i en langsiktig satsing.

Ellers er det som nevnt i går ekstra morsomt at unge syklister markerer seg sterkt. I gårsdagens norgescupritt var hele topp 10 U23 ryttere. I dagens rankingritt var det bare en syklist i topp 10 som ikke også tilhørte U23 klassen. Det var Kristian Ellertsen som gjorde et oppsiktsvekkende godt comeback med sin andreplass. Et lite ekstra varsku angående Mats Lohne. Kristiandsanderen som i år kjører for Nesset vant spurten i feltet lekende lett i dag. Den store og kraftfulle rytteren har en utrolig god spurt. Han mangler riktignok fortsatt litt kjørestyrke, men det kommer hvis han bare trener jevnt og godt i noen år. Det virker som han i år har tatt noen ekstra skritt. Det er ingen syklister som skal føle seg trygg på å slå han i en spurt i år. Han var et av mange lyspunkt denne helgen. Neste helg er det Youth Tour for de som er juniorer og yngre. Da får vi se hva prestasjonene vi så i juniorklassen denne helgen holder til mot dansker, svensker og tyskere. Jeg har tor på mer norsk suksess da.

Resultater fra dagens ritt finner dere her, og resultater fra gårsdagens norgescupritt ligger på denne siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar