torsdag 29. april 2010

Rigoberto Uran

Få toppsyklister har en mer dramatisk historie enn det Rigoberto Uran har. Den unge columbianeren (født 26/1/1987) måtte overta rollen som familieoverhode allerede som 14 åring. Da hadde faren hans blitt skutt. For å fosørge familien måtte unge Uran overta farens jobb samtidig som han gikk på skolen. Det ble nesten ikke tid til trening, men er viljen bare sterk nok er alt mulig. Det er nettopp Rigoberto Uran et eksempel på. Det var faren som inntroduserte han for sykkelsporten, mens det var hans onkel som ga Rigoberto hans første sykkel. Rigoberto Uran er en av de mest lovende klatrerne i feltet. Det har sikkert ikke vært noe ulempe å vokse opp i en landsby som lå ca 2000 meter over havet. Han fikk sitt definitive gjennombrudd allerede i 2007.

Da syklet han i det kontroversielet laget Unibet.com (laget kunne ikke delta i ritt i flere land fordi de hadde lagnavnet fra et spillselskap) og leverte en rekke flotte resultater. Nesten hele sesongen var en opptur, og det hele toppet seg da han vant en etappe i Sveits Rundt.


Han ble nummer 9 sammenlagt i rittet, og alt så lyst ut. Et par måneder senere sto et nytt storritt på programmet til columbianeren. Tyskland Rundt skulle være en ny mulighet for Uran til å demonstrere sitt talent. Det endte i stedet med et utrolig stygt fall som satt han mye tilbake.


Resultatet av dette forferdelige fallet var en skadet nakke, brukne håndledd og to brukne albuer, som måtte konstrueres på nytt av kirurgen. Skadene var så omfattende at hele karrieren hang i en tynn tråd. Ting ble ikke bedre av at Unibet laget trakk seg fra sykkelsporten. Uran måtte konstatere at han satt med en ødelagt kropp (han kjørte ikke ritt på ca 7 måneder) og ingen arbeidsgiver før 2008 sesongen. Da dukket Caisse d'Epargne opp å signerte han.

Denne sesongen blir hans tredje i laget og han har sakte, men sikkert steget i gradene. Ikke uten grunn! I 2008 gjorde han et fantastisk comeback i sykkelsirkuset. 2. plassen i Volta Catalunya var hans største prestasjon. I tillegg returnerte han til Tyskland Rundt. Der ble det en andreplass på en av klatreetappene. Denne prestasjonen var nok ekstra deilig sett i lys av det som skjedde i samme løp, året før. I fjor var et nytt godt sykkelår for Uran. Femteplass sammenlagt i Romandiet Rundt, og et godt gjennomført Tour de France var høydepunktene. Han var en strålende hjelper for sine kapteiner og kjørte inn bedre og bedre plasseringer mot slutten av touren.

Årets sesong har begynt bra for Uran, og nå står det som kan bli årets høydepunkt for han på døren. Han skal sammen med Brushegin være kaptein for det spanske laget i Giro d Italia. Selv har han uttalt at han sikter mot en topp 10 plass sammenlagt. Det er helt klart en realistisk målsetting, og går alt smertefritt kan han være med på å prege rittet. Som "alle" columbianere er han veldig god i fjellene, og han er i tillegg slett ikke verst på tempo. Han har forhåpentligvis møtt sin del av problemer her i livet, og kan konsentrere seg om å sykle fort og ta vare på familien i Columbia. De skal tidlig krøkes er et ordtak som passer altfor godt til denne syklisten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar