lørdag 3. april 2010

Ronde Van Vlaanderen - himmel og helvete

Sammen med Paris-Roubaix er morgendagens Ronde Van Vlaanderen det største endagsløpet på sykkelkalenderen. Løpet er et slit for enkelte, et eventyr for andre. Det er et løp som krever at enormt mye klaffer for at man kan vinne det, og som ødelegges så lett. En syklist kan føle seg helt fantastisk. Beina kan være topp, posisjonen perfekt og alt kan se ut til å klaffe perfekt. Så kommer punkteringen, og seieren forsvinner. Så lite skal til for å miste sjansen til seieren. For dette rittet skal det ikke være lett å vinne! Det er det som gjør rittet til en klassiker! En klassiker ingen nordmenn noen gang har vunnet tidligere. Dag Otto Lauritzen ble nummer 3 i 1989. Den prestasjonen var Hushovd i ferd med å tangere i fjor, men isteden veltet han i spurten.

Så hvor stort er dette løpet. MYE større enn de fleste nordmenn forstår, sikkert større en vi også kan forstå. En del klisjèer er blitt brukt for å forklare rittets posisjon i arrangørlandet Belgia. "Belgias svar på holmenkollsøndagen" og "17. mai, julaften og nyttårsaften på en og samme dag" er vel de to mest brukte. For å få et bedre innblikk i hvilken fest og tradisjon dette rittet er blitt i Belgia, kan man lese Gino Van Oudenhoves blogg på procycling.no. Dette er stort! Større enn noe idrettsarrangement vi har i Norge.

Desverre er det blitt tynnet litt ut i favorittsjiktet før årets utgave av rittet. For oss nordmenn svir tapet av Edvald Boasson Hagen på startstreken mest. Selv om han "på papiret" har for lite erfaring til å vinne rittet, hadde det allikevel vært veldig morsomt og sett han prøve. Når i tillegg Pozzato er ute, begynner det å se litt ut som at det skal bli en kamp mellom Quick-Step og Team Saxo Bank. Begge lagene har flere kort å spille på. Tom Boonen er den selvskrevne storfavoritten. Sammen med Sylvain Chavannel og Stijn Devolder (vunnet de siste to utgavene av rittet) utgjør de en trio som kommer til å sette farge på rittet. Saxo Bank kan svare med tempoverdensmester Fabian Cancellara og Matti Breschel, som ser ut til å ha tatt det siste steget opp i verdenseliten på brosteinsløp. Kampen disse to storlagene imellom kan bli rittets store drama. Det betyr ikke at det nødvendigvis er noen fra disse lagene som vinner. Vi nordmenn setter vår lit til Hushovd. Løpet passer han ikke helt perfekt, for det er bakkene litt for harde. Hvis han har funnet formen og løpet utvikler seg slik det passer han best (gjerne en større gruppe som kommer samlet mot mål), viste han i Milan-San Remo at han er sterk nok til å kunne vinne en klassiker. Morgendagen kan bli hans store dag. Andre favoritter er Gilbert, Bennati, Flecha, Ballan, Hincapie og Nuyens. Løpet blir en stor fest, med mange deltakere og få vinnere. I hvertfall blant syklistene. Alle oss tilskuere vil være vinnere, for dette blir show!

Profilen til rittet. Og her er en god oversikt over alle de 15 hellingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar